Chaos is our order
február 1, 2014

Gypsy-punk? Az meg mi? Ötvözni a kelet-európai zenét a punk szellemiségével? Valami ilyesmi történik, ha egy csapat, többségében emigránsokból álló zenész összeáll és megpróbálnak létrehozni valami igencsak kaotikust. Mégis, ki feltételezné, hogy ez működhet? Kevesen.  Akik mégis, gyanítom szükségük lesz arra a bizonyos öt perc hatásszünetre – és egy üveg tequilára – amíg eldöntik, hogy ez a valami tényleg különleges vagy kétségtelenül elviselhetetlen.

Eleinte még a Gogol Bordello énekese, az ukrán származású Eugene Hütz sem sorolta volna saját zenéjét az eladható kategóriába. Ám 1999-es megalakulásuk óta nem kevés változáson esett túl a jelenleg „mindössze” 8 tagú zenekar. Hazánkban leginkább 2010-es albumuk a Trans-Continental Hustle megjelenése után lettek valamivel ismertebbek, bár nem egyszer koncerteztek már korábban Budapesten. 2011-ben például a Sziget Fesztivál közönségét ajándékozták meg pár maradandó élménnyel – engem néhány véraláfutással, és valami máig beazonosíthatatlan lila anyaggal a cipőmön. De ahogy mondani szokták: Start wearing purple.

Tavaly júliusban jelent meg hatodik albumuk a Pura Vida Conspiracy, mely kétség kívül a csapat eddigi legérettebb, legösszerakottabb lemeze lett. Előzőekhez hűen forradalmi, az őrület határain táncoló, de mindvégig szórakoztató és minden bizonnyal az előadásmód sem lett kevésbé érdekes. Már nem annyira politikai indíttatású, sokkal inkább személyesebb, mint elődei. Véleményük szerint van párhuzam a Kelet-Európai és a Latin-Amerikai zene között, ez az elgondolás és a szellemiség miszerint „Chaos is our order” – ahogy Eugene Hütz nyilatkozott egy interjúban – folyamatosan hatással van zenéjükre.

Nehéz lenne jobb koncertzenekart megnevezni a Gogol Bordellonál. Mindemellett érdemes szóvá tenni, hogy a zenekar nem egy filmben tűnt fel az elmúlt pár évben. Például az Everything is Illuminatedben (2005) Elijah Wood mellett, vagy a Madonna közreműködésével készült, egyéb iránt figyelemreméltó Filth and Wisdomban (2008). Utóbbiban Eugene Hütz főszerepet is kapott.

A zenekar szokás szerint az év nagy részében orrvérzésig turnézik, azonban hazánkba az európai turnéjuk keretein belül sem készülnek egyelőre ellátogatni.