A hétfők szürkeségéből igyekszik kiszakadni a The Roving Chess Club új kislemezében
január 10, 2024

Megérkezett a keleti blokk nyugati folkot játszó zenekara, a The Roving Chess Club új EP-je, a How You Gonna Leave a Life of Mondays?, amely a szürke hétköznapokból való kitörés lehetőségét keresi metaforikus, történetmesélő dalszövegeiben.

A 2023-ban debütáló The Roving Chess Club-nak ez már a második kislemeze, az első EP márciusban jelent meg I Never Said I’m Gonna Wait Forever címmel. A formáció gyors sikerei mutatják, hogy újfajta színt tudott hozni a mai hazai könnyűzenei térbe, pedig valójában kipróbált alapokra épít: amerikai népzenei elemeket használó, könnyed, ringató gitáros zene, amelyet hegedű és időnként trombita színesít.

„A kislemez címét is jelző kérdés aktuális mindannyiunk számára, hiszen a bőrünkön tapasztaljuk nap, mint nap ahogy egyre erőteljesebben eltávolodunk saját természetünktől, a környezetünktől, és a kapcsolataink minősége is az entrópia és a fogyasztói társadalom halvány lenyomatává züllik. A kérdés, hogy hogyan szakadunk ki ebből? A dal szövege egyszerre történetszerű, és metaforikus. Egyszerre mesél el egy konkrét történetet, és egy szimbolikusat.”

– mesélte Joel Kaufman, a zenekar énekese a kislemez címadó daláról.

A How You Gonna Leave a Life of Mondays?-hez klip is készült, amelynek különlegessége, hogy Edinburgh-ban forgatták le. A videó a szöveghez képest egy különálló történetet mesél el, de a dalhoz hasonlóan az szintén otthontalanság és az elidegenedés érzésére épít.

Az új kislemez három és fél dalból áll a korábbi EP-hez hasonlóan. Közülük november végén már megjelent az első single, a Days of Flood címmel, amelyet egy szakítás okozta bizonytalan érzelmi állapot ihletett, és ezt a dal magával ragadó, nosztalgikus hangulata tökéletesen tükrözi. Ehhez a dalhoz hasonlóan kislemez többi részét is olykor átitatja a melankólia, azonban lendület és a könnyedség sem hiányzik belőlük. Ezt a melankolikus könnyedséget akár a The Roving Chess Club védjegyének is nevezhetnénk lassan.