„Az egész attól függ, hogy Henrinek milyen kedve van”
május 19, 2015

Három kislemez után ma jelent meg a Fran Palermo új nagylemeze, a legutóbbi EP folytatásaként, avagy rájátszásaként. A Sun In Splendour dalait másik nyolc számmal, hét újjal és egy régebbi közkedvenccel az ‘Am I Right Boy’-jal tették kerek egésszé. Hallgassátok meg az egészet alább, és olvassátok el az interjúnkat a zenekarral!

Az amerikai mainstream és a brit pszichedelika magyarországi zenekarokba való lecsapódása egy megfigyelhető, valós tendencia. A legjobb „imitátorokra” még itthon is ezrek buliznak, de vajon meddig maradhat autentikus? Nem tudni, majd elválik. Szerencsére itt van a Fran Palermo, akik a sablonosság jelét se mutatják. Talán az előbb említett jelenségeknek akarnak hátat fordítani, talán kinőtték, megunták, vagy csak soha sem szenvedtek témimpala kórban. Így maradtak és maradnak egyedinek a kétezer tízes évek hazai alter szcénájában.

Az új album zenéje a gondtalan tengerparton töltött időket idézi,

sehol se durva, inkabb barátságos. Az előző kislemez hangulatát átörökítve a latinos és a western között kalandozik, hallgassátok meg, aztán görgessetek tovább az interjúnkért!

KERET: Mióta is dolgzotok a lemezen?

Henri Gonzalez: Novemberben felvettünk öt számot, amit aztán ki is adtunk, de az azt megelőző egy évben nem vettünk fel semmit, amíg voltak ezek a szétszéledések, meg utazgatások és az ezalatt megíródott ötletek most forrtak ki május környékére. Azóta folyamatosan nyomjuk.

K: Minden kislemezetek teljesen más műfaj. Volt egy balkános indulás, aztán lett egy kicsit indiesebb vonal, majd egy ilyen westernes is. Most miben lesz más ez az album, mint az eddigiek?

HG: Sokkal inkább strandos feelingje van.

Ország Kornél: (közbevág) De nem ilyen lángosos!

K: Mesélj Kornél! (nevet)

OK: A Balaton Method nagyon jó, de ez nem ilyen kockás terítős popzene. De ez az egész attól függ, hogy Henrinek milyen kedve van. Lehet, hogy egy hét múlva befogja érezni az Antarktikát és ilyen Efterklang számokat fogunk írni. Elmegyünk valami szar norvég fjordra, vagy valami rideg, gót, izlandi helyre, ahol cefetül hideg van.

HG: Ennek a lemeznek főleg ilyen egzotikus, vagy mediterrán, dallamai lettek, de nem olyanok, mint a tipik surf-ös zenekaroknak, mint például a Shadows, az Allah Las vagy a Growlers. Hangszerelésben, ami más, azok az új ütősök, meg perkák. Több számban is felváltja a trombitát a szaxofon, meg vettünk pár analóg szintit. Ilyen régi Casiokat, aztán azzal kísérletezgettünk. Szóval ez ilyen tropic zene lesz.

IMG_7701

K: Zenekaron kívül van-e valamilyen más elfoglaltságotok? Mivel keresitek a kenyereteket?

HG: Gyakran fellépek egyedül, meg az öcsémmel is. Nagy ritkán, reklámzenéket írok. Most lesz egy pár új dalom egy mobilszolgáltatónak, meg asszem egy banknak, de ez még nem publikus.

K: És művészetileg?

HG: Az albumborítókat is én csinálom. Az előző EP-nek a hátterét Benével közösen készítettük. Elromlott a gépem és átmentem hozzá egy délután. Egy órán át bénáztam a Photoshopban, aztán megláttam a falán egy képet, amit még óvodás korában festett. Fogtuk, bescanneltük, rámontázsoltam még pár dolgot, tíz perc alatt megvolt.

OK: Az összes plakátunkat, az artwork-öt, mindent Henri csinál egy személyben.

Régebben egy csomó zenekar felkért minket, hogy csináljon nekik flyereket. Egyszer például még az Ivánék is.

HG: Jaja, de arra már nem is emlékszem.

K: Mi a terv a nyárra?

HG: Az összes kis –és nagyfesztiválon ott leszünk, de hamarosan egy piacon is fel fogunk lépni! Reméljük nem a Lehel piacon… (nevet) De amúgy lesz egy nagy nyárzáró bulink is augusztusban. Meg utána ősszel össze akarunk hozni egy keleti turnét, például Macedónia, Törökország, Pakisztán állomásokkal.

Amikor egy éve itt volt a Black Lips, velük dumáltuk, hogy csináltak egy Arábiai turnét ilyen lehetetlen sztorikkal, kalandokkal, meg veszélyekkel, úgyhogy innen az ihlet.

IMG_7684

KERET: Milyen emlékeitek vannak a tavalyi Bánkitóról?

HG: A koncertünk nagyon jól sikerült, nagyon sokan voltak rajta. Tele volt a sátor ahol játszottunk és nagyon hálás is volt a közönség. Ez a hangulatnak volt köszönhető, meg részben nekünk is, mert még akkor nem voltunk annyira szétesve. Meg a koncert után tök jó volt a rajongókkal ismerkedni.

OK: Sőt! Olyat csináltunk a Bánkitón, hogy volt ez a koncertünk és utána le volt fixálva egy fellépésünk Balatonon. De valami ordenáré messze a túlparton és muszáj volt lemennünk.

Ripitya másnaposan leutaztunk, kajáltunk sok-sok mirelitet és utána azzal a lendülettel mentünk is vissza Bánkitóra, mert annyira éreztük.

A Fran Palermo most pénteken tartja a lemezmebutatóját az A38 Hajón, előttük a Musical Moralia nevű szóló projekt , és – ebben a közegben kicsit outsidernek számító – hárfáspoppot játszó Passed lép majd fel!

Szöveg: Lukáts Márton és Topuzidis Dimitris, fotók: Komróczki Dia