Erős péntek elé néznek fővárosi techno-kedvelők
március 5, 2020

Bár talán elektronikus zenei téren nem panaszkodhattunk az elmúlt hónapokban, a most pénteki Düreres line-up mindenképp megérdemel némi figyelmet.

A mindenhol megszokott felállás (tizenegy körül egy kezdő haver Dj, majd egy tapasztalt szervező/haver Dj, aztán egy külföldi Dj és végül hajnalban egy másik szervező/haver DJ) helyett a Raveyard egy sokkal ambiciózusabb, nyolc órás kombóval nyitja meg a nyárelőt.

Olyan jól csengő nevekkel, mint az elmúlt években szemérmetlenül előretörő, litván Under Black Helmet vagy a Ruhr-vidék gyárvárosainak hangulatát is megidéző Parallx.

A két ismert név mellett a program ínyencségekkel is szolgál, a bolgár Dimitar Georgiev például először lép fel Magyarországon. Talán ő az az eset, akit még azelőtt kaphatunk el utoljára, mielőtt talajvízként törne fel, hiszen már most olyan nevek használják fel a munkáit, mint Dax J vagy Paula Temple (érdemes a hozzá hasonló kvalitású Dj-ket követni ittott, jó látni, hogy néhány hónap vagy év alatt mennyit érhetnek el némi szerencsével). Dimitarról egyébként egyelőre viszonylag nehéz is infót begyűjteni, szófiai futball játékosok és amatőr kick-box mérkőzések kereszttüzéből kell kikeresnünk a lényeget, de hangzásvilágát tekintve egy karcosabb, kísérletezőbb, erősen indusztriálisabb alapokra helyezett szettre számíthatunk.

Nagyjából ez mondható el Parallx munkásságáról is, én nála azonban azt a kettősséget szeretem, hogy az erős, zajos, sokszor kilencvenes éveket idéző, ipari hangulatú technót úgy képes tolmácsolni, hogy az közben mégis kiegyensúlyozott, átgondolt, és, véleményem szerint harmonikus is. Így jutunk el Under Black Helmethez, aki szintén a darkos, indusztriálos vonalat viszi, de a sikerének titka talán éppen az, hogy a zenéjében mégis van valami, ami a szcéna ezen rétegeire kevésbé jellemző: a jó értelemben vett lazaság.

A techno műfaján belül igazán izgalmas megfigyelni azt, hogy a különböző származású Dj-k és producerek hogyan építik be a lakhelyük/szülőhelyük hangulatát a zenéjükbe.

Aki találkozott már litván partiarcokkal, vagy akár csak képen is látta már a Ruhr-vidéket, az előadók zenéjének ismeretében értheti, miről beszélek.

A külföldi srácok mellett a hazai támogatás kitűnő keretes szerkezete lehet az estének, a Raveyard bulikon állandó Man + Machine mellett Mankind lép fel, akinek onnan csenghet ismerősen a neve, hogy egyrészt Pursuit of Acidos bulikról mi is írtunk, másfelől korábban interjút is készítettünk vele, de a nemrég 444-re kikerült mixe talán ideális melegítés is lehet az esti menetelés előtt.

Kíváncsi vagyok, milyen általános motívumok lehetnek azok, melyek számunkra oly hétköznapiak, hogy észre sem vesszük őket egy-egy hazai szettben, de jellemzőbbek a magyar előadókra, mint a külföldiekre – ha van ilyen, persze.

Az előző Raveyard bulik hazai nevei amúgy újszerűbb felállást mutattak (múltkor a Metronómos aurin és a Technokunstos ISU izgalmas kombináció volt pl.), azonban Mankind savasabb, ugyanakkor szintén erőtejes hangzásvilága nem véletlen került fel a line-upra, mindenképp izgalmas lesz a többiek előtt/után, úgyhogy érdemes lesz korán érkezni, és sokáig maradni.

Címkép: www.residentadvisor.net