Szeptemberben is volt mit hallgatni
október 1, 2015

A fesztiválok után kissé még kótyagosan, de elkezdtek csorogni a nagy őszi albumtermés első fecskéi, összeszedtük a kedvenceinket a szeptemberi megjelenések közül. 

Kaktus – Yamina

Nálunk debütált a pécsi-kaposvári trió második EP-je, a Yamina, amely tulajdonképpen az előző Second Stone From The Sun folytatása. A bandától megszokott, gitárral és élő dobbal keveredő elektronika még mindig tartalmaz bőven izgalmas megoldásokat, és az előzőhöz képest több vokál, valamint keleties hangulatok is színesítik az összképet.

Run Over Dogs – Cold Sweat of Lust

2013 után újra Run Over Dogs nagylemeznek örülhet a nagyérdemű. A srácok a tőlük megszokott nagybetűs Rock-and-rollt nyomják reszelős riffekkel, döngölő basszussal és zúzós rigmusokkal. Czeglédi Szasza szexisen-elfúlós rekedtesen-üvöltős hangját időnként csordavokál is kiegészíti, ez nagyon bejött (Encrusted in black). A lemezt Kecskeméten rögzítették ugyanis ott van stúdiója/próbaterme a bandának, ahol egyébként mi is jártunk a 3. szülinapi turnénkon. Itt annyira összebarátkoztak a Puma Dangerrel, hogy október elején együtt indultak európai turnéra. Kész állatkert…

MYGL feat. Barkóczi Noémi – Üzenet a nyúlnak

Oda meg vissza vagyunk a MYGL-ért, már az év eleji, Hó Mártonnal közös lemezt is nagyon szerettük, és most közeleg a folytatás egy EP formájában. Szőke Barna (The Qualitons, Hó Máton és a Jégkorszak) ezúttal kicsit darkosabb hangzással, és Barkóczi Noémi hangjával bizonyítja be, hogy még mindig övé a legjobb hálószoba-elektró projekt Budapesten.

Ed Is On – Velem csak a baj van

Az Ed Is On zenekar nem siette el a lemezkészítést; idestova 10 éve léteznek, de még csak most jelentették meg első nagylemezüket. A szentendrei illetőségű banda gimis zenekarként indult, aztán a felsőoktatásos évek alatt mindenki kicsit szétszéledt, de az utóbbi két évben újra aktívan működtek. Ennek eredménye lett a Velem csak baj van. A lemezen hallható a már korábban megjelent, Jordán Adéllal közösen jegyzett Azt kérdezem… című dal, illetve több olyan ami a koncertekről ismerős lehet – 10 év alatt azért összegyűlt egy pár. A remek szövegeket a zenekar frontembere (és egyébként színész) Tasnádi Bence jegyzi, a zene közös munka eredménye. Hallga csak:

BELAU ft. Hegyi Dóri: Island of promise

A BELAU (Kedves Péter szólóprojektje) 2015 szeptemberében mutatkozott be, a Hegyi Dórival közösen jegyzett számot és az ahhoz tartozó pofás klipet benevezték a klipszemlére, ahol egyből el is hozta a zsűri különdíját. Elég szép indítás. A klip operatőre Nagy Marcell volt:

STU33 feat. I THE: Pure And Free remixes

Még a tavasz elején kaptuk fel a fejünket a Stu33 nevű banda hallatán, akikre a kevésbé vájt fülű haverok azt mondták: „hőha te, ezek olyanok mint a Foo Fighters„. Hát a srácok tévedtek, és a lemez sem annyira ütős, viszont amit most találtak ki az nagyon érdekes: kiadták a lemezt újraértelmezve, I THE (Bense Richárd) által remixelve. Számomra így nyertek értelmet a számok, és habár sokkal közelebb áll hozzám az eredeti stílusuk, mégis így tetszik jobban. Mintha azt érezném, hogy a tanga jobban áll, mint a boxer. Ki érti ezt?

The Qualitons – Gone To You

A Qualitons új klipje a maga hét és fél percével már-már kisfilm hosszúságot ölt. Érdekessége, hogy a klip felénél a stúdiófelvételt félbeszakítja egy helyszínen rögzített a capella rész, ahol a srácok tényleg szépet villantanak harmóniaéneklési képességeikkel. De hiába a kellemes melódiák, egy ismeretlen lány minden további ok nélkül végez velük, majd holttesteiket egyesével a Dunába görgeti. Hát miféle rajongó az ilyen?

Ha szeretnétek zenekarotokkal bekerülni a jövő havi válogatásunkba, írjatok a zene@keretblog.hu címre!