Végre egy rendes elektronikus fesztivál, amire régóta vártunk
június 11, 2016

Július 22-23 között még egyszer megadatott, hogy jól elrúgjuk azt a bizonyos pöttyöst, a Pécstől nem messze lévő tónál. Hogy mi is a Bass Camp Orfű? A kedvenc fishinges kempingünk, 2 nap, 4 színpad, 80 méltán elismert külföldi és hazai fellépő, dübörgő törtek, és semmi nagyfesztiválos push. Tehát egy minden tekintetben itthon hiánypótló elektronikus fesztivál került a naptárunkba. Fülöp Adrián, a fesztivál egyik szervezője mesélt nekem egy ginfizz mellett arról, mire számíthatunk júliusban Orfűn.

Ghost Note: Kinek a fejéből pattant ki a Bass Camp Orfű ötlete?

Fülöp Adrián: Az ötlet azé az emberé, aki éveken át szervezte azt a drum’n’bass bulit (Rét-Tér, a szerk.) az Orfűhöz közeli Remeteréten, Petya. Ő szólt Berginek, Bergi szólt nekem, és így jött össze az aranycsapat. Nagyjából mindenki másban utazik a tört ütemű elektronikus zenéken belül, és mindannyian próbáljuk a szerintünk legjobbat, legérdekesebbet bedobni a közös kalapba. Peti a drum’n’bass a régi ismerője, ugyan én is, de én mostanában inkább a hip-hop-hoz közeli furcsább ütemekhez, míg Bergi pedig a középtempós bass-ek felé húz. Csapatunk tagja még Kata, aki elsősorban a projekt koordinálásában vesz részt.

GN: Kiknek szól ez a fesztivál elsősorban?

F.A.: Nagyon sok mindenkinek szól, mert tulajdonképpen ez a törtütemű, basszus-centrikus tánczene, ez egy másik nagy gyűjtőcsoport a house és a 4/4 ütemű zenék, és az élőzene mellett. Ebbe sok minden tartozik, a garage, a dubstep, a trap és a footwork, a drum’n’bass és ezeknek a szanaszét torzult változatai.

Úgyhogy ez egy hiánypótló ügy, hisz mostanában rengeteg 4/4 központú fesztivál van, viszont ilyenből egy sincs.

Amikor meg valami hasonlót próbálnak csinálni, akkor a mainstreamebb vonalakhoz, a nagyfesztivál-kompatibilisebb dolgokhoz nyúlnak, amik az ilyen harsányabb dubstep és elektro nevű dolgok. Nálunk ez a vonal egyáltalán nem kap teret.

GN: Mi volt a célotok ezzel a fesztivállal?

F. A. : Eleinte nem beszéltünk konkrét célokról, viszont nagyon hamar lelkes lett mindenki azt látva, hogy amikor megkerestük ebben a szcénában érintett ismertebb DJ-ket és producereket, mindenki azt mondta, hogy na, végre, erre várt már mióta, és nekik ez lesz a nyáron a nyaralás.

És akkor a sötétségből előlépve elénk tárul az igazság, hogy bazmeg, ilyen még nincs, úgyhogy ez akár még kurvajó is lehet.

GN: Mik a várakozásaitok ezzel kapcsolatban?

F. A. : A várakozásaink szerények, de bizakodóak. Abban reménykedünk, hogy az ország minél több pontjára eljut ez a hír, és az érdeklődők, ha minimális számmal is, de mindenhonnan érkezni fognak. Volt egy nagyobb cél, hogy a környező országokat is bevonjuk, mint Szerbia, Szlovénia, Horvátország, a helyi nagyobb nevek meghívásával. Rajta vagyunk valamennyire, de amennyire szeretnénk, annyira nem tudunk külföldi hirdetéseket is finanszírozni, mert teljesen önerőből történik minden, nagyobb szponzorok nélkül. Úgyhogy idén ez egy családiasabb rendezvény lesz, és ami lesz, annak fogunk örülni.

GN: Milyen távlati elképzeléseitek vannak?

F. A.: Az Univerzum központi buliját szeretnénk megteremteni.

De ha ez nem jön össze, akkor elég az, hogy idén annyira jól sikerüljön, hogy jövőre adja magát a folytatás.

GN: Ajánlasz nekem három produkciót erről a fesztiválról?

F. A.: Nehéz lenne három produkciót ajánlani, mert rengeteg kiváló fellépő fog érkezni, ugyanakkor nyílván van egy-két külföldi vendégünk, akiket meg lehet említeni, mert itthon ritkán játszanak, esetleg régen, vagy még soha nem voltak nálunk.

Az egyik a „nagyöreg” Commix nevű drum’n’bass duo, angol, aki járt itt nálunk ezer éve, de most, hogy elérkezett egy újabb reneszánsza a drum’n’bass és jungle műfajnak, ismét aktív és ismét bekerült a véráramba.

Aztán itt van Moresounds Franciaországból, aki slow/fast-es, néha reggie központú, elképesztően változatos Live Act-el utazza a világot szerszámos ládájával, az biztos nagyon extra lesz.

És itt van például a hazai JADE, aki a külföldön is elképesztően menő Eatbrain Records tulajdonosa, és kiváló producer.

A többit nézzétek meg a Facebook oldalunkon, de nagyon hamarosan a honlapunkon is. Bass Camp Orfű, így kell rákeresni.

  • Ha felkeltettük az érdeklődésedet, a fesztivál Facebook eseményét itt találod!