Lélegzetelállító klippel adott magáról életjelet a The Qualitons

Cikk

január 1, 2022

Kormos Kristóf

2226

Ha a leginkább alulértékelt magyar zenekart kéne kiválasztanunk, a The Qualitons egészen biztosan jó esélyekkel indulna.

Szinte hihetetlen, hogy az egyetlen magyar együttes valaha, amelyiket meghívták zenélni a KEXP stúdiójába, az elmúlt időszakban mennyire kimaradt a hazai nyilvánosságból, és 2018 óta sem a Bánkitón, sem a Kolorádón nem lehetett őket látni.

Igen, arról a Qualitons-ról van szó, akiknek a koncertje annyira tetszett a Red Hot Chili Peppers tagjainak 2016-ban, hogy kíváncsiságból lementek a szállodájukból meghallgatni őket, és még CD-t is kértek. Erre utal a zenekar facebook-oldalán is olvasható frappáns jellemzés is a Gigwise című brit online zenei híroldaltól:

“The Qualitons rejuvenate beat era psychedelia so furiously that The Red Hot Chili Peppers once begged them not to split up (long story).”

Meg kell hagyni azért, hogy a srácok utoljára 2019-ben jelentkeztek új anyaggal, a kérészéletű, ám annál nagyobb hatású KEX zenekar számait feldolgozó KEXEK-kel, amelyről egyedül a ‘Zöld-Sárga’ című szám tudott valamennyire bekerülni a köztudatba fülbemászó népzenei dallamvilágával.

Valószínűleg nem véletlen, hogy hosszú hallgatás után most pont ehhez a számukhoz érkezett új klip, mégpedig nem is akármilyen. Készítője, Kiss Domonkos így mesélt a lenyűgöző videóról:

“A klipben, a szöveg által is feldolgozott témát, az elnyomásból adódó ellehetetlenedést, valamint az egyén és a rendszer között feszülő ellentéteket jelenítem meg. A videoklip teljes egészében 3D animáció segítségével, motion-capture (MOCAP, a mozgás digitalizálását lehetővé tevő) rendszer használatával készült. Utólag digitálisan létrehoztam a zenészek és hangszereik virtuális mását, ahogyan eljátsszák a számot, és egy virtuális térbe helyeztem őket”

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!