UbikEklektik: „Nem szeretnénk a Facebook végtelenjébe belekiabálni a fellépőket”
június 26, 2021

Idén hatodszorra tárja szélesre kapuit az Ubikverzum közös élményekkel teli fesztiválja, amire az elmúlt időszak után valószínűleg jobban ki is vagyunk éhezve, mint valaha. Lassan hagyománnyá válik, hogy az örömünnep előtt kis útbaigazítást kérünk Görög Mikitől, az UbikEklektik főszervezőjétől, most sincs ez másképp: Miki mesélt nekünk az idei esemény szokatlan, Facebook-mentes lineup bejelentéséről, az új helyszínről, és jó pár izgi részletről, amivel találkozhatunk majd augusztusban.

Idén tesztek egy rendhagyó kommunikációs csavart és nem simán kiposztoljátok a fesztivál fellépőit, programjait, hanem nyitottatok egy Slack csatornát és csak ott osztjátok meg az infókat. Mesélsz kicsit erről, hogy honnan az ötlet, és hogyan képzeljék el a csatornát azok, akik még nem használták?

Szerencsés helyzetben vagyunk a nagyobb fesztiválokkal szemben, hiszen nekünk nem célunk sokezer jegy eladása, így van terünk kísérletezni. Az Ubik kezdete óta igyekszünk egy kicsit másként csinálni a dolgokat, mint a legtöbb fesztivál, az első UbikEklektiket például közösségi finanszírozásból raktuk össze, de ott van a fesztivál eredettörténete is, mint szervező erő. Régóta érleltük azt a gondolatot is, hogy valahogy leszakadjunk a tipikus és unalmas kommunikációs csatornákról, ahol a lineup-ról szól minden.

Szeretnénk a közösséget és a fesztivál atmoszféráját a középpontba helyezni. Egy olyan platformot kerestünk, ami zárt, ezért a közösség őszintén és tabuk nélkül tud megvitatni kérdéseket, mint a régi fórumozós időkben, de azért fontos szempont volt, hogy könnyen kezelhető és szerethető legyen.

A Slack nem egy tipikus rendezvénykommunikációs eszköz, de megvannak azok a tulajdonságai, ami miatt úgy éreztük, tehetnénk vele egy próbát, és eddig bejött. 

Varga Orsi fotója

Az Ubik különlegessége az összetartásban, a törzzsé kovácsolódásban is rejlik – lineup bejelentésen kívül mire számíthat a közösség az Ubikverzum említett csatornáján? Első ránézésre egy tematikusan felépített chatszobára emlékeztet, biztosan van benne mindenféle potenciál.

Az előbb említett régi-új fless és a közösségformáló ereje a fő szempont, de valóban, első ránézésre tematikus csetszobáknak tűnik. Valahol az is, ugyanakkor több is annál, a programok mellett megosztunk mindenféle belsős infót a fesztiválról és a szervezés folyamatairól, és ha bárkiben bármilyen kérdés motoszkálna, direktbe felteheti és egyből válszt kap a szervezőcsapat tagjaitól. De itt indítottunk egy fotópályázatot is, amire bárki beküldheti kedvenc Ubikos fotóját, ezt megzsűrizzük, és a legjobb kap egy bérletet.

A bejelentett programokat megpróbáljátok titokban tartani a „külvilág” előtt, vagy ez lehetetlen vállalkozás?

Csupán a Facebookról szeretnénk lekapcsolódni, nem a lineup-ot teljes titokban tartani. Egy sokkal közvetlenebb és exkluzívabb formát keresünk a közösségünkkel való kapcsolattartásra, velük mindent megosztunk, de nem szeretnénk a Facebook végtelenjébe belekiabálni a fellépőket.

Egy másik nagy újítás, hogy idén Felsőtárkányra költözik a fesztivál. Mi alapján választottátok ki az új helyszínt, és mit lehet tudni róla?

