Gondolatébresztő melankolikus chillezésre invitál a zïp új számában
június 5, 2022

Füstös beatek, kortárs jazz harmóniák, iszonyat laza, de mondanivalóval bőven megpakolt flow-k. Ezt a három összetevőt keverik kiváló érzékkel, lassú tűzön rotyotatva a zïpes srácok. A negyedik Kikeltetőben debütált, majd egy pár éves szünet után újra aktív csapat legutóbbi anyagával is megmutatta, hogyan tudják csűrni-csavarni a szavakat és a dallamokat. Még a nyárra új lemezt ígértek, legfrissebb daluk, a HRK-val közösen készült ‘Ha azon gondolkoznál’ klipje pedig most nálunk debütál.

A trekk végig egy loopra épül, nem bonyolÍt túl semmit, nem is üt nagyot, de pont ezért kap el és ragad magával nagyon könnyedén, hogy aztán hagyjon kapucnis pulcsiban bólogatva barangolni szabadon a gondolataid mezején. Egyszerre nosztalgikus és tekint nyugalommal a jövőbe, a kor aktuális gondolatait hozza, mégis klasszikus a hangzása. Kellőképp keveredik benne komolyság és nyelvi játék, ami már a felütés első két soránál is megmutatkozik. Kicsit mindenbe belekap, de nem boncolgat semmit, majd a hétköznapokhoz kellő leszaromsággal zár.

Mindehhez kaptunk egy vonalrajzos animációt Bognár Bandinak köszönhetően, ami még jobban behúz minket a szabad asszociációs merengésbe. A zenekar a következőket osztotta meg velünk a dallal kapcsolatban:

Az új lemez hangulatát talán legjobban összefoglaló trekk, komoly témákat boncolgat, de közben játékos és rendkívül nyugtató hatása van a fülnek. Ez az első és eddig egyetlen olyan zenei alap ami Dávid mintázott beat demójából született, ezt ültette át a zenekar élő hangszerekre. A szöveget először Miki dobta be nekünk a zenére, Dávid ehhez írta a saját verzéjét. A téma a nosztalgia és az elengedés kettőssége.

A számban otthonosan vendégeskedő HRK pedig az alapot dicsérve nyilatkozott:

Ezt a szöveget egy másik, elég hasonló beat-re írtam, és amikor meghallottam a zïp által kreált alapot, egyből ez a duma ugrott be rá, tudtam, hogy itt a helye. Nyugalom és egyszerűség, ezt a két nagyon alapvető tényezőt boncolgatom a szövegben, amit egy cseppet sem akartam túlbonyolítani, ahogy a zene sincsen. Az instru loopot akármeddig el lehetne hallgatni a néha beköszönő trombitával. Nem is akartam megtörni ezt az érzést, az volt a cél, hogy a szöveggel együtt is kellemes legyen a hallgatónak, ne kelljen sokat agyalni, visszatekergetni, csak hagyni, hogy lemenjen az elejétől a végéig.

  • Annyi biztos, hogy kényelmesen lehet repeaten hagyni a számot, de ha mást is hallgatnál a jazzhop csapattól a korong megjelenéséig, csekkold az előző singlejüket is.