Kézen fog és átvezet a felnőtté válás bonyodalmain Dodo debütáló EP-je
április 1, 2022

Lacziko Succhiatti Dominik szólóprojektjét már jó ideje érdeklődve követjük, hiszen az egyik legígéretesebb feltörekvő magyar producer. Indietronikus lüktetésű singlejeivel a chilles beat art-ba foglalt irodalmi gondolatoktól a sötétebb orientális témákon át a világűr kozmikus hangjaiig sok mindent mutatott már a hallgatóknak.

Most egy kevésbé kalandozó, azonban sokkal komplexebb és érettebb kislemezt mutathatunk be tőle, The Mystery of Time címmel, ami egy igazi coming of age anyag, mind témájában, mind alkotóilag. Az önreflexív, felfedező alkotásban Dodo-t négy énekes kísérte végig, akik között több kedvencünket is meghallhatjátok, a számok értelmezéséhez pedig Manly P. Hall idézetek narrációja ad egy újabb réteget.

Az ötszámos EP a címadó dallal kezd, ami voltaképp egy tovább húzott introként segít magasztosabb hangulatba kerülni, mielőtt elindulunk utazásunkra, melynek célja az idő megfejtése, de legalábbis elfogadása. Az egyszerre könnyed hangzású mégis komoly gondolatokat serkentő számok vizuális kiegészítést is kaptak a BrainChild-Studio jóvoltából, amik meditatív fényekkel ábrázolják a fiatal személyiség érésének különböző fázisait.

Az első „teljes” számot a ‘Last Dance’-t egy világfából kitörni készülő emberalak mozgása kíséri, ami Indigo énekbeszédes, önkereső szövegével érzékelteti a tinédzser korral járó felnövés kihívását. Az alapvetően háttérbe húzódó, elsősorban búgó basszusból és könnyed kísérő dallamokból álló zenei aláfestés pedig segít mélyebben belemerülnünk ebbe a témakörbe.

A ‘Move On’ egy megkönnyebbülést keltő, felemelő beattel kalauzol minket tovább, ahogy a tinikor gyermekiességét elhagyja egy felnőtté való, magára találni kezdő ember. Varga Zsuzsa erőteljes, mégis kedvesen csábító énekhangja – ami bizonyítottan elbűvölően egészíti ki Dodo világát – pedig igazán simogatóan kísér ezen az úton.

Az album ívének csúcspontja egyértelműen a Puzzls-szel kiegészült ‘Find My Way’ ami az önfelfedezés- és megvalósítás dala. Azt a pillanatot ragadja meg, amikor felkészülten állunk az előttünk álló változáshoz és fejlődéshez vezető útra. A különleges rondó jellegű dalszerkezettel, afféle mantraként van folyamatosan jelen az elindulásra biztató refrén, dallamos vokáljával. Az ebből való érzelmes kitöréseket pedig ügyes átvezetések, magával ragadó basszus és éteri szintik fűzik fülbemászó dallá. A szám egy sejtelmes hangulatú videót is kapott, ami érzéki képekben, erősen szuggesztíven vezet rá utunkra.

Már a tracklist átfutásakor izgatottan vártam az idei Kikeltetőben feltűnő towpe-val közös album végi számot a ‘Metanoia’-t, hiszen más megközelítésben ugyan, de ő is hasonló korszakot boncolgatott első korongján. Nem volt hiábavaló a várakozásom, hiszen egy nagyon erős antiklimatikus záróakkordot raktak össze, ami a kiábrándítóan pontos szinonimája a felnőtté válásnak, ahol az utazás maga sokkal izgalmasabb a célnál.

Ezt Dóczi Peti különleges énekstílusa és szétcsúszott szintetizátor soundja támasztja alá, egy erősen domináló basszussal. A kiábrándulást egy ideig csak tetézi a narráció, mely az outroban kap nagyobb hangsúlyt, ami a nehezedő kihívásokra reagáló eszképizmust mutatja be. A végén azért szerencsére némi útmutatást is hagyva.

A korong munkálataiba és a mögötte álló gondolatokba bővebben is beavatott minket Dominik:

Az EP elkészítése nagyon fárasztó folyamat volt, de végül megérte. Sikerült egy olyan hangzásvilágot teremteni, amiről mindig is álmodoztam, büszkén mondhatom, hogy ez eddig a legjobb dolog, amit zeneileg elértem. Az EP az én történetemet meséli el közvetlenül. Az elmúlt pár hónapban kihívásokkal teli időket éltem át, ami nagyban inspirálta ezt a projektet. Úgy érzem, minden egyes zenémen keresztül, amin dolgozom, fejlődök, mint ember. A legfőbb célom az az , hogy olyat alkossak, ami elgondoltatja a hallgatót. Ennek az EP-nek például igazi spirituális ereje van.

A ‘The Mystery of Time’ artworkje
  • Biztos vagyok, hogy ez a spirituális erő sokatokban fog rezonálni, úgyhogy pörgessétek bátran a The Mistery of Time-ot ha épp elakadnátok utatokon, vagy csak visszatekintenétek az eddig megtett lépésekre.