Substancë: Titkos vágyam arra ösztönözni embereket, hogy hat percen keresztül zacskócafatokat nézzenek
április 25, 2020

A downtempo elektronika különlegessége számomra mindig is abban rejlett, hogy képes egy pillanat alatt kiszakítani a valóságból és könnyed lebegéssel tölteni el az agyamat. Ezt az érzetet jól hozza a tavalyi három számos Substancë EP is, melynek címadó trackje, a ‘Plastic Mash’ most egy, az újrahasznosítás jegyében készült különleges videót is kapott a teljes audiovizuális extázis érdekében.

A sötét ambiens hangzásból induló szám az intro után tört ritmikával, lüktető subbasszussal és az agybarázdáinkat karcoló torzított elektronikával önmagában is kellemes utazást indukálhat. A most érkezett képi világ hol élesen plasztikus, hol pedig anyagtalanul villódzó képkockái ezt a hatást még tovább fokozzák.

Ha képernyőbe vesző érzékszerv kényeztetésre vágysz, akkor most megtaláltad. Az éteri hangulatot teremtő vizuál készültébe pedig bővebb betekintést is kaphattunk.

„A titkos vágyam ezzel a klippel arra ösztönözni embereket, hogy hat percen keresztül zacskócafatokat nézzenek” – vezeti fel új anyagát Markos Levente, aki experimentális zenei világával a Kőszegi Tamás rendezte, több nemzetközi díjat nyert the Copyist hangulatát is még különlegesebbé tette.

„Az alap elképzelésünk az volt, hogy egy olyan klipet hozunk létre, ami hasonlóan elemi, részletes és technikás, mint maga a Subtancë project. Olyan ötletünk lett, amit eddig, ebben a formában még senki nem csinált. Egy héten keresztül forgattunk különböző műanyagokkal egy kidobott, utcán talált akváriumban. A házi hangstúdiómban forgattunk, a videóklip össz költségvetése a makró objektívek bérlése volt.”

“A bérelt objektívekért menet találtuk meg a kidobott akváriumot. A stábtagok szívességből és szeretetből álltak bele ebbe a különös tripbe. A forgatáson nem tisztáztuk előre a szerepeket, mivel senki nem tudta, mi sül ki ebből, és egyben mindenki akart csinálni mindent. A klip végén egy félig komoly ‘special departments’ oldalon lehet látni, hogy melyik stábtag milyen részt vállalt végül. A filmet Karkecz Gergő vágta, aki nagyban hozzájárult ahhoz, hogy az egy heti forgatott nyersanyag tökéletes összhangban pulzáljon együtt a zenénkkel.

A klip főszereplőit (a műanyagokat) természetesen újrahasznosítjuk és hamarosan életre szóló merchandise-ok készülnek belőlük!”

Ennél többet kevés műanyag zacskó tett a kísérleti művészetért, az biztos. Ha teheted, te is hasznosíts újra minél több mindent, hogy ne csak egy vírus tegyen bolygónk gyógyulásáért, ha pedig kíváncsi vagy az érkező mörcsökre, kövesd a Substancë oldalát.