Álomvilágba utazunk a Sun-Rot új lemezével – Premier
november 25, 2022

Új albummal jelentkezik a Kikeltetős Sun-Rot. A 2018-ban három taggal induló banda második albumát hoztuk el nektek, az elég sokat mondó ‘Dreamer’ címet viselő lemezt itt mutatjuk be először. Több tagváltáson esett át a zenekar, viszont most két új, és bevált taggal bővült a csapat, Mészáros Mírával (ének) és Balla Gergővel (gitár). Megérte várni, ugyanis az új számoknál érződik, hogy összeérett a zenekar. A számokat amúgy még a covid időszak alatt kezdték el írni, viszont csak idén nyáron vették fel, többek között Dorozsmai Gergő kezei alatt.

A cím tökéletesen tükrözi az egész album, illetve a zenekar stílusát is. Néhol roppant könnyed, selymes hangzás repít minket a kellemes, puha álomvilágba, amihez amúgy kifejezetten illik Míra hangja, emellett viszont a sötétebb vizekre is elevezünk, és a rémesebb álmokat is megjárhatjuk a zenekarral.

A Sun-Rot dobosa az új lemezről:

A ‘Dreamer‘-nek koncepcióját egyfajta kettősség jellemzi. Vágyott és félelmetes meghasonlás. A határon való egyensúlyozást, vagy annak érzetét, lehetőségét foglalja magába a cím is, illetve a számoknak rendezési sorrendje is.  Az, aki álmodik, kilép a valóságból és belép egy másikba. Az álom egyébként jelentheti a halált is, vagy valaminek az újrakezdését (‘Afterlife‘) is.

fotó: Lippai Balázs

Mivel a lemez koncepcióját tekintve fontos a számok sorrendisége, így adunk egy kis mankót, ha esetleg nem vagy az a „teljes lemezt elejétől a végéig, sorrendben meghallgató” típus.

Anxious

One Man Road

Ride on Repeat

Afterlife

Sunburn

Follow Me

Whispers

Babe of the Wave

Dreamer

Sun-Rot – Dreamer lemezborító, Reigl Judit – Polyptych (reszlet)

A lemezről korábban egy szám jelent meg, az ‘Afterlife’, amiről itt írtunk. Már akkor érződött, hogy most igazán összeállt a zenekar, és megtalálták a saját hangjukat, stílusukat és egyensúlyukat. Ez jellemzi a lemezt is. Találó, hogy a manapság már népbetegségnek számító ‘Anxious’ című számmal indítanak, ami a címe ellenére teljes mértékben a lágyabb, poposabb vonalat képviseli zeneileg. Ez a könnyedség kap nagyobb hangsúlyt a lemezen, aki a zúzósabb számokat várja, annak a ‘One Man Road’-ot és a ‘Ride on Repeat’-et ajánlom. Igaz, hogy a zenekarnak nagyon jól áll a szörfös-punkos szétfolyás, viszont nagyon jól hozzák a keményebb vonalat, szívesen hallanék tőlük ilyeneket a későbbiekben.

Muszáj kiemelni a ‘Dreamer’ felépítését, mert csodálatosan felépített, érzéki akkordmenetekkel indítják, amire hibátlanul simul rá Míra énekhangja.

Nem húzzuk tovább az idegszálakat, jöjjön, aminek jönnie kell:

A zenekart amúgy december 1-jén élőben is meg tudjátok hallgatni, a METEO-val közösen tartott dupla lemezbemutatón a Három Hollóban.

Borító fotó: Lippai Balázs