Záporoztak a szeptemberi megjelenések, mint őszi levelek a fákról
október 26, 2019

Bizony-bizony, már október végéhez közeledünk, ám sosem késő visszatekinteni az egyik legkevésbé kedvelt hónapra, a szeptemberre, ami friss klipek és albumok sokaságát öntötte ránk. Ahogy az ősi szkíta közmondás tartja: friss évadot vagy így kezdünk, vagy sehogy. Lássuk mit tartogatott nekünk a naptári ősz kezdete. 

Skeemers – Bully 

A Skeemers fogta magát és elment kirándulni a Vértesbe. Akár egy modern népmese is kezdődhetne így, ám a zenekar inkább a klipkészítés mellett tette le a voksát. Nem voltak restek, fogtak egy-egy golfütőt, hogy egy élet-halál golfmeccsen megküzdjenek egymással. Végülis, ha jobban belegondolunk, ez tényleg lehetne egy népmese. Klipben. Hogy mégis ki nyer a végén Gege vagy Jui, azt a klip megtekintése után döntse el mindenki magában. 

  • A zenekarral új EP-jükről és sok minden másról is interjúztunk a próbatermükben.

Elefánt – El 

Valljuk be, kellett már egy új Elefánt lemez, mint egy falat kenyér. Ráadásul milyen zamatos, friss, kívül ropogós, belül puha kenyér lett belőle! Igazi felemás lemez, ahol mindenki megtalálhatja kedvenc számát. Felcsendülnek ironikus, viccbe bújtatott társadalomkritikát tartalmazó dalok, ám bőven hozza a lemez az igazi Elefántos melankolikus vonalat is, amelynél érzi a hallgató, hogy a szerzemény bármelyik pillanatban felrobbanhat a dühtől, de nem teszi. Na jó, néha azért teszi, de az olyat is robban, hogy egy életre nem felejted el. 

Ha pedig nem lenne elég a vadonatúj, friss, ropogós lemez, akkor bizony az album egyik legerősebb dalához még egy csodálatos klip is készült az Ockto Studio jóvoltából. Igen, amikor hallgatod az ‘Ég veled’ című dalt és felmerül benned a kérdés, hogy “Igen, igen, ez már majdnem tökéletes, de csak hiányzik valami, nem?”, akkor bizony a klip hiányzik. Nagyon nehéz megtalálni azt az egyensúlyt, amikor a zene és a mozgókép adja a tökéletes egészet, ám az Elefántnak most nagyon is sikerült. 

Fran Palermo – Jeopardy 

A Fran Palermo zenekar a januáriYellow Man’ című számukhoz készült videó után újabb anyaggal érkezett, ezúttal egy vadonatúj dalhoz készítettek egy pörgős, igazán fiatalos klippet, ami egy hasonlóan pörgős és fiatalos filmnek, a FOMO-nak a főcímdala. A film és a klip is Hartung Attila rendezésében készült, a kamera mögött pedig az utánozhatatlan M. Deák Kristóf állt. Elég nehéz nem elfogultan beszélni egyik alkotásról sem, legyen elég inkább annyi, hogy ha van kedvetek, csekkoljátok a FOMO-t a mozikban, a klipet meg alább, magáért beszél az egész cucc! Ja, azt mondtam már, hogy ez a klip megnyerte a 4. magyar Klipszemlén a Legjobb mood-nak járó díjat? Na ugye, hogy mennyire király. 

Dorota – Solar the Monk 

Az idén kerek 10. szülinapot ünneplő Dorota zenekar 3 év után új albumot hozott a napvilágra. A közel egyórás album igazán eklektikusnak mondható, található benne szaxofon, punkos-grungeos lüktetés, ajaksíp, szinti, minden, mi szem-szájnak ingere.

  • Bővebben itt írtunk róla. 

PontMost – Metafomorf

Az önmagukat “pszichedelikus magyar alternatív zenei kísérletnek” nevező banda egy 4 számos EP-vel jelentkezett szeptemberben. Ezek a jelzők külön-külön is merészek, ám együtt meghökkentő végeredményt tudnak generálni, legalábbis Major Bálint kollegám szerint.

  • Ha Bálint hökkenését tovább olvasnád, azt itt megteheted.

Cataflamingo – Ködvirág EP 

A nemrég Kikeltető shortlistre jutott banda saját bevallása szerint “félkomoly” dalokkal jelentkezett szeptemberben. Olyan örökké aktuális témát dolgoznak fel, mint egy régi szerelem lezárása, mely egyszerre komikus és tragikus.

  • Olvass róla itt bővebben.

Törzs – Hatodik

Hazai vizeken nálunk debütált a TÖRZS azóta megjelent lemezének ‘Hatodik’ című, erőteljes zárószelete. Az instrumentális eposz később vizuális köntöst is kapott, és ez még fokozódni fog, mivel – akárcsak a Tükör többi számát – ezt is az Aggteleki cseppkőbarlangban rögzítették és november 1-én érkezik a koncertfilm is!

Quiet Kid & The Speakers – Just Wanna Get Laid 

A magyar indie zenekar legeslegelső klipje egy önironikus vívódást dolgoz fel, amin nagyjából minden 24-37 éves ember átesik, amikor hirtelen az összes barátja házasodni kezd, gyereket vállal, ő meg éppen vasárnap hajnal háromkor botorkál valahol a Nagy Diófa és a Kertész utca között, és azon gondolkozik, hogy bizony az az utolsó Unicum már nem kellett volna.

  • A klip rendezője és a zenekar tagjai itt mesélnek bővebben az alkotásról. Egyébként ez a zenekar is esélyes a Kikeltető döntőkre! 

Blahalouisiana – Minden rendben 

Ilyen pozitív hangvételű albumcímet, ha kívánhatnánk, sem kaphatnánk. A Blahások két év után örvendeztették meg a nagyérdeműt egy teljes albummal. Eddig csak apránként csepegtették a jobbnál jobb dalokat a hallgatóságnak, ám szeptemberben végre összeállt egy egésszé. És milyen jól tette ezt! Az albumon 10 dal szerepel, ám az alapvetően magyar-dalszöveg profilú banda ismét belecsempészett  2 angol számot is az lemezbe, amiket meg is hallgathattok élőben október 26-án a lemezbemutató koncertjükön az Akváriumban! 

Moeped Loewen – Sinking

Dupla személyiségű és annál izgalmasabb kislemezt jelentetett meg a Moped Loewen. Egyik szerzőnk szerint a single tulajdonképpen egy 7 perces, grunge-os indie rock nóta, aminek a közepébe beleejtettek egy free jazz szólót.

  • További megfejtéseit itt olvashatjátok.

God & Monkey – Rollercoaster 

Megvan az érzés, amikor úgy kezded a nyár utáni hónapot, hogy minden rendben, de úgy zárul, hogy egy hullámvasúton ülsz és képtelen vagy leszállni?
Nos, stílusosan ezzel a Rollercoaster’ című dalhoz készült klippel zárom az összefoglalót.

  • A hűséges God & Monkey zenekar mindig nálunk premierezteti mindenét, most sem tettek másképp, így a kliphez tartozó beszámolót itt el is olvashatjátok.

Kihagytunk valamit? Írjátok meg a KERET blog Facebook csoportjába