Deva mágikus dallal hívja táncba karanténban hervadozó szíveinket
március 12, 2021

Takács Dorina, vagyis Deva nevét és szuggesztív zenei boszorkánykonyháját elég sokat emlegettük az év végi listáinknál, bekerült kedvenc friss felfedezetteink közé és a legjobban kedvelt dalaink toplistájának élén is olvashattatok róla. Ezek után különösen örülünk, hogy nálunk hallhatjátok először legújabb dalát, ami a 2021-ben érkező első albumának előfutára.

A ‘Witchcraft’, azaz bűbáj című számot egy székelyföldi népdalszöveg ihlette. A szerelemről és annak mágiájáról szól – bensőséges szövege szellős szintetizátor-szövetekkel és törzsi ritmusokkal keveredve varázsolja el a hallgatót. A dalhoz készült videó Ladocsi András rövidfilmjének az adaptációja, amelyben hét táncos látható egy elhagyott uszodában:

„Számomra a szerelem a teljességet jelenti. Lehet ez két ember útjának egyesülése, a természet és az emberiség harmonikus együttélése, vagy az önmagunkban lévő egység megélése… Legtöbbször magával ragadnak ezek a szeretettel teli állapotok, de néha van, hogy ezek hiánya zaklatottá tesz. Most éppen ezeken dolgozom, és törekszek minden másodpercet szeretettel befogadni, hiszen a kellemetlenségben leragadni hiba lenne. Mivel ezeket a gondolatokat nehéz szavakban megfogalmazni, dalban szeretném átadni őket”

– mesélte Deva, és mi tovább is faggattuk.

A dal és a videó egy hosszabb verziója korábban a Nowness-en debütált, ami elég menő. A kisfilmet Ladocsi András rendezte, hogy jött ez a közös projekt, és az ötlet, hogy hét táncos mozdulataié legyen a főszerep?

A tavalyi év nyarán keresett meg Schneider Anna és Ladocsi Andris a videóval kapcsolatban, aminek a koncepciója akkorra már teljesen ki volt dolgozva. Annát forgatások során ismertem meg, és ő ajánlotta a zenémet a filmhez. Szerencsére volt egy dalom, ami igazán illett a félig kész vágathoz. Végül ezt igazítottam hozzá Andris elképzeléséhez, és ebből született a Nowness-es verzió.

Valamiért már az első dalod óta a zenéhez hozzákötöm a táncot a fejemben, most pedig itt ez a videóklip. A te életedben van szerepe, vagy ez egy véletlen egybeesés?

Szeretek táncolni, sokféle stílust ki is próbáltam már a néptánctól a hastáncig. Általánosban még koreográfiákat is összeraktam, amiket később előadtunk mindenféle sulis rendezvényeken. Ezek mindig elég viccesre sikeredtek. Az utóbbi években a tánccal való kapcsolatom kicsit meggyengült, középsuli óta csak bulikban mutattam meg a „tánctehetségem”, akkor is félősen. Most viszont úgy érzem, kezdek erőre kapni mindenféle tekintetben, és itt az idő elkezdeni megmozgatni magam.

Mi alapján választottad ki a track alapjául szolgáló népdalt?

Általában Kodály Zoltán ‘A magyar népzene’ című könyvében található népdaltárból, illetve elektronikus könyvtárak népdalgyűjteményeiből válogatok.

Arra a szövegre szokott esni a választásom, ami nem csak megérint, hanem át is karol, majd magával vezet.

Általában a virágszimbólumokban gazdag szövegek a kedvenceim.

Honnan ered a szerelmed a népdalok és a törzsi ritmusok iránt?

Már 2 és fél éves koromban néptáncolni jártam, majd az általános iskolában is sok népdalt énekeltünk a kórussal. Volt egyszer, hogy két barátnőmmel az országos népdaléneklési verseny döntőjébe is eljutottunk. Fantasztikus élmény volt.

Mindig egy meleg nosztalgikus érzés áraszt el, ha azon gondolkozom, milyen is lehetett a természethez közel élni. Az emberek, úgy gondolom, jól ismerték azt a kis világot, amiben élnek. A növények beszédét, a szellők suttogását, s belső hangjuk kívánságait. Néha hiányzik ez az egység. Ezt és az ehhez kapcsolódó nosztalgikus érzést próbálom a zenémben kifejezni. A monotonabb törzsi ritmusok is ezt a célt szolgálják.

Milyen zenei terveid vannak a közeljövőre nézve?

2021-ben jön az első albumom, aminek a ‘Witchcraft’ az egyik előfutára. Emellett több kis meglepetésre lehet számítani a következő hónapokban.

  • Annyit mi is elárulhatunk, hogy hamarosan a KERET-en is találkozhattok majd egy hipnotikus Deva session videóval, de addig is pörgessétek a ‘Witchcraft’-ot!
  • Update: meg is érkezett!