Indusztriális szerelmi ballada a Soviet Monday új dala
augusztus 13, 2021

A Mónus Marcell, Bíró Milán és Kovács Márton hármasából összeállt hálószobai post-punk banda, a Soviet Monday májusban debütált nálunk, ’Kirill’ című dalukban akkor önreflexív kikacsintásokkal énekelték meg a betondzsungel romantikáját, most pedig újabb poszt-szovjet életképet hoztak el nekünk ’GEPESZ/LANY’ címmel.

A ’GEPESZ/LANY’ nyugodt gitárzenei felütésből építkező, nem klasszikus, de annál jobb postpunk-szám, szövegvilága szellemesen házasítja a már előbbiekben fellebbentett indusztriális külkerületi hangulatot és az iróniát, mindezt egy kvázi szerelmi történetbe ágyazva. A srácok ezúttal is otthoni felvételekből dolgoztak, a grafikáért pedig Csutorás Marci felelt.

A zenekar meg is osztott velünk néhány gondolatot új szerzeményük keletkezéséről:

„A dal kezdő akkordmenete még a télen született, miközben Deák Bill Rossz Vérét próbáltuk eljátszani. Mikor elkezdtük otthon próbálgatni az alapötletet a hangszerkesztőben, hamar rájöttünk, hogy a melankolikus első rész után egy intenzív második tétel kívánkozik. A két részt pedig a refrén köti össze, ami némileg romantikusra sikerült, noha Milán legutóbb azt nyilatkozta, hogy a ’Kirill’ után nem akar újabb romantikus témát. Mégis így jött ki a lépés. A felvétel egyébként ismét teljes mértékben hálószobás, azonban a folyamatba már bevontuk Mónus Marcell dobosunkat, aki segített a korábbinál jóval igényesebb dobtémákat írni.”

Fotó: Lengyel Alexandra