A Telekom Electronic Beats egy hétvégére Berlinné változtatja Budapestet
szeptember 9, 2018

Könnybelábadt szemekkel és egy az egész nyarat és annak minden kedves emlékét magában hordozó sóhajjal kísérve itt az ideje, hogy búcsút mondjunk a meleg hónapoknak és a fesztiváldömpingnek – ám az ősz és az elviselhető időjárás beköszönte egyáltalán nem kell, hogy hibernálással és teljes nihillel járjon együtt, mivel a klubszezon is tartogat kiváló látni/hallani/táncolnivaló programokat. A szenzonváltáshoz a hidat pedig a Telekom Electronic Beats biztosítja, mely szeptember 13. és 15. között, a fesztiválok és a klub-bulik erényeit ötvözve az ősz egyik legizgibb fúziója lesz a festői, felpimpelt Várkert Bazárban.

Az Electronic Beats a német Telekom inkubátora – nevéhez híven – az árammal működő zenéknek, és elsőszámú misszója, hogy Európa-szerte terjessze az elektronikus tánczene igéjét és minél több helyre minél jobb bulikat vigyen el. Budapesten először tizenkét éve került megrendezésre, és az elmúlt két tucat évben többek között olyan előadókat hozott el a fővárosnak, mint Nicolas Jaar, a Bat For Lashes, James Blake, Nina Kraviz vagy tavaly a Gorillaz.

A fesztivál fókuszában tehát mindig is az elektronikus ütemek voltak, de a lineupba legtöbbször pár hangszeres és/vagy vokális produkció is bekerült. Az idei Electronic Beats azonban visszatér a gyökereihez, és kifejezetten, még hangsúlyosabban a lemezlovas -és szelektorkultúrát ünnepli.

Jövő hétvégén Budapest lesz az új Berlin, hozzánk érkezik ugyanis a Berghain-rezidens Ben Klock is, aki a fesztivál, és úgy általában a techno egyik húzóneve, de a műfaj szerelmesei sok más szettből szemezgethetnek: lesz Âme és Dixon, Floating Points, Münchenből érkezik tINI, aki a szombati Várkertes programok előtt egy hajóbulin izzítja a népet az éjszakára, a magyar frontot pedig többek közöt a Žagar erősíti, de érdemes végigböngészni a teljes lineupot.

A csütörtökön induló fesztivál nyitóeseménye szintén külső és szintén nem mindennapi helyszínen lesz, ugyanis a Telekom Electronic Beats ezen a napon megszállja az idén tavasszal nyílt Hotel Rum legfelső szintjét. 

A szobákba bekukkantva különböző audió-élményekbe csöppenhet az ember, este pedig a Farbwechsel zenészei és a svéd Baba Stiltz táncoltatják a népet a hotel (és a város) tetején.

A helyszín limitált befogadóképessége miatt a tavalyi Gorillaz-koncerthez hasonlóan ide sem lehet jegyet venni, hanem egy nyereményjáték győztesei lesznek a szerencsés kiválasztottak, akik részt vehetnek a hotelbulin.

Ráadásul, az általános fesztiváltendenciákhoz igazodva, az Electronic Beats idén már nem csak az elektronikus zenei színtér zene-aspektusára megy rá, hanem fontosabb szerepet kap az úgynevezett életstílus is.

Ennek jegyében a fesztivál kísérőeseménye lesz az ingyenesen látogatható Telekom Electronic Beats Lifestyle Market, ahova kishazánk (és legmenőbb leginkább technokompatibilis) vintage boltjai és tervezői költöznek ki, például az Antifactory Vintage, a Lollipop, a JUDAS, a Müskinn és az YKRA, hogy a partinép feketénél is sötétebb outfitekre és egyedi dizájndarabokra vadászhasson.

A Lifestyle Marketen továbbá workshopokon is részt lehet venni, ahol a moduláris szintetizátorokban gyönyörködéstől kezdve, virtuális valóságban mászkáláson és producerkedésen át mindenféle, az elektronikus zenékhez fűződő izgalmat ki lehet próbálni.

Ha ez a rengeteg név nem lenne elég ütőérv, fontos azt is megemlíteni, hogy a nagy piacozás előtt/után/közben többek közt a Dobrumba, a Juicy, a Casino Mocca és a Popsi kitelepült standjainál lehet ételt-italt-koffeint bevinni a szervezetbe.

  • A csütörtökön kezdődő Telekom Electronic Beats Fesztiválra itt lehet korlátozott számban kombinált jegyeket, napijegyeket és hajóbuli-belépőt venni.