Tíz évvel korábban, két évvel később
október 5, 2016

Egyre jobban beleivódnak a budapesti zenei törekvések látókörébe, lassan két év működés, tapasztalat-halmozás van a hátuk mögött. Szerteágazó munkásságuk velejárója lehet egyfajta látszólagos szervezetlenség (gondoltam én), de interjúm alkalmával egy összeszedett, ambiciózus, ötletekkel teli hölgykoszorú fogadott. A Ten Years Before crew három alapító tagjával, Jezerszky Viktória, Rákosi Tímea és Vitéz Anikó társaságában fröccsöztem egy tartalmasat.

Koncertszervezés, vagy inkább menedzsment? Hogyan lehetne definiálni az ügyködéseteket?

Timi: A célkitűzésünk az, hogy fiatal, tehetséges zenészeket mutassunk be az embereknek, általunk minél hamarabb a köztudatba kerüljenek. Most még ott tartunk, hogy van a koncert, előtte bepromózzuk a zenekarokat, elvisszük őket a rádióba vagy interjút szervezünk nekik. Ezt szeretnénk másabb keretek közé berakni, de az még a jövő lesz, hogy miként.

Viki: Ha úgy vesszük, promoterek is vagyunk, booking cég is vagyunk és menedzsment is vagyunk. Míg ugye csak megkeressük a zenekarokat, meg a koncertek lemennek, addig promóció, promoter munkát végzünk. Van egy helyszín, oda elhívjuk őket, előtte a kommunikációban segítünk. Aki már egyszer játszott nálunk, bekerül a kis „booking mappánkba”. Tehát hogyha valahova hívnak, például most volt a Kazinczy utcás Sétáló Karnevál, vagy vidéki klub keresgél, akkor ugyanezeket a zenekarokat ajánljuk. Itt már a booking része történik a dolognak. Ha megjelenésük van, mondjuk új lemez, klip, azt megosztjuk. Ezen kívül most két zenekarnál vagyunk jelen menedzsment szerepkörben, akikkel komolyabb szinten foglalkozunk, a Klustersnél és a Skeemersnél.

tyb-1-of-5

Sokan élnek a DIY adta módszerekkel, saját kezükbe veszik a dolgaikat, vagy egy-egy menedzser szegődik melléjük. A ti „csomagotokkal” miért járnak jobban? Mi van benne?

Viki: Hát… Semmi különös. (nevet)

Timi, Anikó: Ez nem igaz!!!

Timi: Összedobjuk, amink van. Sokan vagyunk és mindenki máshoz ért jobban, így jobban össze tudjuk rakni a tudásunkat. Nem egy ember csinál mindent, hanem megosztjuk. Foglalkozunk bookinggal, például ha egy fesztivál szervezője szeretne egy bizonyos stílusú fellépőt, (amire már többször volt szerencsére példa) akkor mi tudunk neki ajánlani, de megkereshet egy zenekar is, hogy szervezzünk nekik koncerteket. A későbbiekben megkereshetnek majd minket azzal is, hogy teljes körű menedzsment feladatokat lássunk el, vagy ha csak tanácsot szeretnének kérni valamiben, abban is szívesen állunk rendelkezésükre.  Megbízhatnak miket például adminisztrációs feladatokkal is, például Artisjus vagy EJI ügyintézéssel. Illetve a sajtóban is vannak kapcsolataink, így igény szerint azzal is tudunk majd foglalkozni. Szerencsére sokan vagyunk és sok mindenhez értünk.

Most hányan vagytok? Több verziót olvastam már, hogy öten, heten… De a mag az mindig megmaradt.

Viki: Most öten, öt a fix. Ezen kívül külső bedolgozók, például fotós vagy grafikus. Az alaptagok megmaradtak, de nyilván kellett segítség és akkor pont jött az Emma meg a Nóri.

Remek kis kollaborációkat csíptek el: például nyáron az Open Air Rádióval és a KERET bloggal közös színpadot kaptatok a VOLT Fesztiválon. Meséljetek erről, hogy alakult a dolog?

