A jazz-, a könnyű- és a komolyzenész besétál egy EP-be
szeptember 17, 2022

Mint arról már írtunk, a Budapest-szerte számos projektben részt vállaló, gazdag zenei múlttal, jelennel (és minden bizonnyal jövővel) rendelkező Csernovszky Márk oly sok szerepvállalása, valamint 2020-as komolyzenei kislemeze, az Elmepalota után most először önálló könnyűzenei anyaggal készül előrukkolni. Az EP-t beharangozó Hold után már hallgatható a zeneszerző-zongorista első saját könnyűzenei kislemeze, az Aranykor is, amelyen komolyzenészek, jazz-zenészek és könnyűzenészek is közreműködnek.

Csernovszky Márk

“A lemez készítésében nagyjából 30 alkotó vállalt szerepet valamilyen formában, és mivel nulla forintunk volt elkészíteni, elég hosszúra nyúlt a folyamat.

Az EP-t több mint három és fél éven át készítettük a bátyámmal, ezek az évek ráadásul olyan tömények voltak, hogy ha megpróbálok visszaemlékezni arra, hogyan születtek a számok és honnan jött a koncepció, olyan érzésem van, mintha újra kellene érettségiznem (van olyan szám, ami addigra már kész volt). Mindenesetre legelőször Lázár Ágostonnak, Vidakovich Béninek, Klausz Ádinak, Cseri Hannának, Nagy Emmának, a bátyámnak, és a húgomnak mutattam meg a számok vázlatait, akik mind nagyon fontos szereplői a lemeznek.” – nyilatkozta Márk az EP-ről.

A kislemez első számát, a Holdat a Budapesti nagy kaszárnya című népdal feldolgozása követi. Ebben közreműködik Cseri Hanna, a néhai cseriHannák zenekar énekese és színházi rendező, valamint Lázár Ágoston, az Esti Kornél dobosa, Ferge Elizabet hárfaművész és Vidakovich Benjámin basszusklarinétos.

Ezután a Halk eső című, kortárs jazz-elemekkel dolgozó szám következik. A szöveg Hirsch Máté egyik versciklusából származik, amiben egy kertvárosi éjjel szakaszait írta meg óránként, alkonytól pirkadatig. A szám eredetileg a Kibernetikus Kalandorok vándorszínházi társulat számára íródott. Előadói Nagy Emma énekesnő, akinek elektronikus zenei projektje és jazz-quintetje is van, illetve Klausz Ádám, a Barabás Lőrinc Quartet, a Deep Glaze és a Nagy Emma Quintet dobosa. Az EP-t egy dobok nélküli dal, a Stáblista zárja.

“A számban szerepel egy alkalmi nőikar, amelyben nővérem és húgom is énekel, valamint vonósok is, név szerint Kertész Endre, Dénes Ábel, Kalocsai András és Rátkay Áron. A szólisták között Nagy Emma és Cseri Hanna mellett feltűnik unokahúgom, Vincze Janka is, akivel több felvételt is csináltunk: a szám elején már 12 évesen énekel, a végére pedig visszafordul az idő, és a 10 éves korában felvett sávjai hallhatóak.” – írta a számról Márk.

Producerként természetesen továbbra is Márk bátyja, Csernovszky Márton dolgozott az albumon. Az artwork Vermes Nóra munkáját dicséri, a masterelésért pedig Harmath Szabolcs a felelős.

Spotify player embed