Vérbeli 2018-as garázspop a Zombie Girlfriend új lemezén – Wind premier
szeptember 26, 2018

Az eredetileg Szabó Benedek szólóprojektjeként indult Zombie Girlfriend 2010-es megalapítása óta nagy utat járt be, teljes zenekarrá nőtte ki magát, és mára a hazai színtér egyik legizgalmasabb bandáját köszönthetjük bennük. A zajos garázsrock, a klasszikus kétezres évekbeli brit gitárhangzást idéző indie, és a már-már shoegaze felé hajló dream popos elmosódások tengelyén mozgó zenekar a nyáron rögzítette harmadik, Wind című lemezét, amit nálunk hallhattok először.

A Wind vérbeli 2018-as lemez, progresszíven viszonyul a külföldön egy ideje pörgő, és itthon is egyre több fülre rátaláló lo-fi vonalhoz, de nem szakít a projekt megszokott stílusegyvelegével. A zajszintet mindenesetre fentebb tekerte a zenekar, amit persze egyáltalán nem bánunk, hiszen az ehhez párosuló átgondolt hangszereléssel pontosan akkorát lépnek előre az előző két nagylemezhez képest, amennyit kell.

Ez már csak azért is kiemelendő, mert ez az anyag több tekintetben is új körülmények között született. Bár a koncerteket eddig is teljes zenekari felállásban adta a Zombie Girlfriend, mégis ez az első valódi stúdiólemez, amelyen csapatként dolgozott együtt Szabó Benedek, Kádár Eszter és Sallai László. A felvételekért Pesztalics Dénes  felelt, a dobsávot pedig Kirschner Péternél rögzítették. A lemezen közreműködött még Korándi Dávid, aki időközben kilépett a zenekarból.

A változások ellenére teljes erőbedobással készült az anyag, ami hallható is a végeredményen. Időben ugyan nem nyúlnak hosszúra a dalok – a nyolc track közül nem sok haladja meg a három percet -, de ez talán pont jól is áll nekik: a Wind egészére jellemző egységes hangzás és a dalok egyenkénti változatossága így egyensúlyba kerül, megmaradnak frissnek és dinamikusnak, ami kitart az album második felére hagyott nyugodtabb szerzeményekben is.

Kétségkívül a lemez húzódala lett a ‘Don’t Fall In Love’, ami kevesebb, mint két percbe sűrít annyi hangzást és energiát, amit más zenekaroknak négy-öt perces felépítéssel sem sikerül kivitelezniük, mindezt olyan sodrással, hogy azt még a lemezzárlatig érezhetjük.

A dalhoz tavasszal egyébként klip is készült, amolyan beharangozásképp a nagylemez megjelenéséhez:

  • A bandát – immáron trió felállásban – legközelebb október 6-án csíphetitek el a Vanishing Point fesztiválon, ahol első kézből hallhatjátok majd élőben a Wind teljes anyagát.