Viki: Az Open Air Rádiónál Ligeti Gyuri óriási támogatója ennek az egész „Új zenekarok itt Magyarországon, foglalkozzunk velük, dolgozzunk együtt!”  – megmozdulásnak. Tőle kérdeztük meg először, hogy tudna-e segíteni. Először csak a dalokat játszotta le a rádiós műsorában, majd a második félévtől már mehettünk hozzá interjúzni a zenekarokkal. Ő említette, hogy már 2015-ben is létezett az Open Air Rádió színpad, csak nagyon kevesen értesültek róla. Akkor gondoltuk ki, hogy ha lesz idén is, mi lenne, ha segítenénk, hogy legalább a zenekarokat mi ajánlhassuk oda. Közben jött a KERET blog, hogy megmássza a dolog sajtós vonulatait, mi a leszervezést intéztük. A fesztivál előtt az Open Air adásába jöttek el a zenekarok, a helyszínen pedig a KERET készített velük interjút. A színpad központi helyre került egy forgalmas ponthoz, sokan véletlenül kószáltak arra, de ha meghallották a zenét, megálltak, beljebb orientálódtak, érdeklődtek, hogy épp kiket lehet hallani. Ez nagyon jó érzés volt. Reméljük, hogy a KERET-es összedolgozás is folytatódik. Szerintem pont jó, mert hasonló közönséget érintünk. Videók terén az OverGroundosokkal tervezzük a kooperációt. Jó ez így, mert tényleg minél több ember találkozik, annál jobb dolog sül ki az egészből.

tyb-2-of-5

Ezenkívül hogy telt a nyár?

Timi: A MésziStock fesztiválon kaptunk egy sávot, ahova bárkit levihettünk, a Klustersre esett a választás. Aztán volt a Sétáló Karnevál, az utcafesztivál a Kazinczy utcában, ott a Mika Tivadar Mulató színpadára szervezhettünk zenekarokat. Jött az I Am Soyuz, a Zanzinger és a No Eves.

A Mika Tivadar Mulató lényeges sarokköve lett a munkálkodásotoknak…

Viki: Igen, azt érezzük, hogy támogatóak, illetve szeretjük azt a helyet, feelingre is. Könnyű velük együtt dolgozni, nem kell például színpadot építenünk. (Máshol arra is volt már példa…) Fixen ott van minden, ahol lennie kell. Habár talán nem kifejezetten koncerthelyszín, nem ez a fő profilja. Szoktak beszélgetős esteket, filmvetítéseket tartani, de tök jó, ha mi kicsit erősíthetjük a koncertes vonalat. Még ha csak havonta egyszer is.

Egyéb külső helyszínek szóba kerülnek? Vidéki turnék?

Viki: Október 7-ére szervezünk egy kocsmaturnét: egy este, négy kocsma. Vegyük a külföldieknek szervezett kocsmatúrák elképzelését azzal, mikor a zenekarok turnéznak városról városra. Ezt a kettőt összegyúrjuk, és megcsináljuk ezt a kocsmaturnét. Egyik helyszínről a másikra (Telep, Dzzs Bár, Zeg Zug, Vittula) sodródik velünk a Skeemers, a No Eves, vendégként a Puma Danger. Akit épp elkap az ihlet, az beszáll a jammelésbe, aztán meglátjuk, mi lesz. Lehet, hogy új zenekar alakul, ki tudja. Az nagyon jó lenne, mondjuk. De rengeteg ötletünk van, pont ezeket a kollaborációkat nagyon szeretjük. Annyi ilyen lehetőség kínálkozik most itt Pesten, vagy akár vidéken is. Nyilván szeretnénk a fesztiválokat még jobban meghódítani, jó, hogy idén ez így összejött, de szeretnénk még több helyen jelen lenni. Olyan helyeket, mint Pontoon, stb. feltérképezni.

Timi: Vidéki helyszínekből volt már Debrecen, Pécs, ezekhez visszatérnénk. Eger is szóba került, ott félbe maradt az ügylet, de szívesen felelevenítenénk azt a szálat is.

tyb-5-of-5

A feltörekvő zenészekre, zenékre hogyan történik a vadászat? Nem egy pártfogoltatok Kikeltetős keretek közül került ki.

