„A 90.3 a miénk, ez már egybe olvadt a Tilossal”
október 21, 2022

Magyarország első független nonprofit rádiója, a Tilos 1991. augusztus 21-én kezdett el sugározni szabadrádióként. A csapat a frekvenciamoratórium időszakában civilekből alakult, és a Tilos előtt arra nem is volt példa, hogy szabadrádiós, vagy „harmadik típusú rádiós” (nem közszolgálati és nem kereskedelmi) gyakorolta volna ezt a feladatkört.

Kezdetben a civil rádiósok napi három-négy órás adásidővel operálhattak, ami egy év alatt napi 24 órára duzzadt. A Tilos szorgalmazta a médiatörvényt, céljuk az volt, hogy a szabadrádiózást, európai minta alapján, törvény védje. A rengeteg atrocitás és zaklatás mellett is kitartó volt a brigád, illetve a közösség és közönség, ennek köszönhetően a rádió egyre szélesebb társadalmi elismertségre tett szert. A Tilos a tiltott kategóriából átkerült a tűrt kategóriába, és elnyerte a Nyilvánosság Klub Civil Kurázsi-díját.

A Tilos szabadrádió, ezért a műsorvezetők a műsortáblában rögzített adásidőben teljes tartalmi autonómiát élveznek, mindazonáltal felelősséggel tartoznak a hallgatók és a rádió közössége felé, viszont a rádió a mai napig annak a híve, hogy szerkesztőiben továbbra is megbízik, és ezt a szabadságot nem kívánja feladni.

1993 nyarán a Tilos felfüggesztette a sugárzást a hatályba lépett frekvenciatörvény miatt, ezt követően stúdióalapítási engedélyért folyamodott a hatóságokhoz, amit 1995 tavaszán aztán meg is kapott. 1995 szeptembere és 2000 augusztusa közt osztott frekvencián működött a rádió, este és reggel tíz óra között, éjszaka történt a sugárzás, a 98.0 FM-en. Önálló frekvenciáért indult harcba a Tilos, viszont a sikertelen pályázást követően 2000. augusztus 30-tól internetes műsorszolgáltatóként folytatta tevékenységét, napi 24 órában.

Ezután jött létre a Kultiplex, melyet a Tilos Kulturális Alapítvány a Sziget Kulturális Menedzser Irodával, illetve az Off alternatív fesztiválokat szervező Bt.-vel alapított. Ez a többprofilú, kulturális intézmény 2008-ig rendületlenül üzemelt. A rádió 2003 márciusában hét évre elnyerte a 90.3 ultrarövidhullámon való sugárzás jogát.

2022 áprilisában viszont az Nemzeti Média és Hírközlési Hatóság (NMHH) Médiatanács úgy döntött, hogy nem újítja meg a Tilos Rádió frekvenciajogosultságát, ugyanis a rádió

„4 alkalommal szegte meg a műsorszámok korhatár-kategóriába sorolására illetve sugárzási időpontjára vonatkozó törvényi előírásokat, amelyből egy eset egyszerre minősült ismételt és súlyos jogsértésnek” – (az NMHH ismételt jogsértésnek veszi azt, amikor két, hasonló típusú jogsértés között nem telik el egy év).

Eldőlt, hogy 2022. szeptember 3-án éjfélkor lekapcsolják a Tilost a 90.3 FM-ről.

Fényt jelentett az alagút végén az, hogy az NMHH nyitva hagyta a pályázatot, ezért egyértelművé vált a csapat számára, hogy megpályázzák a frekvenciát.

Orbán Gábor, a Tilos Rádió új ügyvezetője a Keretnek elmondta, hogy nem volt kérdés, hogy kitartsanak-e az FM mellett – „hiszen egy rádiónak ez az esszenciája”. Még annak ellenére is, hogy egyértelműen mérhető, hogy az emberek kezdenek átállni a digitális fogyasztásra, illetve a fiatalok egyre kevésbé hallgatnak lineáris médiát, ugyanis elszaporodott a rengeteg zenemegosztó platform, melyek játszi könnyedséggel elérhetőek, és nem szükséges hozzájuk más, mint internetkapcsolat.

„Jelenleg viszont fontos az FM, mivel a frekvencia mindenki számára elérhető, nem szükséges hozzá okostelefon vagy internet. A 90.3 a miénk, ez már egybe olvadt a Tilossal.”

emelte ki Gábor.

