Ezektől a Lemming Programos zenekaroktól lesz hangos a Szimpla márciusban
február 20, 2020

Ahogy arról már korábban beszámoltunk, idén is csatlakoztunk a Szimpla Lemming Program tehetséggondozó és felkutató projektjéhez, melyben tavaly olyan kedvenceink tűntek fel, mint a titokzatostelepesek, a TPSRPRT, a Rebootflow és a Ventures, a korábbi évek nevei között pedig megtaláljuk a Supra Universumot, az Ethnofilt, Hó Mártont vagy éppen a The Best Bad Tripet is.

A jelentkezés lezárult és a zsűri ki is választotta azt a 12 produkciót, akik koncertjeikkel feltölthetik a Szimpla Kert naptárának márciusi oldalát.

A java azonban még csak ezután jön. A kiválasztott zenekarok csoportosan mennek majd a Tilos Rádió Budapest Eklektik műsorába, szakmailag segíti őket a Dalok.hu, beszámolunk róluk mi is, koncertfelvételek készülnek, kerekasztal beszélgetéseken és speedmeetingeken vesznek részt és még sok közös élmény vár rájuk.

„Boldogok vagyunk, hogy 119 remek csapat jelentkezett, és sírunk, hogy csak az a bizonyos 12 részesül abban a fejlődési lehetőségben, ahol lemmingekké válnak, ahol olyan tudást szereznek, ami túlmutat a zenész léten.

Alternatív önmenedzselés, káosz és újrarendeződés következik a szokásos elmerülés egymás dimenziójában. A lehetőség, hogy kövessük az intuíciót és annak biztonságát. A lemmingek felnőnek végül és bátorságukból, saját erejükből vetik a mélybe magukat, ahol az újjászületés a legvégső cél. Az eredmény önmagáért beszél majd, melyből mindannyian részesülünk. A képzeletbeli dobogó pedig itt mindnyájunk szíve lesz, ami eggyé válik és emeli magasba mind a 12 bejutót. Rávezetve őket egy olyan fajta sikerre, amit maguknak köszönhetnek, és amit magukban hordoznak már egy ideje, legyen az anyagi vagy spirituális. A Szimpla Lemming Program egy élmény alapú alternatív önmenedzser program, melyen a hazai underground hiteles képviselői segítenek kialakítani az egyedi zenekarok saját útját.”

– áll a program közleményében.

És akkor most vegyük sorra a 12 zenekart, akik közé szerencsére ismét bekerült jó pár kedvencünk, például az idei Kikeltetőn KERET blog különdíjas Sauropoda Trio, vagy a God & Monkey, a NUBLAO és a zïp.

Március 3: Tolvaj

„2013-ban varrtam egy maszkot. Ebben a maszkban vagyok. Az arcom és testem fedve kótorgok a színpadon. A hozzáértők igénytelen improvizálásnak nevezik, én úgy szeretek tekinteni rá, hogy fogalmam sincs, mit csinálok. Looper, hangszer, hang, katasztrófa. Mivel nincs megírt dalom vagy felvételem, mellékelek egy nyomi szintis improvizációt és egy bendzsa kézikamerás koncertfelvételekről kivágott hangmasszát dalokról, amik például a migrénről, a Krill útjáról vagy a többi klasszikus szexuális témáról szólnak.”

Március 4: Zajnal

„Bár népi hangszereket használunk, klasszikus rocktól a funkyn keresztül a különböző elektronikus irányzatokig hatott ránk minden. Eléggé eklektikus, városi zenét — designerfolkot — játszunk, ami úgy tud megállni egy moldvai táncház szünetében, hogy közben egy hiphop koncerten sem zuhan le a színpadról. Kipróbáltuk — és még nagyon sok mindent ki szeretnénk.”

Március 5: zïp

„A zïp zenéje szofisztikált jazz – hop, amely az instrumentális hip-hop és az intellektuális rap szövegek tömörítésére hivatott; avagy az utca és a könyvespolc találkozása. A zïp zenekart 2015-ben keltették életre multifunkcionális szerepet betöltő tagjai: alkotásukat meghatározza a szerepcsere, a hangszerek körbeadása, a véletlenszerűség és az az örökös improvizáció. A rapper frontember (Paizs Dávid ‘Layerson’) hangulatok sokaságát boncolgató éles szövegeinek melegágya az élő jazz-hop fúzió. Dalaikat DIY/kézműves hangzás határozza meg: 2019 őszén megjelent, ‘Végtelen Próbaidő’ kislemezük puritán körülmények között született meg egy balatoni nyaraló nappalijában.”

Március 10: ¡Nosnach

„Minimál tangó New Yorktól Odesszáig. Kelet-európai sanzon. Francia, zsidó, argentin, balkáni és cirkuszi zenék keverednek kísérleti, kortárs és szabadzenei elemekkel. Ádám és Endre nem teketóriázik. Nem létező, de mégis ismerős utakra ragadja magával a hallgatóságot és mindeközben egymást is igyekeznek lépten nyomon meglepni.”

