Régi iskoláikban koncerteztek zenészek a Dalszerzők napja alkalmából
október 8, 2024

Az elmúlt hónapban az Artisjus szervezésében 12 ismert dalszerző, köztük a Kikeltetőben feltűnt Hegedűs Józsi, látogatott vissza régi iskolájukba, hogy beszélgessenek és zenéljenek az ott tanulókkal az október nyolcadikai Dalszerzők Napjára készülve. A látogatásokból videó is készült, ami már nézhető az Artisjus YouTube csatornáján.

A szervezet először 2018-ban nevezte ki ezt a dátumot, azzal a céllal, hogy felhívja a közönség figyelmét a zenei produkciók mögött dolgozó dalszerzőkre, zenei alkotókra, az értékteremtő munkájukra, és a dalok értékközvetítő szerepére. A nap azért októberben van, mert 1965-ben ekkoriban játszották először közönség előtt az első magyar nyelvű rockdalt, Bródy János és Szörényi Levente Óh, mondd című dalát az Illés-együttes előadásában. Ez hatalmas lendületet adott a hazai könnyűzenének.

„Október nyolcadikán, a dalszerzők napján felhívjuk a figyelmet arra, hogy milyen fontos a dalszerzés, zeneszerzés, dalszövegírás, az alkotóművészet. A dalok törik meg a csendet és töltik be a teret gondolatokkal, érzelmekkel. Idén az iskolákba visszük el ezt az üzenetet fiatal zeneszerzők tolmácsolásában a legnyitottabb rétegeknek, hogy tudják meg ők is, hogyan készülnek a dalok, dalszövegek, hogy mennyi munka és szeretet áll az alkotási folyamat mögött. 2024-ben is zengjen a zene a szíveken, szóljon erről ez az üzenet” – mondja Németh Alajos Lojzi, az Artisjus Szerzői Egyesület elnöke