Ha a házibulid nincs ennyire forró, ne is fáradj azzal, hogy meghívsz
június 26, 2022

A Zanox – kockázatok és mellékhatások film azon felül, hogy egy nagyon szerethető alkotás, zeneileg is megörvendeztetett minket néhány alkalommal. Egyrészt egy Ricsárdgír szám a főcíme, ezen felül OHNODY hangja is felcsendül az egyik dalban. A soundtracken szerepel még egy régi-új ismerős, Markos Levente is, aki legutóbb a Substancë tagjaként rakott ki egy laza downtempo anyagot szürreális klippel.

Ezúttal szólóban maxolta ki az industrial thrash technot, amit egy a Zanox elvetemültségéhez illő werk videó kísér. Ugorj gyorsan a három csíkos susogós naciba, tolj be két feles tajga vodkát – vagy ugye házipálinkát – és kezdődhet a tánc.

Sokat látott cikkíróként is nehezen jutok szóhoz a ‘Grinder Techno‘-val kapcsolatban. Az biztos, hogy ennyire kevesen vették még szó szerint az ipari hangzást, ami meglepően jól illeszkedik az alpári veretéshez. Migrénre hajlamos emberek lehetőleg kerüljék, ha viszont igazi szláv vagy lélekben, akkor megvan az új csengőhangod. Levente beavatott minket honnan jött az inspiráció ehhez az őrülethez:

„Tavaly forgattuk Baranyi Gábor Benővel a Zanox című nagyjátékfilmet, amelyben helyszíni hangmester voltam, de a forgatás annyira családias lett, hogy a legtöbb stábtag több titulust is kapott a filmben. Én például szerepeltem is benne, mint pszichés beteg.

A film forgatása előtt megbeszéltük Benővel, hogy írok egy 80-as évekre emlékeztető rave zenét a filmhez, annyi extrával, hogy a zene építkezés hangokból fog állni.

Mivel életemben nem írtam techno-t, főleg tört ütemekben mozogtam, nem is nagyon állt hozzám közel. Márkkal (a klip rendezőjével) elkezdtük bejárni Budapest legmasszívabb techno bulijait, tanulmányi kirándulás gyanánt. A zene elkészítéséhez az is hozzájárult, hogy a lakásunkban épp felújítás folyt, ami erős építkezési zaj ártalmakkal járt. A kellő behatások megléte után, nagyon hamar elkészült a ‘Grinder Techno’.

Baranyi Benő elsőre megszerette a track-et és javasolta, hogy gyorsan készítsünk hozzá egy videoklipet. Gyula Márk (rendező-operatőr) statisztaként szerepelt Zanoxban, kezében pedig egy működő VHS kamera volt, amelyre kb 1 órányi anyagot rögzített a film hivatalos forgatása alatt. Nem volt más dolgunk, mint hozzá forgatni egy keveset, kitalálni pár abszurd rejtett sztorit, maxra vinni a trash-hőmérőt és összevágni a meglévő anyagokból a filmet.”

  • Ha a szomszédod egésznap fúrt faragott és szeretnél visszavágni valamivel akkor megtaláltad hozzá a fegyvert. Ha máskor is felvennéd a baszatáskát akkor pedig kövesd Markosch úr művész oldalát.