Ma este kiderül, melyik a legjobb feltörekvő zenekar 2016-ban
december 2, 2016

Péntek este véget ér a KERET zenei tehetségkutatója, a Kikeltető. Idén harmadjára rendezzük meg az underground zenei szférában eddig még ismeretlen, fiatal zenekarok számára a versenyt, a mostani döntő pedig egy valóságos ünnep lesz, hiszen az elmúlt két kiírás győztese is fellép a Toldi Klubban.

Évről évre több banda jelentkezik tehetségkutatónkra, idén több, mint 140 zenekar küldött be anyagot a szeptemberi határidőig. Itt írtunk azokról, akik egy hajszállal csúsztak le az elődöntőkről. Először kialakult egy 16 fős selejtezőkör, majd novemberre a 8-as elődöntő, és végül döntő mezőnye is, őket említjük most meg pár mondatban.

A mindösszesen egy myspace-oldallal rendelkező Robotok jutott be időrendben elsőként a fináléba, a pécsi rockbandát a Kikeltető patrónusai, azaz nívós zeneipari szakemberekből álló zsűrije juttatta tovább mindkét alkalommal, elődöntős produkciójukat alább csekkolhatjátok le. Szabó Gyula, a Robotok frontembere mesélt nekünk egyébként a zenekarról, és hogy miért szereti a trió-formációt.

Őket a FUBARITE követte, ők voltak az első elődöntő közönségkedvencei, és szó mi szó, húzós riffjeikkel eléggé rendben volt a koncertjük, fő terveik között pedig az szerepel, hogy „kellemes koncertsűrűségű hallgatóságuk” legyen. Erre a döntőben minden valószínűség szerint meglesz az esélyük, hiszen már az elődöntőn is elég sokan voltak kíváncsiak a fiúkra.

A mezőny egyik legkomplexebb produkcióját egyértelműen a Szőke Zoli vezette Tape Delay hozta, akik mindkét körben a zsűrinek köszönhetően jutottak tovább. Velük készített portrécikkünkben kiderül, hogy az első EP-jükön (amit egyébként első alkalommal a Kikeltető elődöntőjében adtak elő élőben) szereplő három szám, három év termése, ami végletekig kimunkált zenei alkotófolyamatot sugall. Nemrég jelent meg egyébként legújabb számuk a Macao-ról, ‘Shimmer’ a címe, péntek éjszaka biztosan fel fog csendülni.

A négyfős döntős mezőnyhöz végül a magyar indiefolk új üdvöskéje, a Platon Karataev csatlakozott. Az elődöntőben hajnali egy óra után léptek színpadra, de szinte teltház fogadta őket ilyen kései időpontban is a Toldiban, amit egy emlékezetes koncerttel háláltak meg. Sebőék elárulták, hogy a jövő év elején megjelenő első albumukon túl már a második lemezre is vannak ötleteik, sőt, néhány dalt a koncerteken is játszanak róla.

A péntek éjszaka főszereplői tehát ők lesznek, viszont legalább ennyire várjuk az előző két Kikeltető nyerteseit. Az estét 10-kor a The nobody elses nyitja, akik a tavalyi döntőre nem tudtak eljutni Erdélyből, viszont most bepótolják a koncertet bemutatva legújabb lemezüket, a döntősök után pedig a Puma Danger melegíti be a színpadot az eredményhirdetésre!

Az este során kitelepül a Verkstaden, lesz tombola, amivel Kolorádó, Bánkitó és Ubikeklektik bérleteket lehet nyerni, a koncertek után pedig a KERET szerkesztői fognak DJ-zni! A vizuálért ezúttal is Ezremek felel majd.