Húsvér emberekről énekel a Pandóra Projekt első lemezén
január 13, 2023

A Kikeltetőt is megjáró Pandóra Projekt első albuma, a körbe körbe karikába január 11-én debütált. Ez azért is különleges dátum a duónak, mert a dalok írásáért felelős Janka ezen a napon ünnepelte 21. születésnapját. Az indie-folkot és ethno-popot magyar népi motívumokkal vegyítő, olykor zenekarrá (Major Gábor – gitár, Doór Mátyás – basszusgitár, Gerendás Ruben – gitár, perka, Arató Illés – dob) formálódó duó (Major Dorci és Végh Janka) dalait élőben már kiélvezhettük az elmúlt közel egy évben, hiszen nem csak nálunk fordultak meg, hanem több hazai fesztiválon és a Budapest Park színpadán is.

A lemez címében és a borítón is megjelenő kör motívum, a körtánc arra is utal, hogy a lányok szeretnék, ha a hallgatóik a dalaikra kiénekelhetnék és kitáncolhatnák magukból a problémáikat. A címadó sor egyébként a párválasztónak keresztelt számukban hangzik el.

„A körbe-körbe karikába szóösszetétel a párválasztó című dalunkban szerepel, ami arról szól, hogy ahhoz, hogy magunkat felfedezzük és megtaláljuk, nagyon sok mindenki mást is fel kell fedeznünk. Én ezt a fajta körkörös, repetitív folyamatot látom megjelenni a lemez összes dalában. Akár egy csalódás, vagy egy fomo-féle felismerés is segíthet abban, hogy visszataláljunk saját magunkhoz.” – Dorci

Fotó: Szabó R. János

A lemezen egy intró és hat dal kapott helyet. Dorci és Janka általában férfiakról, szerelmekről és érzésekről énekelnek. Persze, ezek a karakterek egészen ki vannak színezve, még ha az ihletet húsvér emberek is adták. Kivételt képez a fomo, ami személyesebben kötődik hozzájuk, mintsem, hogy egy csúnya, gonosz fiúról szólna. A szövegeikkel üzenni is szeretnének, mégpedig azt, hogy nem baj, ha nem találjuk meg elsőre, hogy kik vagyunk és mit szeretnénk, menni kell, amíg őszinte, tiszta szeretettel teli életet nem tudunk élni.

Így mesélt az anyagról Janka:

„Több fontos jelentése is van, először is, az elmúlt két évben leginkább saját magunkat kergettük és próbáltuk folyamatosan magunkat utolérni, mind a magánéletben mind zeneileg, mind az alkotásban. Emellett a körkörös motívum teljesen megnyugtató, mert tudjuk, hogy hol kezdődik, merre tart és hol záródik, nincsenek kiugrások, éles fordulatok, csak egy szép ív, amit lehet követni. A dalainkban és a dallamokban, harmóniákban és az ötletelésekben is folyamatosan egymást követjük, így lesz teljes és szó szerint kerek a hangzásvilágunk. Kis érdekesség, hogy pontosan ugyanúgy, csak tiszta vokálokkal kezdődik az album, ahogyan véget is ér. Szóval akár utána kezdhetjük is elölről.”

A lányok természetesen a lemezbemutatót sem aprózzák el, egy egészen különleges ceremóniával készülnek, ami egy ülős, dalszövegekről sztorizós résszel kezdődik és egy hatalmas táncosmulatságba torkollik. A közönséget arra kérik, adják meg ők is a módját az estének, öltözzenek ki bátran, hogy méltó módon megünnepelhessék az első albumuk bemutatását.