Menu

Takács Dorina, vagyis Deva nevét és szuggesztív zenei boszorkánykonyháját elég sokat emlegettük az év végi listáinknál, bekerült kedvenc friss felfedezetteink közé és a legjobban kedvelt dalaink toplistájának élén is olvashattatok róla. Ezek után különösen örülünk, hogy nálunk hallhatjátok először legújabb dalát, ami a 2021-ben érkező első albumának előfutára.

A ‘Witchcraft’, azaz bűbáj című számot egy székelyföldi népdalszöveg ihlette. A szerelemről és annak mágiájáról szól – bensőséges szövege szellős szintetizátor-szövetekkel és törzsi ritmusokkal keveredve varázsolja el a hallgatót. A dalhoz készült videó Ladocsi András rövidfilmjének az adaptációja, amelyben hét táncos látható egy elhagyott uszodában:

„Számomra a szerelem a teljességet jelenti. Lehet ez két ember útjának egyesülése, a természet és az emberiség harmonikus együttélése, vagy az önmagunkban lévő egység megélése… Legtöbbször magával ragadnak ezek a szeretettel teli állapotok, de néha van, hogy ezek hiánya zaklatottá tesz. Most éppen ezeken dolgozom, és törekszek minden másodpercet szeretettel befogadni, hiszen a kellemetlenségben leragadni hiba lenne. Mivel ezeket a gondolatokat nehéz szavakban megfogalmazni, dalban szeretném átadni őket”

– mesélte Deva, és mi tovább is faggattuk.

A dal és a videó egy hosszabb verziója korábban a Nowness-en debütált, ami elég menő. A kisfilmet Ladocsi András rendezte, hogy jött ez a közös projekt, és az ötlet, hogy hét táncos mozdulataié legyen a főszerep?

A tavalyi év nyarán keresett meg Schneider Anna és Ladocsi Andris a videóval kapcsolatban, aminek a koncepciója akkorra már teljesen ki volt dolgozva. Annát forgatások során ismertem meg, és ő ajánlotta a zenémet a filmhez. Szerencsére volt egy dalom, ami igazán illett a félig kész vágathoz. Végül ezt igazítottam hozzá Andris elképzeléséhez, és ebből született a Nowness-es verzió.

Valamiért már az első dalod óta a zenéhez hozzákötöm a táncot a fejemben, most pedig itt ez a videóklip. A te életedben van szerepe, vagy ez egy véletlen egybeesés?

Szeretek táncolni, sokféle stílust ki is próbáltam már a néptánctól a hastáncig. Általánosban még koreográfiákat is összeraktam, amiket később előadtunk mindenféle sulis rendezvényeken. Ezek mindig elég viccesre sikeredtek. Az utóbbi években a tánccal való kapcsolatom kicsit meggyengült, középsuli óta csak bulikban mutattam meg a „tánctehetségem”, akkor is félősen. Most viszont úgy érzem, kezdek erőre kapni mindenféle tekintetben, és itt az idő elkezdeni megmozgatni magam.

Mi alapján választottad ki a track alapjául szolgáló népdalt?

Általában Kodály Zoltán ‘A magyar népzene’ című könyvében található népdaltárból, illetve elektronikus könyvtárak népdalgyűjteményeiből válogatok.

Arra a szövegre szokott esni a választásom, ami nem csak megérint, hanem át is karol, majd magával vezet.

Általában a virágszimbólumokban gazdag szövegek a kedvenceim.

Honnan ered a szerelmed a népdalok és a törzsi ritmusok iránt?

Már 2 és fél éves koromban néptáncolni jártam, majd az általános iskolában is sok népdalt énekeltünk a kórussal. Volt egyszer, hogy két barátnőmmel az országos népdaléneklési verseny döntőjébe is eljutottunk. Fantasztikus élmény volt.

Mindig egy meleg nosztalgikus érzés áraszt el, ha azon gondolkozom, milyen is lehetett a természethez közel élni. Az emberek, úgy gondolom, jól ismerték azt a kis világot, amiben élnek. A növények beszédét, a szellők suttogását, s belső hangjuk kívánságait. Néha hiányzik ez az egység. Ezt és az ehhez kapcsolódó nosztalgikus érzést próbálom a zenémben kifejezni. A monotonabb törzsi ritmusok is ezt a célt szolgálják.

Milyen zenei terveid vannak a közeljövőre nézve?

2021-ben jön az első albumom, aminek a ‘Witchcraft’ az egyik előfutára. Emellett több kis meglepetésre lehet számítani a következő hónapokban.

  • Annyit mi is elárulhatunk, hogy hamarosan a KERET-en is találkozhattok majd egy hipnotikus Deva session videóval, de addig is pörgessétek a ‘Witchcraft’-ot!
  • Update: meg is érkezett!

Támogasd a KERET blogot a Patreonon!

Támogass!

Támogasd a KERET blog működését havi rendszeres adománnyal a Patreonon!

500 FT / Hó

Támogatom

1200 FT / Hó

Támogatom

5000 FT / Hó

Támogatom

További cikkek