Dodo új klipje egy audiovizuális menekülés a szorongástól
január 15, 2021

Az egyik új kedvencünk tavalyról Lacziko Succhiatti Dominik, azaz Dodo karanténprojektjével az idei évet is aktívan kezdi. A négy fal között felépített zenei világot eddig az irodalmi dub technónál jóval könnyebben fogyasztható, de nem kevésbbé intellektuális beatekre rakott filozófiai samplek jellemezték. A most megjelenő ‘Run’, esetén a megszokott írói gondolatok helyét a sötét és érzékeny témákat jó érzékkel feldolgozó Balogh Borka vokálja veszi át.

A korábbi, nyár-magányban, szabadtéren könyvet olvasó bölcsészlélek képét idéző hangulatot az új anyagban már az első ütemekben széttöri a januári depresszió szorongó hangzása. Ezt az érzést biztos nem kell senkinek bemutatni, mint ahogy a vágyat sem, hogy ilyenkor mindent hátrahagyva menekülnénk eddigi életünkből.

Kitűnően érzékeltetik ezt a bent ragadást a hosszúra nyújtott sorok a verzében, a háttérben motoszkáló basszus, és a kísérteties szintiszólam, amik már első hallgatásra a lelkünkig hatolnak, mintha egy régi ismerőssel osztozhatnánk érzéseinkben.

A mindent hátrahagyó meneküléshez vezető döntés feloldozását hozza a breakdownban a légies vokál, ami után már új határozottsággal tud visszatérni a futásra bíztató refrén. A hosszan formálódó szám születéséről és a Borkával való egymásra találásról Dodo is mesélt nekünk:

„A számot még valamikor májusban írtam, de augusztusig nem fejeztem be. Elég sokat alakítgattam, amíg kész nem lett. Azt szerettem volna, hogy friss hangzása legyen, és ötvözni akartam több irányvonalat, mint a régi beateket és a futurisztikus-pszichedelikus szintiket. Ebben nagy hatással voltam rám Frank Ocean, Jay-Z, Mike Dean és Kevin Parker. Borkát pont aznap találtam meg, amikor kijött az előző számom, és itt a blogon volt róla cikk. Aznap jelent meg az ő száma is és megtetszett a stílusa, ezért gondoltam, ráírok, ami a kollaborációnk születéséhez vezetett. A ‘Run’-hoz egy a hangulatot tökéletesen visszaadó animáció is készült, ami Bala Dávid barátom munkáját dicséri, aki a borítót is készítette. Ez az agyag hatalmas lépést hozott számomra, mivel ennek köszönhetően szerződtettek le Angliában a The Animal Farm kiadóhoz.” 

Az időjáráshoz és az ünnepek utáni szürkeség hangulatához tökéletesen illő track, úgy gondolom, sokakkal fog rezonálni és könnyedén bent ragadhat valahol a fülek és lelkek között. A folytatásra pedig mindenképp megéri várni, hiszen Dodo tehetsége már nem csak nekünk szúrt szemet!