Az első lépés a völgyek után
április 8, 2017

Két éve nem hallatott magáról a Palma Hills. A We’re On The Way, There’s No Worry című 2015-ös EP-jük volt az első jele volt annak a műfajváltásnak, ami valamilyen szinten ezen a lemezen teljesedett ki. Erről az EP-ről amúgy felkerült két dal a január végén megjelent Beyond The Hills-re.

Az album részsikernek tekinthető, mivel bár sikerült a fiúknak tágítani a zenei látképük, ez néha mégsem nyilvánul meg a dalírásban. Az már az előző kiadványukon is észlelhető volt, hogy a zenekar szeret már-már „hatásvadász” elemeket használni, mint a sok break, gitárszólók,váltások, ami még az új korongon is érezhető néhány dalban, mint például a Missing Home vagy a Troubled Man.

Ennek ellenére jól nyit az album: a Tidal Wave, és a benne levő intro az egyik fénypontnak számít, majd a Missing Home-tól az Elevator-ig a dalok az album legerősebb részét képezik, megmutatkoznak a pszichedelikus, „nyugatibb” témák, a Swingland például kitűnő példa erre, de az ezt követő Secrets Of Imagination is egy meglepő dal, hiszen nem igazán volt eddig ilyenlassú, mégis vidám hatvanas-évek hangulatú szám a diszkográfiájukban. Az alapriff meg még egy The Bends időszakból származó Radioheadben is lehetne, itt jön viszont képbe az Elevator, ami szerintem az album másik gyengepontja, ezért is feltehető a kérdés, hogy érdemes volt-e feltenni két régebbi dalt, hiszen eléggé kiugranak hangzás és dalírás szempontjából is a többi szám közül.

Az ezt követő résznek (nevezzük lezárásnak) leginkább olyan B-Side hangulata lett: a részletes dalok helyett megjelennek a rövidebb, más műfajokkal  való kísérletezések amik a legtöbbször jól is sülnek el (Stay, Suburbia Sunset), az utolsó Undone pedig, bár single-ként jól működött, utolsó dalnak mégsem a legjobb választás szerintem.

Az album hangzása egyébként Bex munkáját dícsérik, mivel nagyszerű lett a keverés, a dobok főleg faszán szólnak. Azt mondom tehát, hogy ugrásnak tekinthetjük az albumot minden téren, úgyhogy érdemes lesz követni őket továbbra is.

  • A székelyudvarhelyi banda legközelebb április 24-én játszik Magyarországon, ekkor mutatják be a Beyond The Hillst az új Instantban.

Kövessétek Fodor Dávid facebook oldalát, ahol minden nap megoszt egy szerinte jó albumot!