Épp időben; Félhó – Nyári Slágerek
augusztus 31, 2017

Ha te is azok táborát erősíted, akik szerint augusztus az év vasárnapja, netán a Balaton helyett immár az augusztus végi melankóliában fürdőzöl, ez lesz a tökéletes gyógyír számodra. A (halál;orgazmus) zenekar keménymagja, Gressai Ferdinánd és Pintér Gergő felhagyva a nyári (sör)has-süttetéssel, bevonultak a próbaterem hűvösébe, hogy aztán az igazán szuggesztív és cseppet sem tipikus Nyári Slágerekkel pezsdítsék fel a nyár utolsó 6 óráját.

Félhóék egyszer már megleptek minket őrült, közös energiáik gyümölcsével. A Family Joint Flashmob című karácsonyi EP annak idején a KERET karácsonyfája alá is bekerült.

„A (halál;orgazmus) a Dinamikus Meditáció című második duplaalbum óta kicsit lazít dalszerzés ügyében, Ferdivel az így keletkező belső hiányt pótoljuk a Félhó kislemezekkel. Ez a második ilyen jellegű kísérletünk. Ilyen, azaz nem (halál;orgazmus), csak Ferdi és Gergő. Mindkét EP 5 dalos, házi készítésű demó. Minden dalnak Ferdi szerezte a zenéjét, minden hangszeren ő játszik és ő készítette a felvételt is a próbatermünkben.

Ez nem kis mutatvány, ugyanis ily módon egy időben folyik a dalszerzés és a felvétel, minél kevesebb átszerelésre optimalizálva: ha egy dalnak egy szólama, például a gitár már megvan, azt felvesszük, és ugrunk is a következő dalra, majd ugyanígy a többi hangszerrel.

Nem mellesleg Ferdi készítette a borítókat is. A keverést és maszterelést Varga Bence (Pörkölt Projekt) végezte, ő volt a hangmérnöke a (halál;orgazmus) Coitus-Exitus duplalemezének és a Family Joint Flashmobnak is.”

IMGP8666

Karácsonyi konceptlemezükkel ellentétben ez a kislemez csupán keletkezését illetően nevezhető nyárinak. A számok a Kolorádó Fesztiválon kezdtek el testet és lelket ölteni. „E nyáron előszedtük néhány mostanában keletkezett dalszövegemet, amikből nem feltétlenül akarunk (halál;orgazmus) dalt csinálni. Kolorádó fesztivál vasárnapján a sátrak helyén a fűben kezdtünk hozzá a megzenésítésnek, a borítókép is innen származik. A következő napokban elkészült a ’Hererák’, a ’Nem szeretek’ és a ’Túlkomplikált’. A szövegeket kiegészítgettem, néhol átírtam. A ’Hererákot’ Ferdi toldotta meg két új versszakkal a megkezdett szellemiségnek megfelelően, így az közös szerzemény lett.”

IMGP8559

Nem is sejtitek, de elképzelhető, hogy a Nyári Slágerek egy darabkája már rég a fületekbe fészkelte magát. A ’Kvantumjavítóintézet’ című szerzeményt, mely a Bánkitó Fesztiválon született Hamrák Dóri közreműködésével, talán már élőben is megtapasztaltátok. Felcsendült a bánki kisbolt előtti, popupos (halál;orgazmus) akusztik koncert alkalmával, és a Művészetek Völgyében is.

Bánkitón még nem sikerült tökéletesen, mivel aznap írtuk. A Művészetek Völgyében Krizsán Levente kvantummechanikáról szóló MateMorfózis előadását nyitottuk meg vele, ekkor már jól ment. Ezen a kislemezen is ketten toljuk a Dórival, Ferdi meg megbolondította szintis-dobos zenei aláfestésével. Reméljük, hogy tudunk majd egy jobb minőségű stúdiófelvételt készíteni róla, és amolyan kvantum-diszkósláger lesz.”

Kedvcsinálónak íme néhány bensőséges gyöngyszem a kislemez világrahozataláról.

IMGP8603

IMGP8683

IMGP8659

IMGP8653

IMGP8655

Fotók: Bartha Perla Tatjana