Az ügyvezető igazgató azt is elárulta, hogy nagyon sok szempontból felkészültek az online elérésre, viszont a korlátok egyelőre hallgatói részéről mutatkoznak meg. Az oldal új külsőt kapott, illetve jobban átlátható. Emellett az online elérést biztosítja még az applikáció, mely iOS és Android operációs rendszerekről egyaránt elérhető.

Bal oldalon: Orbán Gábor (A Tilos Rádió új ügyvezető igazgatója) / Jobb oldalon: Csabai Gábor „Papó” (16 évig a Tilos Rádió ügyvezető igazgatója)

A Tilos Rádió augusztus 31-én ünnepli születésnapját, és a szülinapi buli mindig az ehhez a dátumhoz legközelebb eső hétvégén kerül megrendezésre. Idén teljesen véletlenül szeptember 2-3. napján tudták megtartani, a frekvencia pedig szeptember 3-án éjfélkor került lekapcsolásra. A rádió szerkesztői úgy gondolták, hogy egy nagy kapcsoló lekapcsolásával jelképezik majd a frekvencia megszűnését.

A közösségi rádiózás teljesen más, mint a többi csatorna. Olyan színfoltja a rádiózás kultúrájának, amire szükség van, és ami életben kell, hogy maradjon.

A Tilos ebben bízva augusztus 15-én adta le közel 500 oldalas pályázatát, majd az elbírálást várták.

2022. szeptember 22-én a rádió Facebook oldalán tette közzé az örömhírt, miszerint:

„Ma kora hajnalban, 6 óra körül jött meg a hír, hogy van nyertese az FM 90.3 frekvencia pályázatnak! Mivel egy pályázó volt csak, a Tilos Kulturális Alapítvány, vajon ki lehet ennek a pályázatnak a nyertese?”

Így tehát a Tilos Rádió 10 évre nyerte el a jogot arra, hogy a frekvencián közösségi rádiót működtethessen.

A Tilos Rádió ars poeticája a függetlenség, ez a rádió a hallgatóké és a műsorkészítőké. A Tilos a mai napig réteg- és közösségi szolgáltató, teljesen nonprofit módon működik, mindenki önkéntesként, anyagi juttatás nélkül dolgozik. A rádió mindig is elképesztő tiszteletet kapott a hazai underground szcéna körében, hisz olyan értéket közvetít, mely itthon, a mai magyar médiában máshol nem kap helyet. Olyan zenészek, művészek, alkotók gondolatait és munkáit közvetíti, akik nem hajlandók üzleti vagy politikai érdekből változtatni a minőséghez vagy a tartalomhoz való hozzáállásukon. A Tilosnál megannyi szerkesztő megannyi témája, és tartalma megfordult már, többek között: kulturális törekvések, kisebbségek, hazai rétegzene felkarolása, alternatív értékek, stb.

A rádió kiáll amellett, hogy mindenkinek joga van a valós tapasztalaton és tudáson alapuló véleménynyilvánításhoz, az ellentétes nézetek ütköztetéséhez, önkifejezéshez. A Tilos alannyá, résztvevővé emeli fel a hallgatót, nem tárgyként kezeli.

A 90.3 FM-en nincsenek reklámok, és a műsorpolitika egyik legfőbb eleme a zenei sokszínűség, hiszen helyet ad a legváltozatosabb stílusoknak, mint például alternatívnak, hiphop-nak, punknak, folklórnak, és még megannyi különféle vonalnak.

A rádió október 22-én, szombati napon, este nyolc órakor újra útnak indul a következő tíz éves sugárzására a Jövőzenével, a 90.3 MHz-es ultrarövid hullámon.

Hazánk jelenlegi helyzetét tekintve kijelenthetjük, hogy egy óriási mérföldkő az, hogy a Tilos Rádió visszanyerte a frekvenciáját, a sugárzáshoz való jogát – ezzel reményt adva minden olyan művésznek és gondolkodónak, illetve más, olyan platformoknak, akik önerőből, függetlenül kívánnak egyről a kettőre jutni, és céljuk az őszinte, valós kép megmutatása, a szólásszabadság és az összefogás.

  • A Tilos Rádió demokráciát épít, ha teheted, támogasd őket: Tilos Kulturális Alapítvány / Bankszámlaszám: 16200216-17070012 / Adószám: 18002454-2-42