Hip-hoppal vegyített mini-színházat hozott a Hét Hat Club új klipjében – Premier
szeptember 4, 2023

A Hét Hat Club sajátos, gyp-hop stílusával már évek óta boldogítja a nagyközönséget. Tagjai utcazenészként a világ legkülönbözőbb tájairól hozták el kedvenc hangzásaikat, majd Budapesten azokat egybegyúrva alapították meg az együttest. Most egy új klippel készültek, amelynek születéséről annak rendezője, Márcio-André de Sousa Haz, Rió-i származású filmművész mesélt kicsit.

„Tavaly márciusban Kjartan Code-dal együtt ültünk kocsmájának, a Zsírnak a teraszán, hogy beszélgessünk, ugyanis felkért a Hét Hat Club új klipjének rendezésére. Már javában agyaltunk, amikor észrevettem egy ikonikus épületet a bár túloldalán, jellegzetes erkélyeivel az utcára nézve. Azonnal beugrott, hogy át tudom ültetni hosszú évek óta dédelgetett ötletemet ebbe a videóba.”

Márció ugyanis említette, régi álma volt filmet készíteni Budapest belső udvarainak a környezetében, ahol a lakók egymás közötti összetűzéseit a legegyszerűbb kameramozgásokkal örökíti meg.

“Amikor közöltem Kjartannal, Ő egyszerűen csak felállt, bement a bárba és visszatért egy, az I. Nép-Szín-Ház Járdafesztiválra készített poszterrel, amely az említett épületet ábrázolta. Megvolt! Nem kérdés, hogy ez lesz a videóban. Megtartottuk a szomszédok közötti konfliktus cselekményét, és belevettük a Hét Hat Club zenészeit olyan filmrendezők stílusában ábrázolva, mint Kusturica, Kaurismäki, vagy Almodóvar”

Az ötletet azonban követte a kivitelezés, ahol Marció-ék rengeteg új akadállyal szembesültek.

„Ahhoz, hogy a koncepció működjön, a videót egyetlen hosszú jelenetben kellett felvenni, vágások nélkül, az elejétől a végéig. A kamera a szemközti épület erkélyén lett elhelyezve, mintegy 30 méterre a történésektől. Az “egysnittes” felvétel rögzítése ilyen körülmények között igazi rémálom, ráadásul csak a forgatási napon férhettünk hozzá a teraszokhoz.”

„A nehézségeket fokozta, hogy mindössze 1 óránk volt, hogy tökéletes felvételt készítsünk a nap helyzetét figyelembe véve. Minden lakó meggyőzése arról, hogy engedélyezzék a teraszok használatát – ez kihívás volt már önmagában, különösen amikor megtudták, hogy egy lovat is fel kell hoznunk a lépcsőn.”

Zenei oldalról Juhász Gyula Képzelt utazások című versét, valamint egy népdal, az Utca, utca bánat utca sorait szőtték össze, amelyet aztán Kjartan Code, a zenekar frontembere és „Nasty” Narian némi hip-hoppal és amerikai punkkal vegyített.

“Hihetetlen módon minden tökéletesen alakult, összehangoltan és zökkenőmentesen, komolyabb akadályok nélkül. 10 felvételt készítettünk négy óra alatt és az utolsó három kifogástalannak bizonyult.”

Az ötletadó plakát pedig ismét megelevenedik, 2023 szeptember 31. és Október 1. között újból megrendezése kerül az alulról szerveződő Nép-Szín-Ház Járdafesztivál– ahol a Hét Hat Clubbal is találkozhatnak majd az érdeklődők.