Viki: Természetesen az ilyen kezdeményezéseket figyeljük, meg nagyon sokan jelentkeznek is, de nyilván sok blogot nézünk, például Recorderben a Magyarradart. Jó, mert szerintem egyre több zenekar fejében van benne, akik talán tudatosabban szeretnék csinálni ezeket a dolgokat, hogy mi létezünk. Amint van valami anyag, megkeresnek minket. Nem kritérium, hogy abszolút új legyen a formáció. De ha mondjuk öt éve játszanak, akkor nem feltétlen van értelme, hogy felkeressenek. Ha ennyi idő alatt nem figyeltek fel még rájuk, akkor nem biztos, hogy érdemes velük próbálkozni.

Viki messzebb vizekre is kievezett: négy magyar zenekarral és 22 zeneipari szakemberrel együtt mehettél nemrég a Reeperbahn showcase fesztiválra. Ott milyen inspirációkat szívtál magadba?

Viki: Nyilván magyar zenekarokkal foglalkozunk, ami a külföldieket kevésbé érdekli, viszont a két menedzselt zenekarunkat jó lenne nyomatni külföldre is. Erre mentem rá, beszélgettem kiadókkal, promoterekkel.

Timi: Mondj neveket is!

Viki: Volt a Popup Records. Ez egy német kiadó, ők pont az ilyen indie, független zenekarokkal foglalkoznak. Velük beszélgettünk, odaadtam a kis anyagot a zenekarról. Tetszett nekik az egész dolog, amit csinálunk. Kiderült, hogy ők is ebben utaznak. Pont tíz éve kezdték és már ott tartanak, hogy nem csak német bandákat vonnak a szárnyaik alá, hanem teljesen international lemezkiadást végeznek. Promócióban segítették már az Ivan & The Parazolt is.

Ti majdnem két éve működtök, mondhatnánk ‘Two years after’. Mik történtek ez idő alatt? Mik a változások, fejlődéstörténet?

Anikó: Rengeteg minden. Például ez, hogy most idén ott voltunk a Volton, nagyon nagy lépés. Azt veszem észre, hogy egyre több ilyen lehetőségünk van, és egyre jobban elfogadnak minket, érdeklődnek. Saját honlapot is tervezünk, ami gyakorlatilag össze fogja foglalni a tevékenységeinket, az eddigi munkásságunkat. Lesz playlist, YouTube, Facebook, Instagram, Spotify csatlakozás ráintegrálva. Egy katalógus azokról a zenekarokról, akikkel eddig dolgoztunk és jelenleg dolgozunk.  Első körben a zeneipari szakembereket és az érdeklődő zenekarokat célozzuk meg vele.

Viki: Mi változott? Minden. Tehát szerintem mi is, sokat. Gyakorlottabbak vagyunk.

Timi: Jobban fel tudjuk osztani a feladatokat, többen vagyunk, így egyszerűbb, könnyebb.

Nemrég a Recorderben fantáziáltak arról, hogy mi lesz öt év múlva. A nevetekből adódó újabb kérdés: mi lesz tíz év múlva? Teljesen elvadult ötletek is jöhetnek, ami először az eszetekbe jut.

Viki: Tíz év múlva? Ezt mi is mindig megkérdezzük a zenekaroktól az interjúkban, általában nem tudnak rá válaszolni. Mi sem.

Timi: Egy fesztivál, saját Ten Years Before fesztivál! Rengeteg beosztottunk lesz, nyilván nagy cég leszünk és ebből fogunk élni.

Anikó: Igen, abszolút ez lesz a főállás. A megvalósításhoz jól jöhet egy támogató, szponzor, igen, ez a jó szó, tehát ha valaki olvassa ezt a cikket…

  • Legközelebb a Kocsmaturnéjukon találkozhattok a lányokkal, ahol útba ejtik a Telepet, a Dzzs Bárt, a Zeg Zugot és a Vittulát is a a Skeemers és a No Eves zenekarokkal.
  • Rákövetkező héten pedig a megszokott Ten Year Before klubest vendége lesz a The Beans és a Platon Karatev.

Képek: Komróczki Dia