Végre magyar fókuszú playlisteket is készít nekünk a Spotify
október 1, 2020

Az egyik legjobb kiugrási lehetőség egy előadó számára ma a világon, ha felkerül a Spotify egy ember vagy algoritmus által gondozott playlistjére. Ezeket a playlisteket nemzetközileg milliók fogyasztják, és szinte egy-egy egész szubkultúra zenei ízlését befolyásolhatják (talán a legjobb példa erre a RapCaviar, több mint 13 millió követővel). A közelmúltban pedig magyar playlistek is megjelentek, különböző fókuszokkal.

Érdemes még az elején megjegyezni, hogy ezeket a lejátszási listákat még népességarányosan sem követik sokan, a cikk megjelenése pillanatában egy listára maximum 1300 követő jut. Innentől viszont szinte csak pozitívumok következnek. Talán a legizgalmasabb lejátszási lista a most megjelent magyar fókuszúak közül a Nemazapop.

A Spotify szerint ezek a zenék „félreugranak a műfaji határok elől”. Szerintem ennek nem sok értelme van, de ettől még sikerült egy izgalmas, sokszínű listát összerakni, amibe vegyesen kerültek új, és nem annyira új megjelenések is. Vannak rajta nagyobb nevek: Vad Fruttik, Hiperkarma, Mary Popkids, Elefánt, Magashegyi Underground, de olyan nevek is, amik bőven az undergroundba tartoznak: Hó Márton, Skeemers, Dorota, Mordái, Van Filmzenekar de még Rühös Foxi is. Lehet, egy átlagos KERET-olvasónak ezek annyira nem izgalmasak, hiszen már mindent ismer a listáról, de ez a lista igazából nem (csak) ennek a rendkívül bennfentes közegnek fontos.

Azzal, hogy a Spotify ilyen lejátszási listákat hoz létre, olyan emberekhez is eljuttatja a magyar alternatív-underground zenét, akik eddig teljesen a kereskedelmi rádiós toplisták foglyai voltak. Pont ezek az emberek azok, akik legtöbbet használják a playlisteket, és pont nekik fogja feldobni legközelebb az alkalmazás akár a Nemazapopot.

Érdekes lista még a Terep, ami egy picit hiphopos, inkább trapes válogatás. A trap talán a leggyorsabban növekvő és népszerűsödő műfaj most Magyarországon, élen az On The Low csapatával, akik ebben a playlistben is nagyszámmal jelennek meg. Van itt Baba Aziz, AKC Misi, ibbigang, gyuris, Filo; hiphoposabb irányból pedig: Krúbi, Lil Frakk, Kapitány Máté, Goulasch. Ez a lista pont jó egy olyan embernek, aki egyáltalán nem érti, hogy mi ez a műfaj, hogy honnan jött, de szeretné megismerni.

A playlistek közül messze ez a kettő a legérdekesebb, de azért van még pár. A Friss Pop és a Top Hits Magyarországban pont a rádiós toplistákban hallható dalok szerepelnek, a kettő lista között pedig az a különbség, hogy az egyikben külföldiek is vannak. Van egy klasszik magyar rockzenés lejátszási lista is, a Hazai Gitárok, amiben a leírás szerint „a rock magyar legendái és új arcai” szerepelnek, új arcokat azonban csak elvétve látni.

Két lista maradt, a Mulatási és a Rave Reneszánsz. Azért hagytam ezeket a legvégére, mert talán ezekhez tudok a legkevésbé hozzászólni. A Mulatásiban, több dallal szerepel, Mc Hawer, Kis Grófo, a több millió forint elcsalásával vádolt Lagzi Lajcsi, és Bunyós Pityu. Ezzel a lendülettel tovább is lépnék az ennél sokkal izgalmasabbnak tűnő Rave Reneszánszra. Ez a playlist kizárólag külföldiekből áll, és mintha a mai budapesti techno kultúrát (Lärm, Arzenál, Toldi) akarná megfogni. Hogy ezt milyen sikerrel teszi, azt nem tudom, mert nem vagyok annyira otthon ebben a műfajban. Azokból a nevekből viszont, amiket felismerek, felsejlik az elmúlt pár év körülbelül összes Boiler Roomja illetve Sziget Colosseumos fellépője.

Összességében tehát remek, hogy megjelentek magyar fókuszú lejátszási listák is a Spotifyon, főleg úgy, hogy van egészen kiváló is, mint a Nemazapop. Reméljük, hogy ezzel több emberhez fog eljutni az a zene amivel mi itt foglalkozunk.

Címkép: dalszerzo.hu