Jövő héten zöldbe borítja a fesztiválozók szívét-lelkét a harmadik Zengető

Cikk

július 7, 2019

Sebők Álmos

900

Az elmúlt pár évben kicsiny országunk kétségkívül fesztiválnagyhatalommá nőtte ki magát. Késő tavasztól kora őszig nehéz olyan hétvégét találni, amikor ne lenne legalább egy két-három napos mulatság, ahol felhőtlen kibulizhatjuk magunkat. Sajnos azonban a mennyiség sokszor azt hozza magával, hogy ugyanazt az 5-10 bandát láthatjuk számtalan plakáton/eseményben, legfeljebb más háttér előtt, így mindig öröm látni, hogy vannak valódi alternatívát kínáló lehetőségek is. Ilyen az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, hiperzöld Zengető. 

ESEMÉNYAJÁNLÓ ↓

A fesztivál már tematikájában is abszolút egyedi, hiszen középpontjában valamely szubkultúra vagy a gasztronómia helyett egy növény, a kender áll.

Persze mondhatjuk, hogy valamilyen szinten minden hasonló eseménynek fontos szereplője ez a kedves kis lágyszárú, itt azonban nem elsősorban a rekreációs fogyasztásé a főszerep, hiszen a növény számos új, vagy újra felfedezésre váró felhasználásával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Hempergő nevű helyszínen – mely a workshopoknak és előadásoknak ad otthont – kitelepül az 1904 óta fennálló Nagylaki Kendergyár, de lesz előadás kenderház építésről, vagy épp a kendersör főzés titkaiba tekinthetünk be.

A kender mellett idén kiemelt hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezen belül is a hulladékmentesség.

Ezutóbbi olyannyira, hogy az egész esemény kitűzte célul a teljes szemétsemlegességet és az ökológiai lábnyom minimalizálását.

A Zengető fesztivál nem csak külső, de belső környezetünk jobbátételéért is sokat tesz.

Ezért főleg a Merengő helyszín lesz felelős, ahol meditációs programoké, népi gyógyításé és ezoterikus előadásoké lesz a főszerep.

Aki pedig inkább a világtól elvonult alkotással gyógyulna ki a mindennapokból, az a Teremtő közösségi tér és műhelyben találhatja meg magát, a természet szerető közelségében.

Ha a zenét keressük, akkor a Lüktetőt kell majd irányba venni, ahol kényelmesen fér meg egymás mellett a Meszecsinka duó, az Erdőfű vagy akár Trigatu – klasszikus és kortárs indiai táncműhely által képviselt vonal, az olyan modern négynegyedes szettekkel, mint a Lemming programban bemutatkozott Rebootflow, a MEO CULPA, vagy a nagyobb bulikon is headlinernek számitó Korai Trancemission.

Ha megnéznéd, hogy néz ki mindez egyben, akkor itt a 2018-as év aftermovie-ja, csak aztán nehogy hirtelen még két nap szabadságot kelljen kivenned az amúgyis sűrű nyári szezonban.

Ha a teljes programra vagy kíváncsi, akkor katt ide, ha pedig a korábbi évek kendermezős történéseit néznéd meg előbb, akkor ide.

Címkép: Zengető Facebook-oldal / Hevesi-Szabó Lujza

A KERET 10 éve az ország meghatározó független lokálzenei platformja, amit a ti adományaitokból tartunk fenn.

Köss most éves támogatói előfizetést, és megajándékozunk egy KERET blogos vászontáskával!
Iratkozz fel a hírlevelünkre!