Köztársaság
június 2, 2014

Sziget Fesztivál szervezőgárdájára nagy nyomás hárul a tavalyi kritikák után. Amennyi elégedetlen hangot lehetett hallani a fesztivál előtt, annyira élvezték a szitizenek a közel egy hetes bulit. Ám nem csak a fellépők miatt ez Magyarország legnagyobb, és leghíresebb fesztiválja. A Szigeten rengeteg olyan egyéb program vár ránk, ami miatt az ott töltött idő a szórakoztatáson túl tartalmas is lehet. Színház, cirkusz, vurstli és a kilátogató civil szervezetek, művészeti szerveződések, múzeumok is mind nyújtanak alternatívát a szórakoztatásra. De ha valakit ezek mégsem nyűgöznének le, akkor idén már nem lehet ok a panaszra, hiszen az idei fellépő gárda igen meggyőző, és a tavalyi fanyalgóknak sem lehet szavuk főleg úgy, hogy a cikk írásának pillanatában még csak a programok 49,2 százaléka került bejelentésre (!!!).

Az első két nap csak az egész hetes bérlettel rendelkezők száméra látogatható, ám a megszokottaktól ellentétben, ezek ugyan olyan jellegű napok lesznek, mint a későbbiek. Mivel az egész fesztivált eltolták, ezért ezek Augusztus 11-re és 12-re esnek. Ezeken lép fel a Blink182, a The 1975, a dedmau5, a Ska-P, és az egész fesztivál egyik legnagyobb húzóneve a The Queens of the Stone Age. Ha valaki külön szeretne menni ezekre a napokra, úgy készüljön, hogy a napi jegy is teljes áru!

Augusztus 13-a az első hagyományos nap. Fellép majd az Imagine Dragons, Jake Bugg, London Grammar, Placebo, Skrillex, de az nap láthatjuk Tom Odellt is. A visszatérő fellépők mellett igen sok új, mostanában befutott zenész is ellátogat az idei Szigetre, ez ennek a napnak a programján tökéletesen látszik.

14-én a legnépszerűbb, legjátszottabb dalokat hallhatjuk. Axwell jól felpörget mindenkit, hogy aztán Bonobo down tempoja újra lehűtse a kedélyeket. Kavinsky sötét elektronikája sem tombolós partit ígér, ellenben Macklomre & Ryan Lewis duóval. Ezen a napon lép színpadra a felvágott nyelvű brit családanya, Lily Allen, aki harmadik albumával érkezik Budapestre. Ezen a napon láthatja a nagyérdemű a belga pop új üdvöskéjét, Stromaet, akiről itt írtunk bővebben, az ő buliját sem érdemes kihagyni.

Péntekről tudunk eddig a legkevesebbet. Akik biztosan lesznek: CeeLo Green, Klaxons, Manic Street Preachers és a Palma Violets. A jövőhéten érkező új nevek után ismét bővül a lista, és azt se feledje senki, hogy nem csak nagyszínpadból áll a Sziget.

Szombat az indie rajongók nagy napja lesz. Ekkor lép fel az Óbudai-szigeten a Bombay Bicycle Club, akik legutóbbi lemeze igencsak jól sikerült. A novemberben az A38-on fellépő Crystal Firghters csapatát is újra láthatjuk, és a Jagwar Ma csapata is ezen a napon lép színpadra. A The Prodigy fellépésének bejelentése nem okozott túl nagy meglepetést, ezért inkább a Wild Beasts-t emelnénk ki, tekintve, hogy nem rég megjelent albumuk kiemelkedően jól sikerült.

Az utolsó nap ismét egy gigantikus népszerűségnek örvendő Dj-t köszönthetünk majd a színpadon Calvin Harris személyében. A La Roux is tiszteletét teszi a magyar fővárosban, akárcsak a The Kooks. Az utolsó nagy név pedig az idén visszatérő OutKast, akik fellépésére már csak azért is érdemes lesz kilátogatni, mert hosszú idő után adnak újra koncerteket, és kitudja mennyit, és meddig.

Az idei fellépők sora már most impozáns, és még messze a vég! A Sziget diákkedvezményéről érdemes olvasgatni, illetve figyelni, hogy meddig tudjátok kedvezményesen venni a jegyeket. Egy fesztivál koncertektől függetlenül is hatalmas élmény, ilyen fellépőkkel pedig garantáltan hatalmas élmény. Addig is hangolódjatok Spotify listánkkal!