Jelenések a Völgyben
július 27, 2014

A reggelt a Design Terminalban indítottam egy kávé és a laptopom társaságában. Számos helyen találni WiFi-t a Völgyben, a hálózat túlterheltsége miatt azonban ajánlatos inkább a reggeli órákban próbálkozni. Mire végeztem már elkezdtek beszivárogni az emberek, a raklapinstallációk között kóborolva szemlélték a helyenként számukra megtévesztőnek látszó, ám rendkívül figyelemre méltó tárgyakat. Munkám végeztével úgy döntöttem körbejárom a völgyet még mielőtt az esti koncert repertoár kezdetét venné. Mint minden rendes összművészeti fesztiválon, itt is jellemzően minden művészeti ág képviselteti magát valamilyen formában. A patarparton flashmob szerűen táncoló emberek, apám kedvenc késese az árusok soráról vagy épp az esti programoktól függetlenül a csak Cili néni kocsmájaként emlegetett helyi töltőállomáson gitározgató Józsi bácsin át gyakorlatilag mindenki.

A tavalyi évhez képest jelentős változások mentek végbe a völgyben. A kóbor fesztiválozók, vagy a legfőképp az első alkalommal a völgybe tévedő vendégek számára hasznos információkkal szolgál az ingyenesen letölthető Művészetek Völgye app. Valójában minden megtalálható benne, programok helyszíni bontásban, és persze nem hiányozhat belőle a völgy igényesen illusztrált térképe sem. Legalább már tudom merre akartam menni, miután elhagyom a sokadik programfüzetem. A főút mentén sétálva előbb-utóbb egy óriási videofal szúrja ki a szemünket melyre gyakorlatilag bármely völgylátogató gond nélkül vetítheti ki itt töltött életszakaszának eseményeit. Az ANGL app segítségével valós időben nézhetőek a völgy pillanatai és a streamelő tömeg között pedig naponta kisorsolnak két napijegyet. A különböző hasznos appoktól eltekintve kibővült a völgy a Harcsa Veronika Udvarral és a Design Terminallal ahol egyedi táskákkal és különböző igényes kiegészítőkkel találkozhat a völgybe látogató.

A Völgyben az estét személyes véleményem szerint a Blue sPot zenekar által koordinált Blue sPot Café nyerte. Terítéken a Kistehén és a Magashegyi Underground álltak, óriási showt generálva az év nagyobb részében bizonyára csendes dombok között. A tömeg már a Kistehén alatt megszállta az udvart, lelkesen végigugrálva az egész műsort. Őket hasonló létszámú közönség előtt a Magashegyi Underground követte, varázslatos hangulatot teremtve még a főútról hallgatózó embertömeg számára is. Mindössze a Kapolcs főutcáján keresztül haladó autósokat sajnáltam, bizonyára meggyűlt a bajuk a fesztiválozók kerülgetésével, akik majdhogynem elzárták az egyébként sem széles utat.

A koncert végeztével a szokásos Session következett, én pedig elindultam legújabb sátorhelyem irányába melyet még író barátom javasolt a délután során. Útban felfelé megkerestem a Nagygöncölt a még tiszta égen miközben a Design Terminalból egy Thom Yorke dal tette tökéletesség a pillanatot.

#völgyfutár #művészetekvölgye