Eksztatikus tánc sivatagi sziklákon: debütál a Palo Canto fúziós techno projektje
november 17, 2023

Új indietronica / organikus techno produkció tűnt fel a hazai könnyűzenei életben: a Palo Canto, Tóth Bertalan (Cloud9+) és Kedves Péter (Belau) producer páros új projektjében a hallgatók magasabb énjéhez igyekszik szólni az ősi rítusokat idéző, organikus techno hangzással, ami mégis modern, letisztult, lüktető beatekkel érkezik. A formáció célja, hogy szinte eksztatikus, transzcendentális élményt okozzon hallgatósága számára, hipnotikus gitár riffeik, pulzáló ritmusaik, és sámánisztikus, mantraszerű kántálásaik segítségével, mintha a palo santo fa füstjét szívnák be a zenéjükön keresztül.

„Mindketten a covid időszakban kezdtünk el jobban ráhangolódni organikus négynegyedes elektronikus zenékre, amelyeket közös beszélgetésekkor mutogattunk egymásnak, míg nem jött az ötlet, hogy mi lenne, ha elkezdenénk közösen zenélni. Hosszú folyamat volt mire megtaláltuk a saját hangzásunkat, de rengeteg ötletünk van szerencsére, ennek első szemelvénye a West Wind” meséli a duó az alakulásról.

A különleges hangzású első single, a West Wind című dal elvont, álomképszerű világba szólít minket, amelyet Nóvé Soma (Middlemist Red, Mordái) mantraszerű vokáljai egészítenek ki és tesznek teljessé. A dal, mintegy önértelmezésként a zenét, a Föld ritmusos lüktetését, a sivatag nyugalmát gyógyírként hirdeti.

A West Wind egy kihalt, sivatagi helyszínen rögzített, sajátos látványvilágú klippel együtt érkezik, amely még inkább ráerősít az organikus, pulzáló ritmusvilágra és a sámáni, eksztatikus hangulatára.

„A klip a teljesen szabad ős-én megtalálásáról szól. A főszereplő, akit Temesvári Zsófia táncosnő alakít, egy kietlen tájon, egyfajta érzelmi sivatagban eszmél magára. A lányt egy különös belső hang szólítja magához, mely hatására egyre vadabb táncba kezd miközben fokozatosan leveti magáról emberi valóságát. A forgatáson igazi kihívást jelentett a hőség és az extrém terepviszonyok, de Simó Marcell operatőr és a kitartó stáb segítségével szerintem sikerült a szám mondanivalójához egy különleges képi világot is teremtenünk” – meséli Lukács Liza, a klip rendezője.

A multikulturális fúziós techno formációnak a West Wind-del egyértelműen sikerült egy úfajta hangzást és nem mindennapi hangot hoznia a magyar elektronikus zenei szcénába. A duó jelenleg az első lemezén dolgozik, kíváncsian várjuk a jövőbeli alkotásaikat.