Ilyen gitározást nem láttál még itthon
április 24, 2016

Már jó pár éve annak, hogy elmentem a Sufni Gart’n nevű szórakozóhelyre, mert egy barátom fellépett egy tehetségkutatón (nevezzük így), amit fiatal, ismeretlen zenészeknek szerveztek. Ott hallottam először Demény Gergelyt akinek játéka egyből levett a lábamról. Mint gitárosok, egy barátommal eléggé ámulva, -és be kell vallanom kissé irigykedve – hallgattuk, hogy „basszus a srác két szólamot nyom egyszerre a gitáron és még dobol is rajta közben” (mi meg egy szólamot is nehezen pengetünk el). Az est végére kiderült, hogy Gergő nem csak minket nyűgözött le – toronymagasan megnyerte a tehetségkutató közönségdíját.

Pedig nincs egyszerű feladata: egyedül ül egy színpadon, és ének nélkül, csak a gitárjátékával kell lekötnie a közönség figyelmét az egész koncerten keresztül. Sajátos gitárjátékát percussive fingerstyle-nak hívja, aki ismeri Andy Mckee, Stefano Barone munkásságát, vagy John Butler bizonyos dolgait, az biztosan találkozott már hasonlóval. Itthon viszont szinte egyedülálló ezzel a játékmóddal. Önmaga által kikísérletezett egyedi hangolásaival és gitárjátékával, ami magában foglal olyan különleges technikákat is amik lehetővé teszik számára, hogy egyszerre játsszon és doboljon a gitárján, semmiképpen sem egy hétköznapi jelenség. Zenéje ennek ellenére sokszor egyszerű, de érzékeny dallamokkal operál, miközben mégis kirobbanó dinamikusság jellemzi. És ami még fontos, hogy mellé nem énekel, csak játszik, hiányérzeted mégsem lesz.

Most nálunk jelenik meg új videója, a Breaking Out. Nézzétek és hallgassátok, aztán görgessetek lejjebb, ahol Gergő elmeséli, hogyan is keletkezik egy ilyen szám.

„A ‘Breaking Out’ is úgy keletkezett, hogy először csak leültem kísérletezgetni a gitárral. Valami nagyon átütő dolgot szerettem volna csinálni, amiben sok percussive elemet és más nem szokványos technikát alkalmazok, hogy minél érdekesebb hangzásokat tudjak létrehozni. Viszont sokat szenvedtem azzal, hogy miként folytatódjon az elején megszólaló percussive nyitás után a szám, mivel emiatt elkezdtem elvárásokat támasztani magam felé, hogy bizony ennek a dalnak végig ezzel a technikával kellene működnie. Csapkodjak a gitáron, csináljak érdekes, dolgokat. De ahogy teltek a napok és nem haladtam vele, lassan sikerült ebből a gondolatmenetből kikeverednem és elengednem ezeket az elvárásaimat. Elkezdtem „csak” játszani. Azért mert szeretem és nem azért mert bizonyítani akarok magamnak vagy másnak valamit. Ettől a ponttól kezdve egészen hamar össze is állt a dolog. Ezért lett neki ‘Breaking Out’ a neve, mert a megírása alatt a saját elvárásaimból sikerült kitörnöm.”

Gergővel eléggé megindult a szekér szerencsére, áprilisban bekerült  Szimpla Lemming programjába, volt interjúja a Tiloson, és koncertje is egyre több van. Legközelebb április 30-án kaphatjátok el a Hangolóban, vagy május 19-én az Aurórában. Érdemes lesz lenézni.

A videót Sámpár Anna készítette, a fotó Hinkelmann Alexandra munkája.