Két év kihagyás után új klippel tért vissza a HOLDUDVAR
november 30, 2022

Utoljára 2020 áprilisában hozott új dalt a Kikeltető shortlistes HOLDUDVAR hiphop kollektíva. Most a csapatban történt változások és az amerikai példaképnek számító BROCKHAMPTON megszűnése után új dallal, 2023-ban pedig egy új, ‘STEVE JOXLER‘ nevet viselő albummal jelentkeznek.

A HOLDUDVAR négy évvel ezelőtt állt össze, 2019-ben jelent meg első kiadványuk, az ATM című mixtape, amely arról vált ismertté, hogy egy balatonkarattyai közös alkotótábor során készült a nagy része. Azóta rengeteg mozgás volt a csapaton belül, több tag – köztük a sikeres szólókarriert befutó Dzsúdló és Lil Frakk – sem tudott további aktív szerepet vállalni a zenék készítésében a saját projektje mellett, a legutóbb szintén nálunk premierező Young Majré pedig szólóban kicsit eltávolodott a raptól, ennek ellenére a balatonakarattyai nyári összeülések azóta sem maradtak el, egyetlen évben sem.

Kép: Székely Zsófi

“Az eredeti baráti társaság is megvan, dumálunk, lógunk együtt, csinálunk zenéket különböző projektekre, többen lemegyünk minden nyáron a balatonakarattyai nyaralóba szűrögetni, úgy mint 2018-ban. Az évek alatt ebből kialakult egy központi mag, akikkel kitűztük magunknak, hogy csinálunk egy közös HOLDUDVAR lemezt, és ezt végig is vittük, de a kollektíva maradt ugyanakkora, sőt, még bővült is.”

meséli a HOLDUDVAR egyik oszlopos tagja, 1301.

A 2019-es ATM mindenképpen sikeresnek számított az átgondoltabb szövegekre kiváncsi közönségben, emlékszem ugyanis, hogy 2020 elején a fiúk egy energikus bulit csaptak a régi Dürer kistermében, kiváncsi leszek, hogy az azóta hatalmasat változott magyar zenei piacon merre találják meg helyüket.

A lemez készítése lényegében azóta zajlik, amióta az ATM mixtape kijött, de rengeteg dalt kukáztunk vagy tettünk a fiókba az elmúlt három évben, az album nagy része igazából az utóbbi hónapokban állt össze. Az ARIZONA pont jól példázza ezt, a dal különböző változatokban már 2019 körül megvolt, de kész zene végül csak 2022 nyarán lett belőle. Szerintem részben ezért is adja vissza nagyon jól az egész STEVE JOXLER flesst, amit az albumon hozni akartunk. Szóval bízunk benne, hogy fullos belépő lesz, reméljük mindenkire rárakja a hypeot, ahogy kell, mert már nagyon várjuk, hogy egészben is megmutathassuk a projektet.”

tette hozzá 1301. 

A dal két részből épül fel, az elsőben egy kicsit trapzenei szövegvilág jelenik meg, meglepően sokszor fordul elő a ‘ZÖLD ARIZONA’ és a ‘SZVEG’ szó a stílusra jellemző 808-akkal kiegészítve, a második felében pedig 1301 egy sokkal lágyabb alappal és egy szövegcentrikusabb verzével operál.

Az ARIZONA-hoz készült videoklipet Szabó Máté készítette, akinek ez a legelső munkája. A dalt Déé és Efklienc producerelték, az ő duójuk felel a beatekért a HOLDUDVARban. Az első single-ön egyébként rapperként is ők szerepelnek, kiegészülve 1301-val. 

A STEVE JOXLER-t nyolcan készítették: Efkilenc, 1301, Déé, Signo, Vargas, Peety, Jambush és Young Majré. Az ARIZONA éjféltől minden streaming platformon elérhető.