Selah Vie x Petőfi Sándor: kit illet a ló?
január 25, 2024

Több olyan korszaka is volt már a magyar közéletnek, amikor verseket megzenésíteni bölcs döntésnek bizonyult, hiszen a szerző és a mű az egyetemes kultúránk része, annak mondanivalója nehezen kikezdhető. A Selah Vie együttes is megjelentette első, versfeldolgozásokat tartalmazó EP-jét „Csak ne forogjon” címmel, amelyen három Petőfi átirat szerepel. Motivációjukról és a dalokkal kapcsolatos élményeikről az együttes két tagját, Petrőcz Jonatán Gedeont és Harmath Benjamint kérdeztük a Turbinában.

KERET: A zene közlés. Mi inspirált benneteket arra, hogy zenekarrá alakuljatok? Mi a ti legfőbb közlendőtök?

Jonatán: Alapvetően egy baráti társaság voltunk, akik zenéltünk, így nagyon adta magát, hogy összeálljunk és dalokat írjunk. Műfaj tekintetében hasonlóak voltak az elképzeléseink, közlés szempontjából pedig magunkat fejezzük ki: a dalaink leginkább életvidámságot tükröznek, ami most kevésbé divatos vagy kevésbé megszokott. Mondhatnám azt is, hogy egy piaci rést aknázunk ki, de valójában ez jön belőlünk! (nevet)
Benó: A zenekar indulása egy lassabb projekt volt. Nagyon szerettünk zenélni, a dalainkat felvettük, amikor pedig azt tapasztaltuk, hogy ezt szeretik hallgatni, az inspirált mindnyájunkat, megértettük, hogy ebben van potenciál. A dobost leszámítva két-három éve fix a csapat, de komolyabban csak egy éve foglalkozunk a zenekarral. Ehhez hozzájárult az is, hogy sok pozitív visszajelzést és értékes kritikát kaptunk, úgy a zenésztársaktól mint a tehetségkutatók zsűritagjaitól.

Miként választottátok ki azt a három Petőfi verset, amelyek a dalok alapjául szolgáltak?

Jonatán: Valójában édesanyámat kértem meg arra, hogy ajánljon szerzeményeket, mert nagy rajongója az irodalomnak, és számos művét ismeri Petőfinek. Rögtön mondott is nagyjából tizenötöt, azokat olvasgattam és ami a fantáziámat megmozgatta, kiválasztottam.
Benó: A legelső szám a Lopott Ló volt, ami egy jópofa sztori. Ennek a zenei alapját első nekifutásra Jonatán és Rafael (Dobránszky Rafael, az együttes basszusgitárosa és énekese, a szerk.) kezdték el kidolgozni. Kitaláltak egy zenei ötletet, amire aztán felépítettük a szöveget. A másik kettőhöz – a Füstbement Tervhez és a Reszket a Bokorhoz – én szereztem a zenét. Előbbinél a verset olvastam a zongoránál, elkezdtem rá fütyülni, énekelni, a szöveg alapján pedig megszületett a dal. Utóbbinál egy nyári szombatreggelen üldögéltem a teraszon, fogtam a gitáromat, és a kávé mellett pengettem. Jött a gitártéma, a ¾-es lüktetés – ez hangulatában nagyon passzolt – a verset pedig szinte egy az egyben rá lehetett illeszteni az alapra.

Ki mellé állnátok a lopott lovas történetben? A gazda vagy a haramia követelése a jogos?

Benó: Tök nyilvánvaló, hogy a haramia! (nevet)
Jonatán: Bár nem ismerjük a gazdát, bennünk van, hogy biztosan ő a gonosz, a rossz, mert ő gazdag. Pedig ez nem feltétlenül kell, hogy így legyen. Viszont, mivel főszereplőként van ábrázolva a betyár, itt most ő tűnik a jónak.

A Reszket a Bokor és a Füstbement Terv lírai művek. Ezekkel szerettétek volna megmutatni az érzékenyebb oldalatokat is?