A tavalyi év nagyon viszontagságos volt az egész szakmának és természetesen az Ubiknak is, amin még az is dobott egy nagyot, hogy az utolsó pillanatban új helyszínt kellett keresnünk a fesztiválnak. A nehézség ellenére a csapat bebizonyította, hogy képes a teljes újraszervezésre két hét alatt, és sikerült egy nagyon színvonalas és sikeres eseményt létrehoznunk, az eredetileg tervezett 1000 fő helyett 500 fővel is. A keresgéléskor jutottunk el Heves megyébe, Eger mellé, és ekkor találtunk rá Felsőtárkányra is, ami a tavalyi helyszíntől légvonalban 3 kilométerre található. Itt azt éreztük, hogy a településnek megvan az a varázsa, mint Zsámbéknak és Zebegénynek, a természet itt is lenyűgöző, ez a Bükk kapuja. De van a közelben egy Dínó Park és jövőre elkészül a most felújítás alatt lévő kisvasút is.

V. UbikEklektik // Aftermovie

Az évek során a törzsek változatlanul megmaradtak, vagy hogy alakul az Ubikverzum története? Milyen színpadok, közösségi terek kapcsolódnak majd hozzájuk?

Az Ubikverzum teljes története hamarosan olvasható lesz a megújuló weboldalunkon, de röviden: a négy törzs az évek során szép lassan összeolvadt egy nagy közösséggé. A mitológiájukban megtalálható négy őselem most már a fesztivál napjainak tematikájában köszön vissza, minden nap egy másik elemet szimbolizál, évenként változó sorrendben.

Idén a Föld napjával indítjuk a fesztivált, zöld és barna színekben, nyitóceremóniával, a második nap a Szél, hatalmas white party, igazi esküvővel, a harmadik nap a Vízé, kékekkel, változékonysággal, a záró nap pedig a Tűz köré összpontosul.

Csak hazai vagy külföldi fellépőkre is számíthatunk idén?

A közösségünknek alapvetően sok Magyarországon élő külföldi zenész is a tagja és külföldön élőkkel is ápolunk szoros kapcsolatot. Idén lesznek fellépőink Kolozsvárról, Antwerpenből, Berlinből és Montpellierből is.

Ha valaki programot vinne az Ubikverzumba, van még lehetősége csatlakozni?

Az idei zenei lineup-unk már ugyan kész, de mindig szeretettel fogadjuk az új zenéket. Huppanjatok be Slackre, és küldjétek el, miben vagytok, hátha a következő években ti is jöhettek! A nem zenei programok terén még nyitva állnak a kapuk, szívesen látunk előadásokat és workshopokat is, ha ilyesmihez van kedve bárkinek, szintén Slacken várjuk az ötleteket.

Munkácsy Barbara fotója

Nehéz időszak van a hátunk mögött, még nagyobb kincs a közös esemény. Szerinted változtatott mindez az emberek fesztiválozási szokásain? Például már elindult a jegyértékesítés, van változás az érdeklődésben a korábbi évekhez képest?

A korábbi évekhez képest, meglepő, de gyorsabban fogynak a jegyek. Annak ellenére, hogy velünk egy időben rengeteg fesztivál lesz az országban, mégis sokan érzik azt, hogy intimebb fesztiválélményt keresnek. De ez egy összetett dolog, részben valószínűleg az is közrejátszik, hogy másfél évig nemigen lehetett együtt lenni, most mindenki kiszabadul.

Amit viszont sejtünk és remélünk, hogy a gyors jegyeladás azt is mutatja, hogy az évek alatt közelebb kerültünk a célunkhoz, hogy ne “csak” egy fesztivált, hanem közösséget és közösség-élményt teremtsünk, egy önálló Ubikverzumot, amit sokan szeretnek.

Csináltatok tavaly UbikTúrát is, erről is mesélj egy picit, kérlek, mi volt ez pontosan? Terveztek még hasonlót?

Az UbikTúra a történet szerint is az Ubikverzum része, akkor rendezzük meg, amikor az UbikEklektik új helyre költözik. Ez megtörtént tavaly, és lesz egy most augusztus első hétvégéjén is. Az UbikEklektik az Együttálás míg a túra az Együtt Utazás ünnepe. A tavalyi Túrán írt dalhoz készült  hangulatvideó:

Idén is hasonlókkal készülünk, lesz vonatozás a Csangállóval, közösségi dalírás Ferenczy Györggyel, Gryllus Dániellel és Makay Annával, hegedűoktatás Pali Marcival, túrák a természetben, napos szakkörök, közös festés, gasztroshow és remélhetőleg sok napsütés. Ha igazán intim Ubikélményre vágytok, gyertek el!

Görög Miki a bal oldalon – Sutus Fanni fotója, akárcsak a fenti kiemelt kép