Menu

Szomorú nap ez a Qualitons-rajongók számára, mivel a zenekar egy Facebook-posztban jelentette be, hogy jelen formában nem folytatják tovább a zenélést.

A rossz hír mellett azért egy „búcsúajándékot” is kaptunk tőlük: mégpedig legutóbbi, Kexek lemezük fizikai megjelenését. Az albumot április 28-án egy közönségtalálkozóval egybekötött release party-búcsúbuli keretében élőben is bemutatják az Edithben, egy utolsó keserédes alkalmat teremtve arra, hogy megmártózzunk a Qualitons-féle hangmágiában. (Aztán pedig reménykedjünk, hogy kicsit más felállásban, de lesz folytatás.) / UPDATE 04.27.: konkrét Qualitons-koncert sajnos nem lesz ezen az eseményen, de sok minden más igen.

A 2008 tavaszán alakult The Qualitons volt az első magyar zenekar, akik meghívást kaptak Amerika egyik legmenőbb, új zenék felfedezésére specializálódott rádiójába, a KEXP-be, ahol több, azóta világsztárként ünnepelt előadó is megfordult már. Látogatásuk alkalmával egy kulisszavideóval megleptek minket is.

A csapatot a szakma számos alkalommal a legexportképesebb zenekarnak választotta, ez pedig nem véletlen: már a fantasztikus KEXP stúdió session előtt is rengeteget koncerteztek külföldön Németországtól kezdve Spanyolországon át Franciaországig, állandó fellépői voltak különböző showcase fesztiváloknak, meghívást kaptak a texasi SXSW fesztiválra is, ahol a JanSport versenyét meg is nyerték. A zenekart a Red Hot Chili Peppers énekese, Anthony Kiedis is méltatta már, mikor bandatársaival elcsípte őket a Pontoonon, dalaikat pedig játszotta a KEXP-n kívül a BBC is.

Anyagaik sorra kerültek fel minden fontosabb év végi listára.

2018-as, Fonogram-díjas Echoes Calling című albumuk az előző évtized legjobb lemezeit gyűjtő toplistánkon a 3. lett, ‘Green to yellow’ című felvételük pedig a 7. volt az évtized legjobb dalai-listánkon.

Legutóbbi megjelenésük a KEX zenekar előtti tisztelgésből megszületett Kexek volt, amit dupla teltház előtt mutattak be a Trafóban. A lemez ezidáig nem volt elérhető fizikai formában, azonban április 28-án végre megjelenik vinylen a Budabeats gondozásában. Utoljára év elején írtunk róluk, mikor hosszabb szünet után egy új videóklippel jelentkeztek, amit a Kexek album legnépszerűbb dalához forgattak.

A Qualitons közleménye:

“Kedves QualiFejek!

Egy ideje már érzékelhetitek hogy nem vagyunk aktívak koncertek és kommunikáció terén. Ennek az az oka, hogy a háttérben sokat beszélgettünk, fejtegettük a dolgainkat, és végül arra jutottunk, hogy ebben a formában nem folytatjuk tovább a zenekart. Tudnotok kell, hogy maximális tisztelettel és barátságban válnak el útjaink.

Az nem kizárt, hogy a nem túl távoli jövőben, hasonló felállásban, más néven zenélünk még együtt, de a Qualitons történetében egyfajta befejezésnek van itt az ideje. Köszönjük, hogy tiszteletben tartjátok a döntésünket. Tudjuk, hogy sokan csalódottak vagytok emiatt, éppen ezért mindenképp szerettünk volna Nektek (és persze magunknak) egy búcsúajándékkal kedveskedni. Hosszú tervezés, előkészületek és figyelemelterelődések után végül kezünkben tarthatjuk a Kexek fizikai megjelenését, mely a Budabeats kiadó gondozásában jelenik meg, vinyl formátumban. 

Ennek okán április 28-ára az Edithbe egy közönségtalálkozóval egybekötött release partyra invitálunk Titeket. A lemez ott kapható először. Gyertek el, barátkozzunk, dedikálunk is. Addig is, és utána is, Písz!”

Támogasd a KERET blogot a Patreonon!

Támogass!

Támogasd a KERET blog működését havi rendszeres adománnyal a Patreonon!

500 FT / Hó

Támogatom

1200 FT / Hó

Támogatom

5000 FT / Hó

Támogatom

További cikkek