Összművészeti fúzió, ami elviszi a téli álmot
február 4, 2017

Panda már hosszú évek óta aktív szereplője az itthoni művészeti, irodalmi és elektronikus zenei életnek is, hol átlagos dj-ként tűnik fel, de sokszor ebből a szerepből kilépve, hangszeres zenészekkel összeállva improvizatív szettekkel áll elő. Most utóbbi projektje ért el egy komoly mérföldkőhöz a Somnivore című lemezmegjelenéssel, ráadásul az improvizáció adta szabadság miatt rögtön két verzióját hallgathatjuk a műnek, melynek Ferth Tímea grafikus rajzai éppoly fontos alkotóelemei, mint az alapul szolgáló hangminták.

Panda Elektroakusztik x Ferth Tímea néven január végén debütált az elektronikus világzenét játszó fúzió. Panda aka Nagy Marcus több zenésszel is összeállt már imprózni, ebben a projektben Szabó Matyi (terra profonda), Bakai Marci (layanda) és Murányi Norbi (kaan luum) sietett segítségére, hogy a pop, a balkán, a klasszikus népzene és a jazz világát tető alá hozzák egy majd egyórás mixbe, melynek alapját Panda adja a potméterek mögül.

A Somnivore Dunajcsik Mátyás ötletéből lett az album címe, mely egyrészt mindenevőt, másrészt olyan szert jelent, amely elviszi az álmot. A két értelmezés együtt is megállja a helyét, ráadásul ez a kettősség a világzenei motívumokkal gazdagon megszórt meditatív, ébredés körüli hangulatú album felvételére is érvényes.

A fenti videót ugyanis egy építész ismerősük irodájában vették fel egy délelőtt, majd délután újra összeültek, de a túlnyomó részt improvizációból álló alkotói folyamat tulajdonképpen egy másik verziót eredményezett, melyet alább hallgathattok meg. Hogy mennyire sikerülhet másképp két felvétel jól példázza, hogy Murányi Norbi az AM versionben még gitározott, a délutáni live act-ben viszont már nem került elő a gitár.

A projekt Ferth Tímea grafikus rajzaival lesz teljes, ezért a fúzió erőssége az élő fellépésekben rejlik, ahol a zenészekkel együtt Timi is szabadon improvizálhat, ezzel megadva az egyébként is eklektikus zene vizuális olvasatát.

„Az első perctől kezdve nagyon izgatott hogy egy élő zenész élőben miként tudja átértelmezni egy adott, már kész, fix szám hangulatát azzal ha rájátszik.” – mondta el Panda a projektről. „Szép lassan így alakult az elektroakusztik projekt. Szerencsémre egyre több remek zenésszel találkoztam, akik szép lassan kineveltek –  most már sokkal jobban értem, miért vetik meg az úgymond ‘élő zenészek’ az úgymond ‘gombnyomgatókat’ bár persze mint minden általánosításban, ebben is csak némi igazság van, az viszont tagadhatatlan.  ”

„Egyre inkább megpróbáltam zenészként viselkedni, hangnemeket, periódusokat tartani, amiből aztán szép lassan szinte észrevétlenül átléptem abba, amit trendin ‘live act’-nak hívnak.”

Ha még mindig nem kaptatok volna kedvet belekóstolni a Somnivore-ba, itt egy rövid részlet abból a showból, amit Pandáék Esztergomban, a Kaleidoszkóp Ház barlangjában vettek fel.

  • Február 15-én találkozzunk a Jelen Bisztróban, ahol a projekt teljes formációban színre állítódik.