Március 11: Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force

„A Psychedelic Rainbow Warrior Peace Force galaktikus erővel szakít féregjáratot az agyatokba, hogy átvezesse a chilles vaporwavetől a veretős hardtechnoig terjedő zenei palettájukat. Kozmikus ütemek, térhajlító basszusok, pszichedelikus iszonyat, egyenesen a youtube legfertelmesebb bugyraiból.”

Március 12: God & Monkey

„A három lábú faszos tyúk újra lecsap. Azt írják a könyvek, hogy a God & Monkey a hömpölygő ősi pszichedéliát ötvözi a nemesi punkkal. Élőben a tudatalattit piszkáló, sámáni energiával a saját nyakukon ugrálnak a szférák között, freccsenő izzadtsághömpöly közepette. Amúgy rock.”

Március 17: Lanou

„A Lanou love folk; egy zenei találkozás a folk, a pop és a világzene határán. Népzenei gyökerekkel rendelkező, dalközpontú felfedezőút, melyben nagy helyet kap az improvizáció is. Az együttes hangzásvilágát tagjainak különböző zenei háttere is színesíti (népzene, reggae, funk, rock). A zenekar kezdetben ambienthez közelebb álló stílusa a pszichedelikusabb, trip-hop, groove-központú műfajok felé mozdult el. Repertoárjuk saját angol és magyar nyelvű dalokból, valamint különböző népdalfeldolgozásokból (magyar, ír) áll.”

Március 18: Perpetuum

„A Perpetuum zenekar 2017-ben alakult, de mostani formáját 2019 januárjában nyerte el. Stílusukat experimentális art-popnak nevezték el, amit nem lehet besorolni egy konkrét zenei irányzatba sem. Zenéjük több műfajból táplálkozik, amelyben megtalálhatóak jazzes, rockos, popos, pszichedelikus és elektronikus elemek is. Többféle élethelyzetből, érzelmekből és mindennapi szituációkból merítik az inspirációt, ezért a Perpetuum dalok igazi stíluskavalkádot hoznak létre, ami jól tükrözi négy különböző ember közös hangzásvilágát.”

Március 19: Sauropoda Trio

„Az idén alakult Sauropoda, Vaszkó Zsolt (titokzatostelepesek), Lukács Péter (Grencsó Friss Csoport) és Krizbai Domokos (Antropomorf, Pseuduo) triója az emberiség előtti időkbe kalandozik vissza, az őslények, a földet uraló gigászok korába. Amikor a csendet hatalmas hüllők lépéseinek mély dörgése és üvöltése töltötte meg. Zenéjük műfaji crossover: a progresszív rock, az avantgárd, az improvizácós jazz és orientális zenék elemei fonódnak össze benne.”

Március 24: Nublao

„A NUBLAO zenekar új utakat keresve talált rá az ambient, minimal, rock és jazz elemeket is felmutató stílusára, amit a sok improvizálás és a hangszerek cserélgetése közben alakítottak ki. Az amúgy még mindig kezdeti időszakát élő banda az egykori pszihedelikus/alterrock KisHerceg zenekarból született újjá 2016 végén. Akkor a három gitáros új formációt alapított NUBLAO néven, hogy továbbvigye a több mint 10 évig működő gimis zenekar örökségeit, de mégis felfrissítse a zenei kereteket. A zenekar tagjai: Kormos Balázs, Kormos Bálint, Pongor András, és nemrég csatlakozott Pongor Márton, hogy erősítse a ritmus és szintetizátor szekciót.”

Március 25: Puliszka

„A PuliSzKA formáció 2019 tavaszán alakult, egy kis alternatív színház, a budakeszi Kompánia Színházi Társulat köré szerveződő zenei műhelyből az évek során fejlődött önálló zenekarrá. Zenekarunk a magyar pásztor zenét a jazz improvizációs technikáival ötvözi a puliban. A népzene és a dzsessz- sztenderdek összefüggéseit keressük, a modern harmóniavilágok és a legkülönbözőbb autentikus zenei formák szintézisével kísérletezünk. A hangszerek között a tilinkótól és citerától a basszusgitáron át a nájlonzacskóig minden megtalálható, a végeredmény egy egyedi hangvételű, eklektikus, mégis egységes világ. Mellesleg a puliszka egy kukoricadarából készített finom kása eledel is, mely szintén két dolog ötvözéséből készül. A zenekar 2020 tavaszán első lemezének felvételét tervezi QUODLIBET munkacímmel.”

Március 26: Pengetős Trió

„A citera, a tambura, a koboz, mint rég nem látott rokonok találkoznak a Pengetős Trió muzsikájában és bőven van mit megbeszélniük egymással. Rokon hangszereket szólaltatnak meg, mégis programjuk rendkívül egyedi, amelynek alapja e három hangszer, eddig jószerével ismeretlen együtthangzása. A zenekar repertoárjának alapja az autentikus népzene, amelyet nyitottan, kreatívan és alázattal gondol újra, formál saját képére. Muzsikájukat a virtuozitás, innováció és tradíció egyaránt jellemzi.”

Címkép: Varga Orsi