Hangok a szomszédból különkiadás – Only Wolf
január 6, 2018

Pulzáló gitár, megbabonázó, de egyben borzongató elektronika és downtempo lüktetés hipnotizál, miközben Only Wolf szuggesztív, lágy hangon tűnődik a modernkori társadalom és transzhumanista vágyak árnyoldalain. Emberi telhetetlenség, a bizalom rovására menő modernizáció, kötődés és elidegenedés. Egyszerre húsbavágóan melankolikus és igéző. Egy olyan psych-folk fúzió, amibe jól esik beburkolózni.

A kanadai vadon magányos farkasa is lehetne Sean Alexander Parker vancouver-i dalszerző, alias Only Wolf. Egyszerre jelenik meg előttünk Jon Krakauer Into The Wild című regényének ikonikus, magányos hőse, Alexander Supertramp és a jelenkor vívmányaiból egyenesen következő, disztópikus jövőképeket lefestő Black Mirror c. sorozat.

Sean legújabb, nyolc tracket számláló, beszédes című Trust nagylemeze „emléket állít az emberi küszködésnek, ahogy megpróbálja elfogadni a világ és vele együtt a kapcsolatainkban, életvitelünkben bekövetkező változásokat, mintsem, hogy megítélni próbálja azokat. Szó esik benne szintetikus mű-szerelemről, globális felmelegedésről és a jövő nemzedékek sorsáról, de a társunk mellett való kitartás is sorra kerül, amikor már kihunyóban az a bizonyos láng, és az is, hogy ha nem adjuk fel, együtt képesek vagyunk megváltoztatni a világunkat.”

Hangok a szomszédból-rovatunkbeli megjelenésének apropója pedig az, hogy bár nem épp „szomszédos” zenész, mégis van, ami Magyarországhoz kapcsolja. Észak-Amerikában a Kingfisher Bluez kiadó gondozásában alkot, de nálunk mostantól a hazai Lone Waltz Records szárnyai alatt barangol tovább. A Lone Waltz két alapítótagja, Micsoda Dániel (Zanzinger) és Upor András már mesélt nekünk arról, hogy, hogyan is kerülnek külföldi, akár tengerentúli előadók a kiadó repertoárjába; nem úgy tekintenek magunkra, mint akik kizárólag Magyarországon léteznének. Nem vesznek tudomást a határokról, mivel rengeteg olyan dolog van a világon, ami Magyarországon (egyelőre) nincs, viszont foglalkoztatja őket.

Most pedig a harmadik alapító, Lukács Ádám (Duke Bluebeard) avatott be minket abba, miként is hozta őket össze a sors Only Wolffal és a közös munka ötletével: Sean 2016 novemberében járt Budapesten, amikor Danival  (Zanzinger) együtt játszottak a Tinta Art Caféban. Aznap mi csak futólag találkoztunk, de másnap együtt lógtunk a Károlyi Kertben, mielőtt felszállt volna a vonatára. Robotikán, ufókon meg a kanadai ingatlanválságon túl természetesen szóba került mindkettőnk következő és legutolsó albuma. Akkor még csak abban egyeztünk meg, hogy több kisebb kiadó talán jobban szívén viseli egy-egy kiadvány sorsát, mint a nagyobbak. Sean Spanyolországban lakott, viszont 2017-ben visszaköltözött Kanadába, én pedig a tiroli hegyekben éltem, és sem a viharosan változó élethelyzeteink, sem az időeltolódás nem könnyítette meg a kapcsolattartást. Így majd egy évbe telt, hogy megegyezzünk a lemeze kiadásában. Hálistennek most mindenki boldog, és nagyon örülünk, hogy az Only Wolf mostantól a Lone Waltz Records-hoz is tartozik.

Az is kiderült, hogy Only Wolf visszatér majd hozzánk egy európai turné keretein belül legújabb kiadványával – ami ráadásul hamarosan bakeliten is elérhető lesz – és előbb-utóbb a Lone Waltz dalszerzői is nyakukba veszik Kanadát.