A vizes vég
augusztus 24, 2014

Ahogy az előző cikk végén említettem, megint a fullasztó hőségre keltünk, ám a sátorból kilépve az esőfelhők is feltűntek. A már épp felszáradni látszó sártengerek újabb muníciója eleinte nem volt zavaró, de az is igaz, hogy mi akkor még kint kávézgattunk, és figyeltük, miként dobálják be fiatalok a kint vásárolt napi alkohol dózist a kempingbe előre megfontolt pénzspórolási szándékkal. A napi rutint és hangulatkarbantartást rekordlassúsággal vittük véghez, amely a fáradtságnak és a rossz idő által keltett lehangoltságnak volt betudható, így sajnos egész későn, csak Irie Maffiára értünk be. A dagonya tehát folytatódott az odafele úton, ám hála az égnek a zenekar mellett még az időjárás is kegyes volt az Irie rajongókhoz, így nyugodtan lehetett felbaszni a kéket!

Sena-ék szokásukhoz híven óriási energiával és szeretettel fordultak közönségükhöz. Kialakult egyfajta kapocs a zenészek és a hallgatóság között, melyet mindkettő fél egyformán élvezett. Ez abból is látszódott, hogy az emberek 90%-ára észrevétlenül rátudtunk csempészni egy, vagy akár több KERET matricát, melyekért utólag is elnézést kérünk. A jó hangulat mellett említésre méltó az is, hogy a banda előadott egy új dalt, melynek címét pontosan nem tudom, de a „Jump” vezényszóra kellett rá ugrálni. A fesztivál egyik legjobb koncertje volt.

 

Azzal a lendülettel, ahogy Busa Pista és csapata levonult a színpadról, megérkezett újra (nem találjátok ki) az eső. A nagyszínpad környéke ennek hatására inkább hasonlított egy óriási disznófarmra, mint fesztiválra. Az állandó pocsolyakerülgetésnek és csúszkálásoknak hála lemaradtunk a Supernem elejéről, így érkezésünkkor már nem fértünk be a színpad sátoros része alá, melyet teljesen logikusan elfoglalt a zenekarra kíváncsi, ázott brigád. Kénytelenek voltunk a távolból, egy padon ücsörögve végigkövetni az eseményeket. A banda jól szólt, a tömeg pedig lelkesen ordibálta a rádióból jól ismert számokat. Biztos vagyok benne, hogy aki a rock and roll és a sebesség megszállottja az elégedett volt a Supernem teljesítményével.

IMG_2474

Eközben Kiss Tibiék is gitárt ragadtak egy hangulatos Quimby koncert erejére. Az amúgy egész fesztiválra jellemző indokolatlanul sok kisgyereket tartalmazó tömeg sziluettje előtt két 4 év körüli kislányt pillantottunk meg, akik egy 15 cm-es pocsolyában tomboltak a zenére. Jó volt látni, mennyire nem tudta őket érdekelni a rossz idő és inkább vidáman ugrándoztak Quimbyre, mégsem eltúlozva, mint a sárban dagonyázó részeg férfiakból álló „kiafaszagyerek” alakulat.

A pörgős ütemek után kíváncsian vártuk a lassabb, ám dallamos „Újsrác Jani” koncertjét. John Newman fellépését kissé laposnak éreztem, bár ő maga a színpadon fel-alá ugrált és táncolt. Talán a nem túl férfias mozgásának hála, ám gyönyörű hangja ellenére, a lányok bugyija csak a vihartól lett nedves, legalábbis az én meglátásom szerint. A közönség a három rádió által játszott számán kívül nem ismerte a dalokat, az időjárás viszontagságainak kitéve pedig úgy tűnt nem is nagyon akarja.

Többen elhagyták a képletesen és konkrétan is süllyedő hajót. Kár érte!

IMG_2685

Az eső elől menekülők nagy része az általunk gyakran látogatott infópultnál tanyázott le. Ismerősök és idegenek beszélgettek ott jóízűen és bátran kimerem jelenteni, hogy ott volt a legjobb hangulat. Másodjára voltam Strand Fesztiválon, és a tapasztalataim továbbra is azt mutatják, hogyha a körülmények nem is teljesen ideálisak, ez a rendezvény az egyik legcsaládiasabb és legközvetlenebb. Bárkinek szívesen tudom ajánlani, ám jó tanácsként hozzáfűzném:

Soha ne sátrazz a pocsolya közepére!