Ezeket ne hagyd ki a Budapest Essentials-ön
június 25, 2015

Izgalmas napok elé nézünk, szeretett fővárosunk legjavát járhatjuk be mától vasárnapig egyetlen karszalaggal, mely feljogosít koncertek, kiállítások megtekintésére, kedvezményes gasztro kalandozásokra, és még egy csomó király dologra. Használjátok a Budapest Essentials alkalmazását és álltátok össze ti is a saját programotokat, vagy mentsétek el ezt a cikket, és toljátok végig velünk az Essentials-t!

Míg tavaly főleg klubfesztiválként tekintettünk az Essentials-re, idén már egy igazi városi megmozdulást üdvözölhetünk, melyhez egy csomó vendéglátóhely, klub csatlakozott, a főbb zenei programok pedig különleges pop-up helyszíneken kerülnek megrendezésre. A fesztivál a szervezők szerint a 3-4 éve kibontakozó, alulról szerveződő kreatív városi fiatalok ünnepe.

A minket legjobban érintő koncertek mellett rengeteg kedvezményben részesülhet az, aki bérletet vásárol a következő napokra. Karszalagoddal engedményesen juthatsz több fővárosi étterembe és kávézóba. Délután a koncertek előtt nézzeket el féláron a Mai Manó Házba vagy ingyen a Telep Nekem Budapest kiállítására. Jó tudni, hogy egy korsó ingyen sör jár az Ankertben, a Fogasházban és az Instantban, ha karszalaggal érkezel.

Csütörtök

A Margitszigeti Fesztiválközpontban az óriási érdeklődésnek köszönhetően (nem az atlétika pályán, hanem a Palatinuson) már napközben elkezdődnek a zenés programok. Többek között a Garden City Movementtel és az amerikai Astronautalisszal találkozhattok, de mi leginkább La Roux esti fellépését várjuk.

Utána akár a Tesco Discon  gyakorolhatjátok az indie lábfejmozgást, de inkább menjetek át a Fran Palermo és a The Carbonfools speciális Fővárosi Nagycirkuszos koncertjére, amely igazán különleges lesz, mert a zenészeket artisták, és más cirkuszi látványosságok egészítik ki a porondon.

Péntek

Ha túléltétek az első napot, akkor már kora délután látogassatok ki a Palatinusra, hiszen blogunk első felfedezettje, a Middlemist Red ad koncertet. Őket két brit zenekar követi. Az első a már Szigeten is fellépő Dry The River, a napi headliner pedig a nemrég új albummal jeletkező The Wombats lesz.

Éjszaka a régi Vidámpark területén lehet majd bulizni, a hangulatfelelős a brit Sub Focus, a holland Dope D.O.D., Jade és IAN Autorun lesznek. Ha esetleg egy kis deep housera vagy technora vágytok, akkor a Vasúttörténeti Parkkal nem lőhettek mellé, ahol Solomun és Carl Craig indítják be a parti vonatot és pörgetik majd ezerrel. Ki tudja? Talán még Thomas, a gőzmozdony is életre kel.

Thomas the Tank Engine

Ha annyira nem vagytok rajta az elektronikus zenén, akkor nézzetek el az A38 Hajóra, ahol a pszichedelikus soul zenét játszó amerikai Monophonics lép fel az urban fesztivál keretein belül.

Szombat

A hétvége első napján a Capa Központba és a Magyar Nemzeti Galériába is óriási kedvezményekkel juthattok el. Ha inkább a lazulást választanátok, akkor az egykori úttörőtáborban, a csillebérci Matiné Napozón tehetitek ezt meg. Még igyatok meg egy sört a Gozsdu Udvarban a Revue DJ szett alatt, aztán délután irány a Margitsziget, ahol fellép a Blahalouisiana és Austra is, akivel kicsit több, mint fél éve forgattunk egy interjút. Utána este a fesztivál egyik legnagyobb nevére Katy B-re lehet majd táncolni, akinek bár a legutóbbi lemeze elég sótlanra sikerült, bőven vannak slágerek a tarsolyában egy szuper szabadtéri koncerthez. Például ez:

Később Zagar és Peter Kruder közös szettjére lesz érdemes átmenni, a Zwack Unicum Gyárudvarába.

Vasárnap

Ha a délelőttöt nem másnapos fetrengéssel akarjátok tölteni, akkor nézzetek el a Fővárosi Állat- és Növénykertbe, vagy csobbanjatok egyet valamelyik budapesti gyógyfürdőben, mindkét opció a bérlet mellé kapott külön jeggyel ingyenes. Később a Budapest Secret Cinema medencés, kertmozis vagy a Ludwig Múzeum programját ajánljuk, délután hatkor ne hagyjátok ki a Passed koncertjét a Gozsdu Udvarban, a fesztivál zárásaként pedig nézzétek meg a Punnany Massif akusztikus koncertjét a Várkert Bazárban.

„Szeretnénk bebizonyítani a fiataloknak: Budapest tele van lehetőségekkel, és nem kell feltétlenül külföldre utaznunk ahhoz, hogy egyedi, izgalmas, ismeretlen dolgokkal találkozzunk. Célunk, hogy még az elkötelezett lokálpatriótáknak is olyan élményt nyújtsunk, hogy elmondhassák – mégsem ismerem Budapest minden egyes utcakövét.” – mondta Csókay Gergely, a fesztivál főszervezője. 

Új ötlet, új hatás. Egy év elteltével, egy kis finomhangolás után elég coolnak ígérkezik az idei #BPES. Tartsatok ti is velünk, nyomjátok a #KERETBLOG-os posztokat Instagrammon és kövessétek posztjainkat a Twitteren is!