Visszatér a 80-as évek Kati Wintermans új dalában, és mi odáig vagyunk érte
január 28, 2023

A 2021-es Kikeltetőben feltűnő Kati Wintermans mindenkit magával ragadott gyönyörű énekhangjával és őszinte előadásmódjával, többek közt az OTL alapító Slowgod is a kedvencei közé sorolta. Akkor még nem volt egyértelmű, hogy az ukulelés daloknál van-e több amit mutatni tud, azonban első kislemezével – amiről ebben az összefoglalónkban írtunk – már bizonyította, hogy komplexebb környezetben még jobban tud brillírozni. Az eddigi melankólikus pophoz ezúttal egy kifejezetten upbeat zeneiséget párosít új dalában, nosztalgikus szintipoppal. Ezt a meglepően hangzó, de mégis jól működő kombinációt nálunk láthatjátok, hallhatjátok először:

A ‘Gone to Waste’ egy klasszikus beteljesületelen szerelmes szám, ami kortalan hangzásával mindenkiben könnyen tud rezonálni. Megjelenhetett volna húsz évvel korábban, vagy ugyanennyivel később is, első hallásra beüt az az érzés, amikor egy hosszú esős autóúton kinézünk a kocsi ablakból és beleképzeljük magunkat a rádióban szóló szomorú szám videóklipjébe.

A görkoris diszkók lüktetése azonban segít elvenni az összetört szívek túlzott élét és helyén kezeli az (újabb) szerelmi csalódást. Erre erősít rá a szuper retro felvétel ami a számhoz tartozik, melyben ismerős helyszíneken láthatjuk Katit, amint próbál újra életet lehelni magába táncával. A szám születéséről az alábbiakat tudtuk meg:

A Gone To Waste-et még több, mint egy évvel ezelőtt írtam, ugyanúgy, ahogy minden más dalomat, egyszál ukulelével, akusztikusan. 2022 elején kezdtük meg a közös produceri munkát Harmath Somával, aka. som sommal, aki a lassú, melankolikus számból a nyolcvanas évek hangulatát idéző dalt varázsolt.

Gyorsan megszületett az ötlet, hogy vizuálisan is szeretnénk megjeleníteni valahogy az upbeat-melankóliát. Tavasszal konzultáltunk Karlóczy Dominikkal egy sörözés mellett először a videoklipről. Dominik elvállalta az operatőrséget, így lett teljes a csapat, hárman ötleteltünk a koncepcióról, a helyszínekről. Egy nap forgatási idő elég volt, hogy elkészüljünk: bejártuk Budapestet Újbudától az Orczy térig, keresve azokat a helyszíneket, amelyekben visszaköszön az a kopottság, fáradtság és szomorúság, ami a dal alaphangulatát is adja. Az utcán elhaladó emberekkel könnyű volt dolgozni, alig egy-egy valakinek tűnt fel, hogy mit csinálunk. A videót egy régi mini dv kamerával vettük fel, az utómunka során így nem kellett lebutítani a képet, autentikusan régimódi felvételeket kaptunk.”

A single-t és a videót nemsokára a következő kislemez követi, amely összesen négy dalt fog tartalmazni, úgyhogy érdemes figyelni Katit a Spotin.