“Unom már eléggé, de rohanjuk meg a szobát” – itt a Csillagrablók első lemeze
november 13, 2021

Kiadta a Vár a messzeség névre hallgató debütlemezét a tavaly alakult Csillagrablók. A 13 perces albumon a Blink 182-től kezdve a 70-es 80-as évek klasszikus punkcsillagjaiin át három erős gitárosig sok minden megtalálható, de azért a lényeg a még mindig a szövegen van. Ugyanis hasonlóan a Szalai Anna-Lang Ádám szerzőpáros másik zenekarához (Mambo Rumble), a sorokban itt is nagyon jól szólalnak meg azok a legegyszerűbb, legköznapibb hangok, amit az ember fiatalon érezhet 2021 Magyarországán.

Szex, pia

Viszont  – ugyanúgy, ahogy a tavalyi Mambo-lemezen – a “vár a messzeség” ezeket a topikokat ízlésesen, viccesen, a zene világához abszolút passzolva mutatja be, és bár a sorok nem arról lesznek híresek, hogy hányszor játszák el őket a KDNP nyugdíjas tagozatain (lásd: tini anyák), de a profánabb szövegek így is kellemes arányban illeszkednek a kimértebb, szentimentálisabb témákhoz.

A nyolcszámos album keletkezéséről Lang Ádám szólógitáros mesélt a KERET-nek.

Fekete Dáviddal (dobok) régóta terveztünk egy olyan zenekart, ami a Blink 182 meg az Exploited kereszteződése” – mondta. “A név végül Blinkploited helyett Csillagrablók lett valamiért. Magunknak kezdtük csinálni, ha másnak is tetszik, akkor ok.”

Arra a kérdésre, hogy melyik számot idéznék vissza szívesen évtizedek múlva, Ádi a ‘vár a messzeség’ című dalt emelte ki.

Nekem ez a kedvencem, legjobb gitártémám, meg Annával (Szalai Anna – énekes) ez a fajta szöveg írás megy talán a legjobban. Egy-két ötletet, témát én dobok be, de a nagy részét ő csinálja.

Az öttagú banda (Andrásfay Laura és Fekete Vica játszik még basszusgitáron és gitáron) első fellépését a homályos tervek szerint január környékére lehet datálni. A felvételt és a keverés Fodor Dávid munkáját dicséri.