Diploma előtti, érettségi utáni, színházközeli, félig pesti, kicsit gengszter, teljesen ríl, nagyon friss hip-hop ZSÉ új lemezén
május 18, 2024

Tegnap jelent meg ZSÉ második lemeze, a Telea. Nem is olyan rég, tavaly októberben még arról írtunk, hogy szinte a semmiből rakta tele a Központot társaival, az akkor megjelent Panaszkönyv projektje hullámain, és a srác azóta sem mutatja jeleit a lassulásnak. Februárban fellépett az egyik Három Hollós klubestünkön és már biztosan ott lesz az idei Kolorádós Keret színpados fellépőink között is, a Teleát hallgatva pedig minden joga megvan erre.

A Telea, mint a tavalyi Panaszkönyv folytatása, szintén tele van sample-ökkel, jazzes bólogatós alapokkal, amik még mindig remekül működnek. Távolról hallatszódó gramofon fless énektémákon jön rögtön az első dal; az Ezvan egyszerre szalutál Závada Petinek, akinek a hatása megkérdőjelezhetetlen ZSÉ zenéjében, és szúr oda az elfoglalt Színművészeti Egyetemnek. A lemez során több visszatérő vendégelőadó jelenik meg Sklady, blanka és d0k személyében, akik épp annyit színesítenek az anyagon, amennyit kell. D0k a szövegek mellett produceri munkában és a lemez keverésében is fontos szerepet vállalt.

ZSÉ többször eljátssza ezen a lemezen, hogy repetitív refrénekkel operál, ami szerintem egy kétélű kard. Egyfelől nekem néha már kicsit unalmas, másfelől viszont azért jók ezek a szövegek, mert ha valaki élőben először hallja, második ismétlésre már tudja is kívülről. Összességében azért egyértelműen pozitív irányba billen a mérleg. A kedvenc dalaim az első mellett a már single-ként megjelent Felesebékéd és a Lent, aminek az alapja egyenesen a 2017-es Brockhampton lemezekhez repített vissza.

A lemez kilenc dal, bő 25 percnyi sallangmentes rapzene, jó szövegekkel, ZSÉ személyében egy szerethető karakterrel és pont annyi nagyszájúsággal, ami még autentikusnak hat.

A fentebbi klip az albummal egyszerre jelent meg a Magyarázat mindenre főszerepét játszó Adonyi-Walsh Gáspár rendezésével és Mészáros Áron operatőri munkájával, és szerintem sokatok által ismert pesti helyekre kalauzol el. Amúgy hatalmas life-hack, hogyha tele a Klauzál téri Bubi tároló, akkor egyszerűen csak bemehettek vele a Rácskertbe. Senki nem állíthat meg!

  • A Telea június 14-én a Három Hollóban debütál majd élőben, de biztos felcsendülnek majd dalok ZSÉ Kolorádós fellépésén is. Nézzetek el bármelyikre, de inkább mindkettőre!