„Szeretnénk visszaadni valamennyit a városnak abból, amit kaptunk tőle”
december 13, 2017

Jövőre harmadik alkalommal kerül megrendezésre az ország kulturális fővárosának egyre népszerűbb fesztiválja, a Made in Pécs, ahol idén nem csak a fellépők száma, de a zenei műfajok sokszínűsége is tovább bővül. A 118 pécsi és 7 liverpooli produkció a város 6 klubjában fog majd dübörögni január első hétvégéjén. Kirschner Petra két éve csatlakozott a szervezőkhöz, és most minket is beavatott a közelgő fesztivál részleteibe.

Hogyan kerültél kapcsolatba a Made in Pécs szervezőivel?

Egy teljesen átlagos szerda esténket töltöttük a Nappaliban amikor Gellai Gergővel, a és Papp Andrissal, a Made in Pécs Fesztivál szervezőivel beszélgetni kezdtünk (Gellai Gergő a fesztivál főszervezője, Papp Andris a Made in Pécs Magazin főszerkesztője is egyben). Akkor még a Szenes Klubot vezettem, így szóba került a pécsi underground zenei élet, megvitattuk, ki mit gondol az egészről. A beszélgetés végére iszonyú lelkesek lettünk, ott dőlt el, hogy bevesznek a „bandába”.

Milyen élmény volt ez, ha összehasonlítod a most következő fesztivál tervével?

Sok szempontból más. Éreztük, hogy a fesztivál túlnőtte magát.

Már tavaly is nyitottunk a szakma felé, úgy gondoltuk, célszerű lenne terjeszkedni. Ehhez most társult az, hogy kapcsolatba léptünk az Liverpoollal, meghívtunk liverpooli együtteseket, illetve bevontuk az elektronikus zenei szcénát a programba.

Szerintem sokan nem tudják, hogy Pécsett mennyire gazdag és értékes az elektronikus zenei élet. A hangszeres és a gépi zene gyakran elválik egymástól, holott az utóbbi is egy borzasztóan mozgalmas színtér. A pécsiek mellé idén (vagyis jövő januárban – a szerk.) négy liverpooli dj is érkezik, velük együtt áll össze az afterprogram a koncertek után.

Milyen koncepció alapján választjátok ki a fellépőket?

A fesztiválra teljesen nyitott a jelentkezés, bárki jöhet, akinek van pécsi kötődése. A koncepció szerint minden jelentkező felléphet, műfajtól, tapasztalattól függetlenül – bár most már fizikálisan nem fért bele egy-egy helyszínbe ennyi produkció, így le kellett állítanunk a jelentkezéseket. A liverpooli bandák esetében az volt a szempont, hogy szellemiségükben hasonlóak legyenek, mint amit mi képviselünk.

Szeretnénk támogatni a feltörekvő zenekarokat, és így visszaadni valamennyit a városnak abból, amennyit mi kaptunk tőle. Éppen ezért nem gigaprodukciókat hívtunk meg, hanem az undergroundból felfelé igyekvő, tehetséges, izgalmas bandákat. Az egész Made in Pécs Fesztivál eklektikus lesz.

Lesz jövőre új helyszín?

Egy helyszínt megváltoztattunk, ugyanis megnyitottuk a Made in Pécs Café-t a Király utcában, ahol az akusztikus, kis létszámú zenekarok lépnek majd fel. A következő években tervezünk bővülni, ugyanis a jelentkező zenekarok száma folyamatosan gyarapszik. Még nincsenek konkrétumok, de lehet, hogy bevonunk további helyszíneket, vagy több napra osztjuk el a koncerteket.

Te melyik produkciót várod leginkább?

Az egészet nagyon várom, nem tudnék egyet külön kiemelni. Már január 5-én, pénteken, egy különleges akusztikus koncerttel kezdünk, onnantól beindul a motor. Január 7. vasárnap reggelig folyamatosan történni fog valami. A fesztivál minden egyes pillanata különleges lesz, rendes programajánlóval is készülünk, hogy könnyebb legyen majd a választás az érdeklődőknek.

Mi az, amiben még fejlődni szeretnétek?

Egyre magasabbra pakoljuk a lécet, és azáltal, hogy nyitottunk az európai országok felé, megint sokkal szélesebb a perspektíva, messzebb láthatunk.

Nem hiányt érzek, hanem fejlődési lehetőséget, mivel annyira sokszínű és gazdag ez a város, rengeteg fantázia van még a fesztiválban.

Persze az már magában zseniális, hogy ez az egész megvalósulhat, országos szinten érzékeljük az érdeklődést. A legnagyobb sikerélmény számomra mindig zenekari szinten jelenik meg. Amikor tudjuk, hogy egy banda mennyire értékes zenei anyaggal rendelkezik, azonban nem koncerteztek már évek óta, gyakran elég csak egy picit megpiszkálni őket, s összeraknak egy koncertre való anyagot. Sokan a régi projektjeiket veszik elő, és számunkra hatalmas sikerélmény, amikor újjászületnek és felfrissülnek régi formációk. Sokszor erre az alkalomra alakulnak teljesen új együttesek, ami igazán különleges dolog.

Fotók: Komróczki Diána