Ilyen volt a Szabad Terek nyitóbulija az Aurórában

Cikk

május 24, 2019

Balog Viktória

1624

Május 10-én startolt el a több város szervezeteit is magába foglaló Szabad Terek kezdeményezés, amelynek nyitóhétvégéjén, pontosabban a pénteki napján mi is részt vettünk. Az autonóm nyilvános terek létrehozását és megőrzését célzó együttműködésről korábbi cikkünkben már bővebben írtunk, az alábbi rövid összefoglaló pedig a kezdeményezés budapesti nyitóhétvégéjének első napját mutatja be, amelynek a – június elején majd főszerepet játszó – Auróra adott otthont. Nézzük mi is történt!

A tavaszias délutánt egy kinti bográcsozásással egybekötött beszélgetéssel nyitották meg a szervezők. Itt a 6 alapítószervezet tagjai illetve a kapcsolódó szervezetek (mint amilyen a KERET is) vettek részt. Habár a hivatalos program szerint számháború is lett volna, de a jelenlévőket jobban foglalkoztatta a vegán chilis bab, így inkább egy kötetlen beszélgetős falatozásba csapott a piknik.

Ezt követően kezdetét vette a benti programfolyam is, amelynek első felvonása egy az ellenkultúra kérdéseit boncolgató kerekasztal-beszélgetés volt számos elismert hazai szereplő részvételével (Apor Péter, Németh Vladimir ,,Vova”, Schönberger Ádám, Szabó György, Puskár Krisztián moderátor).

A beszélgetés legfőbb kérdései arra vonatkoztak, hogy vajon miért van szükség szabad terekre ma hazánkban, és hogy mi a célja a most megalakuló Szabad Terek összefogásnak. Magát az ellenkultúra fogalmát is boncolgatni kezdték a résztvevők.

Aki nem annyira jártas a témában, annak érdemes utána olvasnia ennek a jelenségnek, hiszen szóba került számos izgalmas példa, többek közt a holland házfoglalók mozgalma is, akik egy teljesen önálló párhuzamos társadalmat alakítottak ki (saját boltok, saját újságok stb.) a meglévő holland társadalom mellett a ’60-as években.

Maga a beszélgetés egyértelmű megoldásokkal természetesen nem szolgált a mai világunkra vetítve, de gondolatébresztőként abszolút megállta a helyét.

És ha már ellenkultúra, akkor mindenképpen említést érdemel az este következő programja, a BP UNDERGROUND című dokumentumfilmsorozat hardcore és punk világát bemutató epizódjának vetítése is. Bár első blikkre úgy tűnhet kicsit éles a váltás a kerekasztal után, de valójában egészen illeszkedik a két téma egymáshoz, hiszen a film is éppen egy ellenkultúrának a kialakulását tárja elénk.

Az 50 perces dokumentumfilm a punk és hardcore szubkultúra magyarországi indulását mutatja be a színtér legmeghatározóbb arcaival készült interjúk és eredeti archív felvételek segítségével. A Turán Eszter és Koltay Anna által rendezett alkotás egyszerre borzasztóan szórakoztató és informatív, így a film második felére teljesen megtelt a terem, és akik csak egy egy-egy percre szerettek volna benézni két ital között, azok is végig maradtak.

A filmvetítéssel párhuzamosan futott Mari & Marie improvizatív performansza, amely szintén jelentős tömegeket vonzott be az első emeleti közösségi térbe. A pincében pedig a szókimondó szövegeikről is ismert Buzi Kisfiúk koncerttel zárult a Szabad Terek nyitóhétvégéjnek első estéje.

Ahogy korábbi interjúnkban elhangzott, a java még csak ezután jön:

“Továbbra is folyamatosan szervezzük majd programokat a csatlakozó vidéki városokban és Budapesten egyaránt, és az a cél, hogy minél több együttműködés jöjjön létre a szövetségesek között, horizontálisan is kapcsolódni tudjanak egymáshoz a hálózat tagjai.

Júniusban lesz egy tematikus hét, ami az Auróra támogatásához köthető, ehhez indítunk majd egy online kampányt is.

Júliusban pedig a Bánkitón lesz helyszínünk, ahol szinte az összes partner bemutatkozik, és együtt tudunk tölteni pár napot.”

Az Aurórának 120 rendszeres támogatóra van szüksége a túléléshez, az ezt lehetővé tevő oldal már el is indult. Kattints ide, hogy te is egy legyél közülük!

Fotók: Szabad Terek

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!