Szuggesztív klippel hangolódunk Csernovszky Márk debütáló kislemezére
július 29, 2022

Csernovszky Márk nevével a budapesti zenei életet követő szemfülesebb hallgató már sokszor találkozhatott, ugyanis különböző szerepekben rengeteg projektben vett már részt az elmúlt években. Széleskörű tevékenysége egészen páratlan: írt már összművészeti- és ensemble-darabokat, színházi- és filmzenéket, állandó tagja olyan formációknak, mint a jazzben utazó Deus Ex Quartet, a Kollár-Klemencz Kamarazenekar, az Esti Kornél tagjaiból alakult Lázár Tesók, a balkáni és Kelet-európai népzenéket feldolgozó Hét Hat Club, valamint az új albumuk kapcsán legutóbb általunk is meginterjúvolt, megújult Deep Glaze. Visszatérő vendég volt emellett az Esti Kornél, a Ricsárdgír, a Middlemist Red, a The Best Bad Trip és a Pegazusok Nem Léteznek zenekarok színpadán is.

Fotó: Czeglédi Mátyás

Ezen sokszínű paletta két végpontja, a tizenévesen alapított Szagos Hörigekkók, valamint az idén a Zeneakadémia klasszikus zeneszerzés szakának végzős hallgatójaként elnyert Nészlényi Andor-díj, jól leírja Márk összetett zenei világát: egyaránt képes a saját képére formálni a legkomolyabb komoly- és a legkönnyebb könnyűzenét.

Debütáló kislemezében, magához ragadva az irányítást, sokféle arcát négy nagyzenekari pop-operában készül bemutatni, amelyek egyszerre táplálkoznak a kortárs komoly- és az alternatív zenei hagyományokból. Számos további közreműködő is a segítségére volt ebben, többek között Nagy Emma énekesnő, Lázár Ágoston, az Esti Kornél dobosa, valamint producerként Márk bátyja, Csernovszky Márton, aki a Mordáiból és a Kinetic Eroticból is ismerős lehet.

„Olyan lesz, mint egy meghitt, adventi ölelés” – nyilatkozta Márk. „Csak viccelek, nem lesz olyan. Sajnos.”

Az Aranykor névre keresztelt EP augusztus elején érkezik, beharangozásaként pedig most a Szemes Botond szövegére íródott Holdat hallgathatjuk meg. A dal az egész életen át tartó kötelességekről és egy rejtélyes telefonhívásról szól – s mindeközben a lírai én, mi mást is tehetne, kicsit megőrül. Mindehhez pedig Papp Zsófia készített megigéző animációt, ami a zakatoló zene fokozatos átváltozásával összefonódva mesél nekünk a vizualitás eszközeivel.