Ezeket a dalokat pörgettük a májusi megjelenésesőben
június 12, 2021

A májusi eső aranyat ér, és már biztosan igaz ez, ha az e havi záporozó megjelenéseket nézzük. Ahogy már megszokhattuk, ebben a hónapban is jobbnál jobb dalok, klipek és kislemezek érkeztek. Ráadásul, sok-sok friss és izgalmas előadó került bemutatásra. Volt itt minden, kellemes éteri hangok, izgalmas remixek és feszes gitárdallamok is.

Szalai Anna & Dorozsmai Gergő – Senki nem beszél

Szalai Anna egy egész lemeznyi dalt hozott nekünk Dorozsmai Gergő zongorajátékaival karöltve. A Senki nem beszél könnyedén hozza a megfelelni nem akarás édes, néhol talán operettes hangzását. És hogy fokozzák az amúgy is szuper albumot, a ‘Feri és a lányok’ című dalnál nem mással, mint Kollár-Klemencz Lászlóval énekeltek együtt.

  • Ha egy kis ízelítőnél többre vágynátok, a blogon olvashattok egy egész cikket az anyagról.

Böbe – Heart ïs where the poïson ïs

Szécsi Böbe neve ismerősen csenghet több okból is a zenekedvelőknek, most pedig szólóprojektje miatt kell megemlítenünk mindenképp. Új dala, a ‘heart ïs where the poïson ïs‘ már-már felvezeti az ősszel érkező albumát. És hogy mennyire menő csaj? A lemez dalait ő írja, hangszereli, és ha ez mind nem lenne elég a produceri munkát is ő végzi. A dalról pedig elöljáróban annyit, hogy az elérhetetlen hajszolásáról szól. Pörgessétek!

  • Ha szeretnétek többet megtudni a dalról, katt a linkre!

Marble Mist  –  Mikor

 Bár változások bőven akadtak a Marble Mist életében, a srácok kitartó munkáját dicséri, hogy májusban új klippel jelentkeztek. A ‘Mikor’ egy új időszámítás kezdete is talán, ami majd egy kislemezben teljesedik ki. A srácok azt ígérik, a jól felismerhető hangzásukat azért megtartják, de mind hallgassátok meg magatoknak is. A dalhoz készült videó pedig a maga egyszerűségében támogatja meg a hangulatot.

  • A premierről bővebben is olvashattok a blogon.

Mayberian Sanskülotts  – Panel

Több, mint ezer fotóval és arcnélküli karakterekkel mutatja be a modern élet ciklikusságát és a szociális elidegenedést a Mayberian Sanskülotts új klipje. A rendezőnek persze a koncepció minden részletével célja volt, és valljuk be, elég menő lett. A ‘Panel’ a Rekult II. felvezetéseként is szolgál.

  • Ha szeretnétek megtudni, mit fejez ki a klip, akkor katt a linkre!

Dodo – Shinobazu

Egyenesen Tokióba repít minket Dodo új slágere. A dal egyébként egy új stilisztikai kor kezdete is a művész életében. A számban közreműködik Zsüd is, akit már szintén nem kell bemutatni.

  • A premierkor írtunk róla többet is a KERETen.

The Swamp Creatures – Sequence

A korábban Kikeltetős The Swamp Creatures egy új kislemezzel rukkolt elő májusban. A Sequence három dalt tartalmaz, így majdnem 13 percig élvezhetjük a mocsár lények muzsikáját. Talán nem veszik fejemet a srácok, ha úgy ajánlom őket hallgatásra, hogy Middlemist Red fanoknak kö-te-le-ző.

  • A blogon is emlegettük őket a megjelenéskor.

Sólkym – Project Plowshare (Nuclear Funk)

Sólkym sem tétlenkedett mostanában és ennek gyümölcseként hallhatjuk most kétszer három számos EP-jének ízelítőjét. A ’Project Plowshare’ egy retrofuturisztikus klipet is kapott. Hangzásában megidézi a 90-es éveket, és mindemellett Teller Ede hangját is elcsíphetjük.

  • Ennél sokkal többet olvashattok a dalról a linkre kattintva.

Hűvös – Süllyedős

Szegedi újdonságokat is tartogatott a május, ugyanis nálunk debütált a friss és ropogós Hűvös zenekar új klipje a ’Süllyedős’. Persze, nem hagyhatjuk szó nélkül, hogy a blog rezidens vizuál nagyasszonya, Komróczki Dia rendezte. A dal keletkezése köthető az énekes felnövésre való hirtelen ráeszméléséhez, de üzenete mégis csak az, hogy minden rendben lesz.