Benó: Ez az első két trekk, amit én írtam. Hatan vagyunk most a zenekarban, abból öten már írtunk dalt. Mind más emberek vagyunk, mindenkinek más a hangulata, más világ jön belőle. Belőlem most ezek jöttek.

A Petőfi feldolgozásokat egy pályázat okán készítettétek el, de Petőfiről mindig csak egy valami juthat az ember eszébe. Bennetek is ég ez a tűz?

Jonatán: Ismerve a többieket meg magamat, pontosan tudom, hogy ég bennünk tűz. És nemcsak a zene, vagy a zenekar irányába, hanem az élet egyéb területeivel kapcsolatban is. Nem tudatosan akarjuk magunk körül megváltoztatni a közeget, de a jókedv és a vagány életszeretet lángját szeretnénk képviselni.

A dalok szövegéről elmondható, hogy nem klasszikus versmegzenésítések, hiszen nem követik pontosan az eredeti mű sorait.

Jonatán: A Lopott Ló és a Füstbement Terv szövegét jelentősen át kellett írni, hogy passzoljanak a zenei alapokra, de nagyon élveztem ezt a munkát. Úgy véltük, hogy így a történet is sokkal kerekebb. A legfőbb célunk az volt, hogy a versek hangulatát adjuk át, ami talán sikerült is. A Reszket a Bokor egyébként az eredeti formájában csendül fel, mert azon érződött, hogy mélyebben érinti Petőfit. Ezt tiszteletben tartottuk, ezért nincs refrénje sem.

Harmath Benjamin a Turbina backstage-ben

A Selah Vie x Petőfi trilógia mellé megkapó animációk is készültek. Kik működtek közre a projektben?

Jonatán: A bátyám, Petrőcz Rafael Mikes filmezéssel foglalkozik, klipeken és forgatásokon dolgozik, így a tapasztalata miatt ennek ő a menedzsere. Felkért egy animátort, Tarlukács Adélt, aki elkészítette az ábrákat és animációkat a videókhoz, melyeket Rafael rendezett és vágott. Úgy gondoljuk, hogy a vizuális anyag „versies” lett és jól illeszkedik a Petőfi versek, illetve a Selah Vie átdolgozások puritán hangzásához. A Füstbement Terv című dalhoz még felkértük egy nagyon kedves és rendkívül profi hegedűművész barátunkat, Ifj. Csík Benedeket, hogy játsszon fel egy szólót, továbbá Rafael öccse, Joel is csatlakozott a produkcióhoz mint énekes.
Benó: A hangzásra visszatérve: az összes dalnak van egy home stúdiós hangulata, nyers, rusztikus, mert szándékoltan egyszerűbben vettük fel. Valahogy úgy éreztük, hogy Petőfi és a Selah Vie így tud találkozni. Háromból két dalt egyébként a testvérem, Harmath Áron rögzített és mix masterelt, egyet pedig a zenésztársunk, Kassai Levente.

Koncerteken is játszátok majd ezeket a dalokat?

Jonatán: Ez attól is függ, hogy milyen a koncert. Ha kicsit akusztikusabb, akkor oda nagyon jól illenek, de nem szeretnénk vegyíteni a rock and rollt a balladákkal, mert az kissé „vegyesfelvágott” hatását kelti.
Benó: Azt el tudom képzelni, hogy lesz olyan koncert, ahol egy blokkban lenyomjuk mind a hármat, de egy-egy dallal is simán fűszerezhetjük a bulikat.

Milyen formában juthatnak hozzá a rajongók a zenéitekhez?

Jonatán: Természetesen a Youtube-on és a streaming oldalakon. Az első albumunk egyébként megjelent kazettán, a másodikat pedig szeretnénk vinylen is kiadni.

Ezek szerint dolgoztok már valamin?

Benó: Igen! Dalíró session-öket tartunk, a studiómunkák hamarosan indulnak, rövid időn belül szeretnénk kislemezeket kiadni, a második albumunkat pedig nyár elején tervezzük megjelentetni.