Nyárvégi melankóliával melenget a daydreaming twins bemutatkozó albuma
szeptember 10, 2020

Mondhatnánk post summertime sadnessnek is, de a zsenge pécsi duó zenéje szerencsére nem a szívünkre nehezedő, önsajnáltató letargiával fenyeget, csupán a vállunkra terít egy szomorkás, merengős hangulat-kabátot, amivel még kiléphetünk a nap utolsó sugaraiba elmélkedni egyet.

A daydreaming twins-t Dargó Dávid és Pap Kristóf 2020-ban hívta életre, ötvözve Kristóf költői vénáját és Dávid énekes/zeneszerzői énjét. A számomra Cseh Tamást, Platon Karataev-et és The Tallest Man On Earth-t idéző, a fiúk által pedig indie-singer/songwriteresként körülírt zene alapköve a metaforákkal gazdagon behálózott, mégsem mesterkélt szöveg. Valahogy természetesen gördül, az ember úgy érzi, hogy hallgatni szeretné, mint egy történetet. Ezt szövi körbe a hol visszahúzódó, hol ringatóan hullámzó, hol zaklatottabban fodrozódó gitáros zenei aláfestés, amit a lemezen Bali Gabriella csellójátéka és Harsány Miklós szintetizátora fűszerez meg. Az egészet áthatja egyfajta naivság/tisztaság, ami az egyszálgitáros-feeling sajátja, de gondolatban ahhoz is kötöm, hogy nem egy kimért produkcióról, hanem egy ösztönös szerelemprojektről van szó.

A megpihenni címre keresztelt debüt albumra végül tizenkettő szerzeményt pakoltak rá, ugyanakkor valószínűleg a folytatásra sem kell sokat várni a tetemes mennyiségű dalszöveg-munícióból és fel nem használt dalokból kiindulva. A koncepció miatt, ami a képanyagban is visszaköszön, részben érthető a dalok koherens volta, de el tudnék képzelni több olyan hangzásbéli árnyalatváltást is, mint amivel például az ‘elnézlek’ című dal is kilép a sorból. Mindenesetre a srácok számára inspiráló volt a tavaszi karanténidőszak, az biztos, ráadásul az elvonulás nyugalma, lecsendesedése az elkészült anyagon is tetten érhető.

A meditatív atmoszférát tovább erősíti a lemezhez érkezett rendhagyó vizuális csomag, melyben egy videóklip után további letisztult felvételek utaztatják tovább a füleinket és a szemeinket.

„Az album mindegyik dalához forgattunk mozgóképet. A lemez nyitódala a ‘lengő’ nevet viseli, ehhez érkezik klasszikus értelemben vett videóklip. A többi tizenegy zenéhez pedig videós artwork készült, ami folytatja, kiegészíti a klipet. A szereplők a zenekar barátai, Katona Jennifer, Jeszenői Réka és Kasza Benedek voltak, akiknek ez volt az első szerepük. Az operatőri munkáért Szuromi Mátyás felelt, a forgatókönyvírói és rendezői feladatokat pedig Pap Kristóf látta el.”

Én valamiért mindig az első dalban elhangzott „körbeért rajtunk és elszakadt egy ölelés” sorral vonok jóleső párhuzamot a videóban felbukkanó vezeték- és csőhálózatok között, de amúgy mindenki fejtse meg maga a látottakat és hallottakat:

  • Fun fact: A srácok jelentkeztek a 2020-as Fishing on Orfű tehetségkutatójára, ahol a szakmai zsűri döntése alapján bejutottak a legjobb tíz formáció közé, majd a közönségszavazást is sikerült megnyerniük. Akkor lassan jöhetnek a koncertek!