  • A premierről a linkre kattintva olvashattok még.

Soviet Monday – Kirill

A blogon debütált szintén a Soviet Monday is. A ’Kirill’ a post-punk kedvelőinek kedvez. Ezt valahogy a DIY klip tökéletesen tükrözi és alátámasztja, na meg az is, hogy a dal rögzítéséhez és megjelenéséhez köthető műveletek is mind otthon készültek. A srácok egyébként játszottak már együtt, még ha ez a formáció kifejezetten frissnek is mondható.

  • Bővebben olvashattok a bemutatkozásukról a linkre kattintva.

Kolibri – Altató

Kolibri is egykori Kikeltetősünk volt. Az ’Altató’ című dallal ajándékozott meg minket, melynek születésében ezúttal is Cz. K. Sebő segítette. Mondhatjuk, hogy a dal közel két éven keresztül készült, hiszen többször lett átírva a szöveg, és egy toxikus kapcsolat ihlette. Hallgassátok sokat!

  • Ha szeretnétek még a dalról olvasni, a blogon megtehetitek.

ONAKOM – Obscure

ONAKOM első EP-je a Pluto Soundnál jött ki, amit a lelkesebb olvasóinknak már talán nem kell bemutatni. Ez pedig egy az egyben lespoilerezi, hogy elektronikus zenéről beszélünk, és a hangsúly főleg a sound designon van. Ez utóbbi ad neki egy igazán különleges színezetet, és a kísérő képi anyaggal együtt egy egészen sci-fis hangulatot is.

Zsüd – Birds Ferko remix

 Zsüd ‘Birds’ című dalát gondolta újra Ferko. Így az eredetileg komolyabb témát boncolgató számból, egy könnyedebb nyári fröccsözgetéshez is passzoló track lett. Emellé készült még egy vizuál is, ami őszintén szólva engem a Media Player néhai hátterére emlékeztet.

Futurstan – Live Above Budapest

A Futurstan egy fúziós jazz kvartett, mely négy különböző nemzetiséget is magába foglal. A jazz mellett funk és folk is megtalálható a palettájukon. Most három dalt is meghallgathattunk tőlük, melyek live session videókkal társultak.

VAHÚR csodát lát – Fuss utánam

Új kislemezzel érkezett a VAHÚR csodát lát zenekar. Az EP, bocsánat EB kettő számot tartalmaz, melyből az egyiket Siklósi Örsnek dedikálják, aki régi kedves ismerősük volt. Egyébként a „csak” két dal ne tévesszen meg senkit így is bő 13 perc élvezet az anyag.

Aemb – Midnight

Aemb mindössze harmadik singlejével jelentkezett májusban. A ’Midnight’ találón tényleg megidézi az éjszaka hangulatát, na nem ám a fénytelen, rémisztő verzióban. Hanem csak úgy szimplán kedvet kap az ember beburkolózni a lágy sötétségbe. Mindig meglep mennyire jól eltalálja a hangulatot.

Kati Wintermans – The Hidden Room

Kati Wintermans egy hat számos EP-t hozott ki májusban Thomas High közreműködésével. Lüktető beatek, légies énekek, letisztult stílus vonul végig a dalokon, a hallójáratainkon keresztül egyenesen a szívünkbe.  

Daydreaming Twins – Én

Kertai Csenger kortárs költő felkérésére zenésített meg egy verset a Daydreaming Twins. A projektben több zenész is részt vett, például Cz. K. Sebő vagy Borka Balogh is. A srácok választása végül az ’Én’ című versre esett, és egy igazán tiszta, lágy és kellemes hangzást adtak az amúgy néhol szívszaggató szövegnek. Csillagos ötös!

  • Tavaly a bemutatkozó albumuk miatt már emlegettük a duót a blogon.

Saya Noé – Iodine

Saya Noé ’Iodine’ című dalához készített klipet májusban. A képi anyag kifejezetten dinamikus és színes, és külön érdekes, hogy a felvételei tizenegy(!) napot vettek igénybe. A szám egyébként a nemrég megjelent nagylemezén, a Museum of Sins-en is helyt kapott.

  • Jó szokásunkhoz híven egy playlistbe is összeszedtük a dalokat: