Jövő héten zöldbe borítja a fesztiválozók szívét-lelkét a harmadik Zengető
július 7, 2019

Az elmúlt pár évben kicsiny országunk kétségkívül fesztiválnagyhatalommá nőtte ki magát. Késő tavasztól kora őszig nehéz olyan hétvégét találni, amikor ne lenne legalább egy két-három napos mulatság, ahol felhőtlen kibulizhatjuk magunkat. Sajnos azonban a mennyiség sokszor azt hozza magával, hogy ugyanazt az 5-10 bandát láthatjuk számtalan plakáton/eseményben, legfeljebb más háttér előtt, így mindig öröm látni, hogy vannak valódi alternatívát kínáló lehetőségek is. Ilyen az idén harmadik alkalommal megrendezésre kerülő, hiperzöld Zengető. 

A fesztivál már tematikájában is abszolút egyedi, hiszen középpontjában valamely szubkultúra vagy a gasztronómia helyett egy növény, a kender áll.

Persze mondhatjuk, hogy valamilyen szinten minden hasonló eseménynek fontos szereplője ez a kedves kis lágyszárú, itt azonban nem elsősorban a rekreációs fogyasztásé a főszerep, hiszen a növény számos új, vagy újra felfedezésre váró felhasználásával ismerkedhetnek meg a látogatók. A Hempergő nevű helyszínen – mely a workshopoknak és előadásoknak ad otthont – kitelepül az 1904 óta fennálló Nagylaki Kendergyár, de lesz előadás kenderház építésről, vagy épp a kendersör főzés titkaiba tekinthetünk be.

A kender mellett idén kiemelt hangsúlyt kapott a környezetvédelem, ezen belül is a hulladékmentesség.

Ezutóbbi olyannyira, hogy az egész esemény kitűzte célul a teljes szemétsemlegességet és az ökológiai lábnyom minimalizálását.

A Zengető fesztivál nem csak külső, de belső környezetünk jobbátételéért is sokat tesz.

Ezért főleg a Merengő helyszín lesz felelős, ahol meditációs programoké, népi gyógyításé és ezoterikus előadásoké lesz a főszerep.

Aki pedig inkább a világtól elvonult alkotással gyógyulna ki a mindennapokból, az a Teremtő közösségi tér és műhelyben találhatja meg magát, a természet szerető közelségében.

Ha a zenét keressük, akkor a Lüktetőt kell majd irányba venni, ahol kényelmesen fér meg egymás mellett a Meszecsinka duó, az Erdőfű vagy akár Trigatu – klasszikus és kortárs indiai táncműhely által képviselt vonal, az olyan modern négynegyedes szettekkel, mint a Lemming programban bemutatkozott Rebootflow, a MEO CULPA, vagy a nagyobb bulikon is headlinernek számitó Korai Trancemission.

Ha megnéznéd, hogy néz ki mindez egyben, akkor itt a 2018-as év aftermovie-ja, csak aztán nehogy hirtelen még két nap szabadságot kelljen kivenned az amúgyis sűrű nyári szezonban.

Ha a teljes programra vagy kíváncsi, akkor katt ide, ha pedig a korábbi évek kendermezős történéseit néznéd meg előbb, akkor ide.

  • Ha pedig te is tengernyi zöld árnyalat közt töltenéd a jövő hétvégét akkor irány a Budapestről kényelmesen elérhető piószentmárton! 

Címkép: Zengető Facebook-oldal / Hevesi-Szabó Lujza